Οταν σκεφτόμαστε ακριβά υλικά, συνήθως φέρνουμε στον νου μας χρυσάφι και διαμάντια. Ομως η αλήθεια είναι πως υπάρχουν άλλα υλικά χιλιάδες φορές πιο ακριβά, που είτε δεν τα έχουμε ακούσει ποτέ είτε τα γνωρίζουμε αλλά δεν έχουμε αντιληφθεί την αξία τους.
Σε πρόσφατη συζήτηση τέθηκε στην παρέα το ερώτημα ποιο είναι το πιο ακριβό υλικό στον κόσμο. Οι προτάσεις άρχισαν να πέφτουν βροχή, άλλες σοβαρές και άλλες χιουμοριστικές. Από τις χιουμοριστικές ίσως η πιο εύστοχη ήταν «το ποπ κορν στους κινηματογράφους», με την οποία γελάσαμε πολύ. Οι σοβαρές όμως δημιούργησαν γρήγορα προβληματισμό, επειδή δεν συμφωνούσαμε όλοι με το τι εννοούμε όταν μιλάμε για υλικά. Είναι άραγε πρώτες ύλες ή χημικά στοιχεία και ενώσεις, που είναι ακριβά επειδή έχουν ζήτηση λόγω εκτεταμένης χρήσης, ή μήπως είναι εξειδικευμένα προϊόντα επιστημονικής έρευνας, που έχουν αξία όχι τόσο λόγω της χρήσης τους όσο λόγω της σπανιότητάς τους; Τελικά καταλήξαμε σε έναν κατάλογο υλικών με κατά βάση αύξουσα τιμή ανά γραμμάριο, που περιλαμβάνει όλα όσα είχαν προταθεί από τους διάφορους συνομιλητές. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο αυτού του καταλόγου είναι ότι το χρυσάφι και τα διαμάντια είναι τα φθηνότερα!
35 ευρώ
Πολύτιμα μέταλλα


Το χρυσάφι είναι ίσως το πιο γνωστό από τα πολύτιμα μέταλλα και αποτελεί ένα από τα βασικά χρηματιστηριακά προϊόντα της σύγχρονης οικονομίας. Για τον λόγο αυτόν η τιμή του υφίσταται μεγάλες διακυμάνσεις, δεν θα πέφταμε όμως πολύ έξω αν λέγαμε ότι η αξία του αυτή την εποχή είναι περίπου 35 ευρώ το γραμμάριο. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε το χρυσάφι ως υλικό κατασκευής κοσμημάτων και αντικειμένων πολυτελείας, έχει όμως εφαρμογές και στη βιομηχανία, όπως για παράδειγμα στην κατασκευή ηλεκτρικών επαφών που δεν οξειδώνονται. Στην ίδια κατηγορία με το χρυσάφι μπορούμε να κατατάξουμε και άλλα πολύτιμα μέταλλα, όπως για παράδειγμα την πλατίνα, το παλλάδιο και το ιρίδιο, η τιμή τους όμως δεν διαφέρει σημαντικά από την τιμή του χρυσού.

6.000 ευρώ
Χαρτονομίσματα

Ενα από τα προβλήματα στη συζήτηση της παρέας ήταν το αν τα χαρτονομίσματα μπορούν να θεωρηθούν «υλικά». Αν η απάντηση είναι καταφατική, τότε το χαρτονόμισμα των 10.000 δολαρίων Σιγκαπούρης, που έχει τη μεγαλύτερη αξία από τα χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν νόμιμα σήμερα στον κόσμο και ζυγίζει περίπου ένα γραμμάριο, πρέπει να συμπεριληφθεί στη λίστα, με το ισόποσο της αξίας του σε ευρώ, δηλαδή 6.000 ευρώ.

40.000 ευρώ
Πολύτιμοι λίθοι

Μια επίσης πολύ γνωστή κατηγορία ακριβών υλικών είναι οι πολύτιμοι λίθοι, από τους οποίους γνωστότερος είναι το διαμάντι. Το 80% της παγκόσμιας παραγωγής των διαμαντιών χρησιμοποιείται στη βιομηχανία, κυρίως για την κατασκευή μηχανημάτων κοπής και λείανσης, λόγω του ότι είναι το σκληρότερο υλικό που βρίσκεται στη φύση. Το υπόλοιπο 20% της παραγωγής αποτελείται από διαμάντια χωρίς ατέλειες, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κοσμημάτων, αφού «κοπούν» σε κατάλληλα σχήματα, από τα οποία γνωστότερο είναι το μπριγιάν. Η τιμή ενός διαμαντιού που είναι «κομμένο» για κόσμημα εξαρτάται από την καθαρότητα, το χρώμα και το σχήμα του, αλλά μπορούμε να πούμε, γενικά, ότι κοστίζει περίπου 8.000 ευρώ το καράτι, δηλαδή 40.000 ευρώ το γραμμάριο (αφού ένα γραμμάριο έχει 5 καράτια). Στην κοσμηματοποιία χρησιμοποιούνται, πέρα από τα διαμάντια, και άλλοι πολύτιμοι λίθοι, από τα πολύ γνωστά σμαράγδια και ρουμπίνια ως το λιγότερο γνωστό οπάλι και τον σχετικά άγνωστο τααφεΐτη. Οι τιμές τους όμως είναι γενικά μικρότερες από αυτές των διαμαντιών.

80.000 ευρώ
Ναρκωτικά

Μια οικογένεια υλικών που όλοι φέρνουμε στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε μεγάλο κόστος είναι και τα ναρκωτικά, και όχι άδικα. Στη «λιανική» αγορά ένα γραμμάριο ηρωίνης κοστίζει 100 ευρώ και ένα γραμμάριο κοκαΐνης 150, αλλά τα ποσά αυτά είναι ασήμαντα σε σχέση με την τιμή του LSD. Στη «λιανική» αγορά μια δόση αυτού του παραισθησιογόνου κοστίζει περίπου 4 ευρώ και, λαμβάνοντας υπόψη ότι η δόση αντιστοιχεί σε 50 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου, καταλήγουμε στο ότι η τιμή ενός γραμμαρίου LSD είναι 80.000 ευρώ.

300.000 ευρώ
Προϊόντα βιοτεχνολογίας

Τα ναρκωτικά δεν είναι τα ακριβότερα υλικά που σχετίζονται με τη Χημεία, αφού τα προϊόντα βιοτεχνολογίας σαφώς υπερτερούν. Για παράδειγμα, το βιονoυκλεοτίδιο Ribo m7G Cap Analog, ένα βιολογικό μόριο που χρησιμοποιείται για την «εισαγωγή» γενετικού υλικού σε ακολουθίες RNA, κοστίζει 150.000 ευρώ το γραμμάριο και η χλωροφύλλη-Α, που χρησιμοποιείται στον έλεγχο της ποιότητας του πόσιμου νερού, κοστίζει 180.000 ευρώ το γραμμάριο. Αλλά το ακριβότερο υλικό βιοτεχνολογίας μοιάζει να είναι το ViViren, που χρησιμοποιείται ως φθορίζον υπόστρωμα για ανίχνευση συγκεκριμένων μορίων, και κοστίζει 300.000 ευρώ το γραμμάριο.

20 εκατ. ευρώ
Ραδιενεργά ισότοπα

Μια μεγάλη κατηγορία ακριβών υλικών είναι τα ραδιενεργά στοιχεία, άλλα από τα οποία είναι ακριβά επειδή έχουν σημαντικές εφαρμογές και άλλα επειδή είναι εξαιρετικά δύσκολη η παρασκευή τους. Ετσι, ένα γραμμάριο πλουτωνίου, που χρησιμοποιείται ως καύσιμο στους πυρηνικούς αντιδραστήρες αλλά και για την κατασκευή ατομικών βομβών, κοστίζει 3.000 ευρώ. Ενα γραμμάριο τριτίου, που είναι ένα ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στη θερμοπυρηνική σύντηξη, κοστίζει 22.000 ευρώ. Το ακριβότερο όμως στοιχείο αυτής της κατηγορίας είναι το καλιφόρνιο-252, το οποίο έχει λίγες εφαρμογές αλλά εξαιρετικά δύσκολη μέθοδο παρασκευής, γεγονός που το κάνει να κοστίζει 20 εκατομμύρια ευρώ το γραμμάριο.

1,1 δισ. ευρώ
Botox

Στην καθημερινή ζωή μας έχουμε σίγουρα ακούσει τη λέξη μπότοξ, χωρίς ίσως να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι και χωρίς σίγουρα να γνωρίζουμε το πόσο ακριβό υλικό είναι. Πρόκειται για την τοξίνη της αλλαντίασης, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως στην αισθητική για την προσωρινή εξαφάνιση των ρυτίδων. Εχει εξαιρετικά μεγάλη τοξικότητα, αφού 2 κιλά θα μπορούσαν να σκοτώσουν όλους τους ανθρώπους στη Γη, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται σε απίστευτα μικρές δόσεις. Η τιμή της όμως ανά γραμμάριο είναι και αυτή πραγματικά απίστευτη: 1,1 δισ. ευρώ!

46 τρισ. ευρώ
Αντιύλη

Πέρα από τα «συνηθισμένα» υλικά, το ακριβότερο «εξωτικό» υλικό στον κόσμο είναι σίγουρα η αντιύλη, δηλαδή άτομα που αποτελούνται από θετικά φορτισμένους πυρήνες και αρνητικά φορτισμένα ηλεκτρόνια, γνωστά και ως ποζιτρόνια. Μέχρι στιγμής δεν έχει καμία εφαρμογή, αφού άλλωστε έχουν παρασκευαστεί με πολύ μεγάλη προσπάθεια πραγματικά απειροελάχιστες ποσότητες. Για τον λόγο αυτόν και το κόστος της είναι ασύλληπτο: 46 τρισ. ευρώ το γραμμάριο για το απλούστερο στοιχείο αντιύλης, το αντι-υδρογόνο. Αν όμως κάποτε βρεθεί τρόπος για συστηματική παραγωγή και αποθήκευση, τότε θα αποτελεί το ιδανικό καύσιμο για διαστρικά ταξίδια, αφού η ένωση της αντιύλης με ίσες ποσότητες συνηθισμένης ύλης δίνει καθαρή ενέργεια, χωρίς κανένα κατάλοιπο, σύμφωνα με την πασίγνωστη εξίσωση του Αϊνστάιν E = mc2.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ