Η συσκευή Ion Torrent Sequencer μπορεί να «διαβάζει» το ανθρώπινο γονιδίωμα χίλιες φορές ταχύτερα από τις άλλες ανάλογες συσκευές.

Η συσκευή

Η νέα συσκευή δημιουργήθηκε από τους τεχνικούς του Ion Torrent που αποτελεί τμήμα της εταιρίας Life Technologies. Έχει μέγεθος ενός οικιακού εκτυπωτή και μπορεί να «διαβάζει» το γονιδίωμα του ανθρώπου σε διάστημα 24 ωρών όταν οι υπάρχουσες συσκευές χρειάζονται έξι-οκτώ εβδομάδες για να το καταφέρουν.

Εκτός από ταχύτατη η νέα συσκευή κοστίζει 6-7 φορές λιγότερο από τις υπάρχουσες συσκευές και αναμένεται να φτάσει στην αγορά σε μια τιμή ανάμεσα στα 100-150 χιλιάδες δολάρια όταν οι υπόλοιπες ανάλογες συσκευές κοστίζουν περί τις 750 χιλιάδες ευρώ.

Ελπίδες και αντιδράσεις

Οι δυνατότητες αλλά και το χαμηλό κόστος της συσκευής προκάλεσαν πλήθος θετικών και αρνητικών αντιδράσεων. Από τη μια πλευρά πολλοί εντός της επιστημονικής κοινότητας βλέπουν στην νέα συσκευή έναν πολύτιμο σύμμαχο που θα φέρει επανάσταση στην ιατρική. Παρ’ όλο που η συσκευή «διαβάζει» , δηλαδή καταγράφει το DNA χωρίς να είναι σε θέση και να το ερμηνεύσει, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην καλύτερη μελέτη, κατανόηση και αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών με γενετικό υπόβαθρο, όπως ο καρκίνος ή ο αυτισμός. Επίσης θεωρητικώς, και εφ’ όσον υπάρχει η απαιτούμενη γνώση, μπορεί να βοηθήσει στο να διαπιστωθεί αν μια φαρμακευτική αγωγή θα έχει αποτελέσματα σε έναν συγκεκριμένο ασθενή.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ορισμένοι που αναφέρουν ότι το χαμηλό κόστος και η ταχύτητα της συσκευής εγείρουν ηθικά ζητήματα. Όπως υποστηρίζου, είναι πολύ πιθανό η συσκευή να χρησιμοποιηθεί για να αποκτηθούν πληροφορίες σχετικές με το γονιδίωμα ατόμων που δεν είναι ασθενείς.