Μια «φλογερή» εφαρμογή για chat χωρίς την ανάγκη διαδικτυακής σύνδεσης ανέπτυξε η αμερικανική εταιρεία Open Garden. To δωρεάν FireChat, όπως ονομάζεται, εκμεταλλεύεται το «κρυμμένο» χαρακτηριστικό MCF (Multipeer Connectivity Framework) του iOS 7. Πρόκειται για μια δυνατότητα η οποία δημιουργεί ένα ασύρματο δίκτυο μεταξύ των συσκευών (iPod, iPhone και iPad) και επιτρέπει στους χρήστες την αποστολή μηνυμάτων ακόμη και όταν δεν υπάρχει σήμα ή διαδικτυακή σύνδεση. Το ίδιο χαρακτηριστικό χρησιμοποιείται από την υπηρεσία AirDrop της Apple με στόχο τη γρήγορη και εύκολη μεταφορά αρχείων ή δεδομένων μεταξύ των κατόχων iPhone.
Κατά την εκκίνηση της εφαρμογής ο χρήστης καλείται να συμπληρώσει ένα όνομα με το οποίο θα αποστέλλει γραπτά μηνύματα. Το FireChat προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε γενικές συζητήσεις σε chatrooms, αποστολή προς όλους ή κοντινούς παραλήπτες. Η τελευταία επιλογή εντοπίζει χρήστες της εφαρμογής που βρίσκονται εντός της εμβέλειας των τεχνολογιών Bluetooth και Wi-Fi.
Σύμφωνα με τους επινοητές της, η εν λόγω εφαρμογή θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε σημεία όπου δεν υπάρχει σήμα, π.χ. στο αεροπλάνο ή στο μετρό, ενώ θα μπορούσε να αποτελέσει μια οικονομική λύση για άτομα που δεν διατηρούν διαδικτυακή σύνδεση στο κινητό τους.
«Εξυπνο» χαλί για μωρά
To JoyCarpet είναι αυτό ακριβώς που μαρτυρεί το όνομά του: ένα «έξυπνο» χαλί χαράς για μωρά το οποίο διαθέτει φωτισμό LED, ήχους και τραγούδια με στόχο το ψυχαγωγικό… μπουσούλημα!
Το καινοτόμο χαλί διαθέτει δύο λειτουργίες. Η πρώτη απευθύνεται σε παιδιά που μαθαίνουν να μπουσουλάνε. Τα χρωματιστά LED φωτίζουν την επιφάνειά του σε συγκεκριμένα σημεία καλώντας το παιδάκι να το αγγίξει. Στο πάτημα του χεριού το χαλί αρχίζει να παίζει μουσική και αμέσως το φως μεταφέρεται σε κάποιο άλλο σημείο παρατείνοντας έτσι το παιχνίδι.
Η δεύτερη λειτουργία απευθύνεται σε επιδέξιους «δρομείς» καθώς μόλις το παιδί πλησιάσει το φως εκείνο πηγαίνει αλλού καλώντας το να το κυνηγήσει.
Το JoyCarpet αποτελεί ιδέα της σχεδιάστριας από την Ταϊβάν Μενγκ Λινγκ Γουάνγκ. «Η περιέργεια μας κάνει να εξερευνούμε τον κόσμο και να βελτιωνόμαστε ως άτομα μέσα από την όλη διαδικασία. Τα μωρά δείχνουν έντονη περιέργεια για οτιδήποτε προκαλεί ερεθίσματα σε μυαλό και σώμα. Το JoyCarpet εκμεταλλεύεται το φως και τον ήχο προσφέροντας μια ολοκληρωμένη διαδραστική εμπειρία για μικρά παιδάκια» αναφέρει η ίδια.
Το μωρουδιακό χαλί απέσπασε το βραβείο σχεδίου Lexus Design Award, ωστόσο για την ώρα δεν έχουν ανακοινωθεί τα πλάνα της δημιουργού του γύρω από το ενδεχόμενο εμπορευματοποίησής του.
Γιγαντοαφίσες ξεμπροστιάζουν οδηγούς
Γιγάντιες φωτογραφίες που αποκαλύπτουν οδηγούς που ασχολούνται με το κινητό τους τηλέφωνο όταν βρίσκονται πίσω από το τιμόνι αναμένεται να αναρτηθούν στις παραλιακές λεωφόρους του Σαν Φρανσίσκο.
Σκοπός των Αρχών είναι να τεθεί ένα τέλος στην επιπόλαια οδήγηση υπό την επήρεια του… κινητού. Ο γραφίστας Μπράιαν Σίνγκερ μάλιστα δημιούργησε την ιστοσελίδα Texting While in Traffic (TWIT), όπου και θα αναρτώνται οι πραγματικές φωτογραφίες των απρόσεκτων Καλιφορνέζων οι οποίες θα λαμβάνονται με τη βοήθεια κρυφών καμερών.
«Μέσω της δημοσιοποίησης των εικόνων αυτών ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να «ξυπνήσουμε» τον κόσμο και να πυροδοτήσουμε μια αλλαγή συμπεριφοράς στην κοινωνία μας» εξηγεί ο Σίνγκερ.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου το 80% των ατυχημάτων οφείλεται στην απροσεξία των οδηγών, με κύρια αιτία τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Ερευνητές από το Πολυτεχνείο της Βιρτζίνια (Virginia Tech) διαπίστωσαν ότι κατά την αποστολή ή τη λήψη ενός γραπτού μηνύματος ο οδηγός παίρνει το βλέμμα του από τον δρόμο για περίπου 4,6 δευτερόλεπτα –χρόνος αρκετός για την πρόκληση ατυχήματος ιδιαίτερα σε μεγάλες ταχύτητες.
Ψηφιακό… ηλιακό ρολόι
Εναν κύβο που όταν τοποθετηθεί στον ήλιο αποκαλύπτει την ώρα της ημέρας οραματίστηκε ο καναδός καλλιτέχνης Ντάνιελ Βόσχαρτ. Το μυστικό του πρωτότυπου Sun Cube κρύβεται στα εκατοντάδες μεταλλικά κανάλια στο εσωτερικό του, τα οποία έχουν δημιουργηθεί με τη βοήθεια λέιζερ, και διοχετεύουν το ηλιακό φως σε διαφορετικά αριθμητικά «μονοπάτια» κάθε φορά.
Ο Βόσχαρτ αφιέρωσε περίπου έναν μήνα στον σχεδιασμό των εγκοπών στην επιφάνεια του κύβου, τον οποίο προόριζε για δώρο γενεθλίων του πατέρα του τον περασμένο Ιούλιο. Η όλη διαδικασία πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Το μόνο που έχει να κάνει ο ενδιαφερόμενος για να διαβάσει την ώρα είναι να σηκώσει τον κύβο που βρίσκεται σε ένα ηλιόλουστο σημείο στον αέρα. Αμέσως ακριβώς από κάτω του εμφανίζεται η ώρα της ημέρας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ