Αναστέλλουν την επί πιστώσει διενέργεια ιατρικών και διαγνωστικών εξετάσεων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) οι ιδιώτες γιατροί. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), «οι καθυστερήσεις πληρωμών ξεπερνούν τους 15 μήνες και πολλά ιατρεία και εργαστήρια οδηγούνται σε «λουκέτο»».

Ετσι, από την Πέμπτη, οι γιατροί δεν δέχονται τα αποκόμματα των βιβλιαρίων του ΟΠΑΔ. Οι γιατροί θα αμείβονται από τους ίδιους του ασφαλισμένους με βάση το κρατικό τιμολόγιο, εκδίδοντας απόδειξη παροχής υπηρεσιών την οποία θα προσκομίζει ο ασφαλισμένος στο Ταμείο προκειμένου να αποζημιωθεί. Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι την πλήρη εξόφληση των οφειλομένων χρημάτων.

Πάντως, ο πρόεδρος του ΟΠΑΔ κ. Κυρ. Σουλιώτης, δηλώνει ότι την προηγούμενη εβδομάδα πληρώθηκαν 25 εκατ. ευρώ σε γιατρούς, ενώ σε διάστημα ενός μήνα, θα πληρωθούν άλλα 80 εκατ. ευρώ. Επιπροσθέτως, σημειώνει, αποφασίστηκε από το Δ.Σ. του ΟΠΑΔ στις 2/3/2011 η ριζική αλλαγή του τρόπου πληρωμής των γιατρών, προκειμένου να μην παρατηρούνται στο μέλλον φαινόμενα καθυστερήσεων λόγω της γραφειοκρατίας.

Οπως επισημαίνει, ο Οργανισμός «… έχει υιοθετήσει το πιο ευνοϊκό για τους ιατρούς σύστημα αποζημίωσης (κατά πράξη και περίπτωση) – ανεξάρτητα από τις καθυστερήσεις στις πληρωμές τις οποίες, ούτως ή άλλως, θα αντιμετωπίσουμε – γεγονός που αποτυπώνεται στις 500 περίπου νέες αιτήσεις ιατρών για σύμβαση τον τελευταίο μήνα».
Τέλος, ο κ. Σουλιώτης τονίζει ότι από έρευνα στους συμβεβλημένους με τον ΟΠΑΔ γιατρούς, μέσω ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, προκύπτει ότι το 79% των ερωτηθέντων γιατρών εξυπηρετούν κανονικά τους ασφαλισμένους.

Ωστόσο, συστήνει στους ασφαλισμένους να ζητούν ενημέρωση από τον γιατρό πριν το προκαθορισμένο ραντεβού για το αν θα τους εξυπηρετήσει με τη μέχρι τώρα διαδικασία, ή σκοπεύει να απαιτήσει πληρωμή για τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τους ίδιους.