Φαντάζεστε να μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε χωρίς να παίρνετε ούτε ένα επιπλέον κιλό; Το όνειρο κάθε «γερού πιρουνιού» ίσως γίνει σύντομα πραγματικότητα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς υποστηρίζουν ότι ανέπτυξαν μια μέθοδο ώστε να μετατρέπουν το «κακό» λευκό λίπος που μας κάνει υπέρβαρους σε «καλό» καφέ λίπος που καίει θερμίδες και μας απαλλάσσει από το παραπανίσιο βάρος.

Προς το παρόν η μέθοδος έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντικούς, ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους θα έχει τα ίδια αποτελέσματα και στους ανθρώπους, προσφέροντας ένα αποτελεσματικό όπλο καταπολέμησης της παχυσαρκίας και των προβλημάτων που συνδέονται με αυτήν, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης τύπου 2, ακόμη και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Η κατάλληλη πρωτεΐνη

Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο πειραμάτων που αφορούσαν μια πρωτεΐνη η οποία συνδέεται με την όρεξη και είναι γνωστή ως NPY. Οι ερευνητές κατέστειλαν την παραγωγή της NPY στον εγκέφαλο ποντικών θεωρώντας ότι η καταστολή θα οδηγούσε σε απώλεια της όρεξης και σε μείωση του βάρους τους.

Όπως αναφέρουν σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Cell Metabolism» διαπίστωσαν ότι το εγχείρημά τους δεν είχε μόνο ως αποτέλεσμα τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων και την απώλεια βάρους των ποντικών αλλά επιπλέον άλλαξε τη σύσταση του λίπους στο σώμα τους μετατρέποντας το λευκό λίπος σε καφέ.

Το καφέ λίπος υπάρχει σε αφθονία στο σώμα μας όταν είμαστε μωρά και χρησιμεύει για την παραγωγή της απαραίτητης θερμότητας για τον οργανισμό, η οποία φυσικά επιτυγχάνεται με την «εντατική» καύση θερμίδων.

Καθώς όμως μεγαλώνουμε το καφέ λίπος υποχωρεί και δίνει τη θέση του στο λευκό το οποίο δεν έχει τις ίδιες «καυστικές» ιδιότητες. Θεωρείται «κακό» γιατί συσσωρεύεται σε διάφορα σημεία του σώματος και κυρίως γύρω από την κοιλιά, επιβαρύνοντας τα ζωτικά όργανα και την υγεία.

Η σωτήρια μετατροπή

Οι ειδικοί έχουν καταλήξει εδώ και καιρό στο συμπέρασμα ότι αν βρισκόταν ένας τρόπος για τη μετατροπή του λευκού λίπους σε καφέ η παχυσαρκία και όλα τα επιβαρυντικά επακόλουθά της θα μπορούσαν να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά. Το εγχείρημα έχει αποτελέσει αντικείμενο αρκετών ερευνών, η ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς με επικεφαλής τον Σενγκ Μπι είναι όμως η πρώτη που κατέληξε σε απτά αποτελέσματα.

Με την καταστολή της παραγωγής της πρωτεΐνης NPY τα ποντίκια έτρωγαν μεν λιγότερο και έχαναν κιλά, όμως παράλληλα η μετατροπή ενός μέρους του λευκού λίπους σε καφέ επέφερε μεταβολές στον μεταβολισμό τους. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ακόμη και όταν τα πειραματόζωα ακολουθούσαν πλούσια σε θερμίδες και σε λιπαρά διατροφή έπαιρναν πολύ λιγότερα κιλά από τους ποντικούς στους οποίους η παραγωγή της NPY δεν είχε κατασταλεί.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να επιτύχουν ανάλογα αποτελέσματα και στους ανθρώπους με την υποδόρια έγχυση βλαστικών κυττάρων καφέ λίπους τα οποία θα υποκαθιστούν το λευκό λίπος.

«Αν κατορθώσουμε να κάνουμε τον ανθρώπινο οργανισμό να μετατρέπει το κακό λίπος σε καλό λίπος το οποίο καίει τις θερμίδες αντί να τις αποθηκεύει θα μπορούσαμε να προσφέρουμε ένα σοβαρό καινούργιο εργαλείο για την καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας» δήλωσε ο κ. Μπι στο BBC. «Μόνο οι μελλοντικές έρευνες θα μας πουν αν αυτό είναι δυνατό» κατέληξε.