Με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αρχίζει και τυπικά η προβολή των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η απόφαση προβλέπει τα εξής: – Η ΕΡΤ έχει την υποχρέωση να μεταδώσει σε εθνικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό δίκτυο μία συνέντευξη διάρκειας 60 λεπτών του αρχηγού κάθε πολιτικού κόμματος. Το ίδιο υποχρεούνται και για μία συνέντευξη Τύπου του αρχηγού κάθε κόμματος διάρκειας 60 λεπτών στη μεσημβρινή ζώνη.

– Ολοι ανεξαιρέτως οι νομίμως λειτουργούντες ενημερωτικοί τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί ελεύθερης λήψης, εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, έχουν την υποχρέωση να οργανώσουν τέσσερις τουλάχιστον αυτοτελείς συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Ως ώρα μετάδοσης των συζητήσεων αυτών ορίζεται το διάστημα από 18.00 ως 01.30.

– Η ΕΡΤ έχει την υποχρέωση να καλύψει μια προεκλογική συγκέντρωση ή άλλη προεκλογική εκδήλωση καθενός από τα πολιτικά κόμματα την οποία θα επιλέξουν τα ίδια. Επίσης η ΕΡΤ και οι ιδιωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί υποχρεούνται να διαθέσουν δωρεάν ένα δεκάλεπτο την εβδομάδα σε καθένα από τα πολιτικά κόμματα για την παρουσίαση των προγραμμάτων τους. Ακόμη θα πρέπει να διαθέτουν το ένα τρίτο των δελτίων ειδήσεων για την παρουσίαση της προεκλογικής δραστηριότητας των κομμάτων.

Οσο για τα γκάλοπ αναφέρεται ότι οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί απαγορεύεται να μεταδίδουν οποιαδήποτε δημοσκόπηση μετά την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009 και ως την Κυριακή 7 Ιουνίου 2009. Απαγορεύεται επίσης η μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων ή συγκεντρώσεων.