Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει μια ακόμη αρνητική παρενέργεια στην φύση. Εντοπίζονται συνεχώς θαλάσσιες περιοχές στις οποίες έχει περιοριστεί πολύ ή έχει εξαφανιστεί εντελώς το οξυγόνο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η ζωή σε αυτές τις περιοχές να εξαφανίζεται και να μετατρέπονται κυριολεκτικά σε νεκρές ζώνες. Το πρόβλημα εντοπίζεται προς το παρόν σε βάθη 200-800 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι κλιματικές αλλαγές αλλά και η μόλυνση των νερών (λύματα, λιπάσματα) πολλαπλασιάζουν τα άλγη τα οποία «ρουφάνε» το οξυγόνο των θαλάσσιων περιοχών που βρίσκονται. Είχε διαπιστωθεί ότι στην Αραβική Θάλασσα και πιο συγκεκριμένα στον Κόλπο του Ομάν έχουν αρχίσει να δημιουργούνται νεκρές ζώνες.

Ο Κόλπος του Ομάν είναι το βορειοδυτικό τμήμα της Αραβικής Θάλασσας, που ενώνεται με τον Περσικό Κόλπο μέσω του Στενού του Ορμούζ. Όμως οι πολεμικές συγκρούσεις αλλά και τα φαινόμενα πειρατείας στην περιοχή καθιστούσε αδύνατη την παρουσία ερευνητικών αποστολών στην περιοχή.

Τελικά ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Μπαστιάν Κιέστε της Σχολής Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας αποφάσισε να ερευνήσει την Αραβική Θάλασσα χρησιμοποιώντας δύο προηγμένα υποβρύχια ρομπότ τα οποία μπορούν να ταξιδεύουν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (πολλές εβδομάδες ακόμη και μήνες) σε βάθη ακόμη και ενός χιλιομέτρου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και να

συλλέγουν διάφορα δεδομένα. Τα δύο ρομπότ εξερεύνησαν την Αραβική Θάλασσα για οκτώ μήνες και τα ευρήματα προκαλούν σοκ αφού όπως διαπιστώθηκε έχει δημιουργηθεί μια νεκρή ζώνη που έχει έκταση μεγαλύτερη από αυτή της Σκοτίας και είναι η μεγαλύτερη νεκρή θαλάσσια ζώνη που γνωρίζουμε στον πλανήτη.

Υπολογίζεται ότι η νεκρή ζώνη στην Αραβική Θάλασσα ξεπερνάει τα 80 χιλιάδες τετραγωνικά χλμ. Μια δεύτερη τεράστια νεκρή ζώνη έχει εντοπιστεί στον Κόλπο του Μεξικού. Οι τελευταίες μετρήσεις που έγιναν εκεί έδειξαν ότι πρόκειται πρόκειται για μια περιοχή 13 χιλιάδων τετραγωνικών χλμ, έκταση ίση με εκείνη της πολιτείας του Κονέκτικατ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η νεκρή ζώνη στον Κόλπο του Μεξικού δημιουργήθηκε από τα λύματα των καλλιεργήσιμων εκτάσεων πέριξ του ποταμού Μισισιπή ο οποίος τα μεταφέρει στον Κόλπο του Μεξικού όπου και εκβάλει. Τα λύματα αυτά όπως εκτιμούν οι ειδικοί διαθέτουν κάποιες θρεπτικές για τα άλγη του Κόλπου ουσίες.