Τραγωδία με τρεις νεκρούς μετανάστες από το Μπαγκλαντές και 11 αγνοούμενους συμπατριώτες τους συνέβη στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Σούδας στη Κρήτη. Σε εξέλιξη βρίσκεται ως αυτή την ώρα ευρεία επιχείρηση για τον εντοπισμό όσων αγνοούνται.

Σώοι εντοπίστηκαν δίπλα από το Ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού στη Σούδα και σε ακτές των Χανίων άλλοι 35 ομοεθνείς τους. Όλοι τους επέβαιναν στο πλοίο Ionian King, με κυπριακή σημαία, και επέστρεφαν από τη Λιβύη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πήδηξαν στη θάλασσα λίγο προτού μπει το καράβι στο λιμάνι για να αποφύγουν την επιστροφή στην πατρίδα τους και να αναζητήσουν ένα καλύτερο αύριο στη χώρα μας.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού ενημερώθηκε για το περιστατικό τα ξημερώματα από προσωπικό του Ναυστάθμου. Αμέσως ξεκίνησαν έρευνες στην θαλάσσια περιοχή της Σούδας στις οποίες συμμετείχαν τρία σκάφη του Λιμενικού, ένα περιπολικό του Λιμενικού στη στεριά, δυο ρυμουλκά του Πολεμικού Ναυτικού, πέντε φουσκωτά σκάφη του Ναυστάθμου καθώς και αλιευτικά σκάφη και ένα ελικόπτερο Σουπερ – Πουμα.

Αξιωματικοί του Λιμενικού ανέφεραν πως οι διασωθέντες δεν μιλάνε αγγλικά και σε συνδυασμό με το γεγονός πως όταν έπεσαν στη θάλασσα ήταν νύχτα δεν μπορούν να προσδιορίσουν ακριβώς το σημείο ώστε να επικεντρωθούν εκεί οι έρευνες.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια των ερευνών αρχικά νωρίς το πρωί της Κυριακής στη στεριά εντοπίστηκαν 29 άτομα εκ των οποίων τα 25 μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό νοσοκομείο Χανίων με υποθερμία. Ο ένας εξ αυτών εξέπνευσε κατά τη μεταφορά του.

Τα άλλα τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Παράλληλα εντοπίστηκαν και περισυλλέγησαν από την θάλασσα νεκροί δυο μετανάστες. Το μεσημέρι βρέθηκαν άλλοι πέντε μετανάστες σώοι και αμέσως μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει αξιωματικοί του Λιμενικού προκύπτει πως 49 αλλοδαποί χρησιμοποιώντας βοηθητικό σχοινί κατέβηκαν από την πλώρη του πλοίου. Το Ionian King είχε καταπλεύσει αργά το βράδυ του Σαββάτου στη Σούδα προερχόμενο από την Τρίπολη της Λιβύης και μεταφέροντας περίπου 1.288 επιβάτες στην πλειοψηφία τους υπηκόους Μπαγκλαντές.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πλοία Ionian King και Νήσος Ρόδος, έχουν ναυλωθεί από την πρεσβεία του Μπαγκλαντές για τη μεταφορά υπηκόων τους από τη Λιβύη. Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν μεταφερθεί περίπου 2.500 άτομα με τα δύο πλοία.

Τα συλλυπητήρια της για τους τρεις μπαγκλαντεσιανούς που έχασαν τη ζωή τους τις εξέφρασε με ανακοίνωση της η πρεσβεία της Δημοκρατίας της Κορέας στην Αθήνα. Και οι τρεις, όπως σημειώνεται, εργάζονταν στη Λιβύη για την κορεατική εταιρεία Νταεγού Κατασκευαστική. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της νοτιοκορεατικής πρεσβείας, η εταιρεία είχε φροντίσει για τη μεταφορά των εργαζομένων της πρώτα στην Κρήτη (Χανιά) και σταδιακά να τους επαναπατρίσει στις χώρες τους.

Το μεσημέρι, ο δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης ανακοίνωσε πως για ανθρωπιστικούς λόγους αναβάλλεται το προγραμματισμένο καρναβάλι της Σούδας.