Εξακολουθεί να καίει η φωτιά στο τρίτο γκαράζ του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» που βρίσκεται δεμένο στην ακτή Ξαβερίου.

Οι πυροσβέστες επιχειρούν να φτάσουν στο χώρο που έχει ξεσπάσει η φωτιά, ωστόσο το έργο τους είναι αρκετό δύσκολο δεδομένων των συνθηκών, καθώς οι εστίες καπνού και η ποσότητα νερού από τα αυτόματα συστήματα πυρόσβεσης δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής.

Πηγές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρουν ότι με τις συνθήκες που επικρατούν και τα υλικά που υπάρχουν στα φορτηγά, η φωτιά μπορεί να συνεχιστεί για 24 ώρες ή περισσότερο.

Βγάζουν οχήματα

Για το λόγο αυτό, από το μεσημέρι βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια να βγουν κάποια από τα αυτοκίνητα που βρίσκονται στα γκαράζ του πλοίου, προκειμένου οι πυροσβέστες να έχουν περισσότερη ευκολία να κινηθούν, αλλά και να μειωθεί ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς.

Παράλληλα, οι πυροσβέστες άνοιξαν τρύπες στην εξωτερική λαμαρίνα του πλοίου, προκειμένου να γίνει και από αυτά τα σημεία ρίψη αφρού και νερού. Παράλληλα, για προληπτικούς λόγους, γύρω από το πλοίο έχει τοποθετηθεί πλωτό φράγμα.

Υπενθυμίζεται ότι στα γκαράζ του πλοίου βρίσκονται 80 φορτηγά και 152 ΙΧ αυτοκίνητα, που ταξίδευαν προς τα Χανιά, ενώ οι 875 επιβάτες και τα 140 άτομα του πληρώματος αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στον Πειραιά.

«Δεν μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο της πυρκαγιάς γιατί είναι περιορισμένοι οι χώροι», τόνισε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, σημειώνοντας πως έχουν καεί φορτηγά και ΙΧ αυτοκίνητα, ενώ ήδη έχουν καταφέρει να απομακρύνουν κάποια από το 1ο γκαράζ του πλοίου.

Σύμφωνα με τον κ. Βασίλειο Ματθαιόπουλο, όταν θα ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης γερανοφόρα οχήματα αναμένεται να απομακρύνουν τα καμένα οχήματα.

Κλίση στο πλοίο

Από το πρωί παρατηρήθηκε κλίση στο πλοίο εξαιτίας των υδάτων που έχουν συσσωρευτεί τόσο από την επιχείρηση της Πυροσβεστικής, όσο και από το αυτόματο σύστημα πυρασφάλειας του «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η φωτιά εκδηλώθηκε εν πλω, ενώ αυτό βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ύδρας, όπου έπνεαν άνεμοι βόρειοι βορειοανατολικοί εντάσεως 5 – 6 Μποφόρ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινισθεί τα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά, ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πιθανότατα προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε κάποιο φορτηγό.
Σημειώνεται, ότι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» που είχε αποπλεύσει στις 22:00 από τον Πειραιά για τα Χανιά, επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά στις 04:00 τα ξημερώματα.

Σε δόσεις το ταξίδι για τα Χανιά

Αρκετοί από τους επιβάτες του «Ελευθέριος Βενιζέλος» επιβιβάστηκαν στο πρωινό δρομολόγιο του «Blue Galaxy» προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους, σημειώνοντας πως η αντιμετώπιση της κατάστασης από το πλήρωμα ήταν η ενδεδειγμένη.
Όσοι δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν με το «Blue Galaxy», θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης με το «Paros Jet» που ναυλώθηκε από την εταιρεία για αυτό το σκοπό.