Οι χήνες, οι πάπιες και οι κύκνοι που περνούν τον χειμώνα στους υγρότοπους της Βόρειας Ευρώπης αλλάζουν τα μοτίβα της μετανάστευσής τους καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία ανεβαίνει. Ερευνητές από τη Φινλανδία ανακάλυψαν ότι κάποια υδρόβια πτηνά καθυστερούν τη μετανάστευσή τους έως και κατά έναν μήνα σε σύγκριση με τρεις δεκαετίες πριν.

Ο Αλέξι Λεϊκόινεν από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα που κάλυπταν τρεις δεκαετίες και τα οποία προέρχονταν από το Παρατηρητήριο Πτηνών Hanko στη Νότια Φινλανδία.

Από το 1979 εθελοντές στο συγκεκριμένο Παρατηρητήριο μετρούν τα πουλιά που περνούν προκειμένου να γίνει μια καταγραφή των μοτίβων μετανάστευσής τους. Η καταγραφή αυτή αποκάλυψε όχι μόνο ποια πουλιά πετούν από τη Φινλανδία προς τον Νότο αλλά και πότε.

Η τριακονταετής παρακολούθηση λοιπόν αποκάλυψε ότι «ορισμένα είδη καθυστερούν τον χρόνο μετανάστευσης ως και κατά έναν μήνα» ανέφερε ο δρ Λεϊκόινεν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC.

Καθυστέρηση μετανάστευσης σε έξι είδη

Συγκεκριμένα έξι από τα 15 είδη που παρακολούθησαν οι εθελοντές του Παρατηρητηρίου καθυστερούσαν σημαντικά τη μετανάστευσή τους. Μεταξύ αυτών η κοινή γκρι αγριόχηνα και η μαυροκέφαλη πάπια.

Σύμφωνα με τον δρα Λεϊκόινεν οι νέες παρατηρήσεις μαρτυρούν πόσο γρήγορα τα υδρόβια πτηνά προσαρμόζονται στις αλλαγές του κλίματος. «Ένα από τα ευρήματα άλλων ερευνητικών ομάδων αλλά και της δικής μας είναι ότι η θερμοκρασία του νερού αυξάνεται ταχύτερα από εκείνη του αέρα. Ετσι υπάρχει διαθεσιμότητα τροφής για μεγαλύτερο διάστημα στον Βορρά».

Η ομάδα από τη Φινλανδία σχεδιάζει τώρα να διεξαγάγει μια πιο λεπτομερή μελέτη των πληθυσμών των υδρόβιων πτηνών στη Βόρεια Ευρώπη προκειμένου να ανακαλύψει ποια είδη καθυστερούν να μετακινηθούν από τον Βορρά προς τον Νότο αλλά και ποια παρουσιάζουν μείωση των αριθμών τους σε παγκόσμιο επίπεδο.