ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ

ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

Αρ. Πρωτ: Β 489

Αθήνα, 15 Μαΐου 2009

ΠΡΟΣ : Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κο Αβραμόπουλο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ : ΜΜΕ

ΘΕΜΑ : Επιπτώσεις του κλειστού επαγγέλματος των Βιοπαθολόγων στα οικονομικά της Υγείας

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και εν γνώσει των οικονομικών προβλημάτων που έχουμε ως χώρα, η αγωνία του κάθε πολίτη μεγεθύνεται σε σχέση με τα οικονομικά προβλήματα στο χώρο της υγείας και της ποιότητας των υπηρεσιών σε αυτήν.

Σημαντική παράμετρο στο κόστος των υπηρεσιών υγείας είναι γνωστό ότι αποτελούν οι εργαστηριακές εξετάσεις. Πιστεύουμε ότι στην υπέρμετρη διόγκωση του κόστους των εργαστηριακών εξετάσεων των βιολογικών δειγμάτων, συμβάλλει καθοριστικά η διατήρηση του «κλειστού» επαγγέλματος των Βιοπαθολόγων (πρώην Μικροβιολόγων) που συντηρεί η ως τώρα πολιτική του Υπουργείου Υγείας. Δύο είναι οι κύριοι λόγοι που μας έχουν οδηγήσει στο σημερινό ελληνικό παράδοξο φαινόμενο :

α) Η μοναδικά στον κόσμο συντηρούμενη απαγόρευση σε επιστημονικούς κλάδους -πλην εκείνου των Βιοπαθολόγων- να ειδικευτούν και να ασχοληθούν επαγγελματικά με αντικείμενα όπως της Βιοχημείας, Ανοσοβιολογίας, Μικροβιολογίας, Αιματολογίας, Αιμοδοσίας, Μοριακή Βιολογίας και Γενετικής.

β) Η Πολυθεματική ειδικότητα της Βιοπαθολογίας (Μικροβιολογίας) δεν υφίσταται σε άλλη χώρα της ΕΕ και ενέχει επιστημονικές και εκπαιδευτικές πρωτοτυπίες που δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε. Σε όλες τις άλλες χώρες, σε αντίστοιχο χρόνο εκπαίδευσης αποκτούν μονοθεματική ειδικότητα π.χ. μόνο στη Βιοχημεία ή την Αιματολογία ή την Ανοσοβιολογία ή τη Γενετική.

Αποτέλεσμα της ακραίας συντεχνιακής δραστηριότητας της πολυθεματικής αυτής ειδικότητας είναι η υπέρογκη κοστολόγηση των εργαστηριακών αναλύσεων. Σήμερα ο έλληνας πολίτης πληρώνει στους «Μικροβιολόγους» 300% έως 3200% παραπάνω από το λειτουργικό κόστος τις εξετάσεις του!

Προς απόδειξη των γραφόμενών μας παραθέτουμε -στο Πίνακα που ακολουθεί- το κόστος των εξετάσεων στο ελληνικό δημόσιο αντίστοιχα με το κόστος που πληρώνουν οι Μικροβιολόγοι στο Συνεταιρισμό τους που έχουν ιδρύσει οι ίδιοι! (Στις τιμές του Συνεταιρισμού δεν υπολογίζουμε την επιπλέον έκπτωση που παρέχεται στους συνεργάτες τους).

Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι για ένα συνήθη ελάχιστο εργαστηριακό έλεγχο (οι εξετάσεις φαίνονται στο πίνακα με έντονα γράμματα) που ο πολίτης πληρώνει στο Βιοπαθολόγο «Μικροβιολόγο» 42,24 €, στον ίδιο κοστίζουν μόλις 6,54€, προσαυξημένο δηλαδή κατά 646%. Αν υπολογίσουμε αντίστοιχα τα ποσά αυτά στον αριθμό των περιστατικών που ελέγχονται καθημερινά σε όλη τη χώρα, τότε θα κατανοήσουμε το μέγεθος των ελλειμμάτων μας στην υγεία, στο ΙΚΑ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Σημειωτέο ότι αυτή η πρωτοφανής υπερκοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων πολλαπλασιάζεται αν συγκρίνουμε τις τιμές των ιδιωτικών Διαγνωστικών Εργαστηρίων (ιδίως συγκεκριμένων περιοχών των πόλεων) και Θεραπευτηρίων με το λειτουργικό κόστος των εξετάσεων που «πουλά» ο Συνεταιρισμός Βιοπαθολόγων. Ενδεικτικά και μόνο θα αναφέρουμε ότι το κόστος των εξετάσεων που επελέγησαν παραπάνω, αν γίνουν σε ιδιωτικό νοσοκομείο κοστίζουν 452€! Δηλαδή προσαυξημένη κατά 6811%. Κάθε σχόλιο περιττεύει.

Κε υπουργέ,

Οι προτάσεις μας είναι ίσως αυτονόητες, μιας και συνάδουν με τις ρυθμίσεις που ισχύουν σε όλο τον κόσμο: Θα πρέπει να επανεξετασθεί άμεσα από ανεξάρτητη επιτροπή (αρχή) η κοστολόγηση των εξετάσεων με γνώμονα το πραγματικό λειτουργικό τους κόστος και να απελευθερωθεί η εκπαίδευση και επαγγελματική απασχόληση άλλων πτυχιούχων σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σε όλες τις πολιτισμένες χώρες. Ο αποκλεισμός των Βιολόγων, Χημικών, Βιοχημικών (Παν/μιο Λάρισας), Μοριακών Βιολόγων/Γενετιστών (Παν/μιο Θράκης) και των αποφοίτων του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (Παν/μιο Ιωαννίνων) από τα αντικείμενα αυτά αποτελεί επιστημονικό, εκπαιδευτικό και επαγγελματικό ατόπημα της χώρας μας. Απαξιώνει τους Έλληνες επιστήμονες και κατ’ επέκταση τα αντίστοιχα Παν/κά Τμήματα, που δημιουργήθηκαν για να καλύψουν και αυτές τις ανάγκες και τα οποία μοχθεί και συντηρεί ο έλληνας πολίτης.

Ωστόσο ακόμη και αν ως τώρα δεν προτάσσονται τα θέματα αυτά, το μέγεθος των επιπτώσεων αυτής της πολιτικής στα οικονομικά αδιέξοδα –όπως καταφαίνεται στο παρόν- αλλά και τις αναπόφευκτες επιπτώσεις τους στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να παραβλέπεται.

Με τιμή

Παπαδάκης Μάνος

Πρόεδρος του ΔΣ της ΠΕΒ

============================================================

Πίνακας. Συσχέτισης της αμοιβής των «Μικροβιολόγων» ανά εξέταση από το Δημόσιο (κολώνα : Τιμή Δημοσίου) και του κόστους της αντίστοιχης εξέτασης όταν την «αγοράζει» από τον Συνεταιρισμό του (κολώνα: Τιμή Συνεταιρισμού). Στην προτελευταία στήλη παρατίθενται οι τιμές ενδεικτικών εξετάσεων που γίνονται στα ιδιωτικά νοσοκομεία και η αντίστοιχη μεταβολή τους (τελευταία κολώνα).