17 και 21 Φεβρουαρίου
Περί αρχιτεκτονικής
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ Π. ΚΟΚΚΑΛΗ, ΑΘΗΝΑ, ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ, ΓΚΑΖΙ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138, ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ


Δύο εσπερίδες αφιερωμένες στην αρχιτεκτονική θα λάβουν χώρα αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα. Η πρώτη θα γίνει στο Μέγαρο αύριο, στις 19.00, σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ιδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Εργου (ΚΙΚΠΕ). Προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο αρχιτέκτων τοπίου Gary Hilderbrand και συντονιστής της συζήτησης ο ομότεχνός του Θωμάς Δοξιάδης. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας που αρχίζουν να διανέμονται στις 17.30. Την Παρασκευή, στις 19.30, θα μιλήσουν στο κτίριο της οδού Πειραιώς του Μουσείου Μπενάκη οι ιταλοί αρχιτέκτονες Carlo Cappai και Maria Alessandra Segantini. Η ομιλία τους εντάσσεται στον κύκλο «Νέοι πρωταγωνιστές και νέοι ορίζοντες της σύγχρονης ιταλικής αρχιτεκτονικής στην Αθήνα», που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Είσοδος ελεύθερη.
18 Φεβρουαρίου
Υπολογιστική χημεία κατά παρασιτικών νόσων
ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΩΝ, ΛΕΩΦ. ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 48, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Ο Β’ Κύκλος Ομιλιών του ΕΙΕ ξεκινά με τρεις ημερίδες αφιερωμένες στις προκλήσεις που φέρνει η έξαρση των παρασιτικών νόσων στην Ελλάδα και διεθνώς. Οι ομιλίες αυτής της Τρίτης είναι: «Ο ρόλος της υπολογιστικής χημείας στην αντιμετώπιση παρασιτικών ασθενειών», «Η περίπτωση της λεϊσμανίασης» και «Υπολογιστικές τεχνικές στην αντιμετώπιση σημαντικών ασθενειών». Είσοδος ελεύθερη, έναρξη στις 19.00.
18 Φεβρουαρίου


Σκέφτονται τα κύτταρα;
ΑΣΤΥ 68, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ 68, ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
Η επόμενη ομιλία του Cafe Scientifique διερευνά τη συμπεριφορά των κυττάρων μας. Ομιλητής της Τρίτης, στις 19.00, ο επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Συστημικής Εμβιομηχανικής Λεωνίδας Αλεξόπουλος. Στην παρουσίασή του θα αναλύσει πώς ένα κύτταρο σκέφτεται και αντιδρά, πώς λαμβάνει αποφάσεις και πώς η νέα τεχνολογία προσφέρει τα μέσα για να επέμβουμε με φάρμακα σε κατάλληλους κόμβους μεταφοράς πληροφορίας και να αλλάξουμε τον τρόπο συμπεριφοράς των κυττάρων. Είσοδος ελεύθερη.
18 Φεβρουαρίου


Το Βουκουρέστι των Φαναριωτών


ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ, ΣΚΟΥΦΑ 45, ΑΘΗΝΑ
Την περίοδο διακυβέρνησης της τωρινής Ρουμανίας από τους Φαναριώτες της Κωνσταντινούπολης και την επιμορφωτική τους δράση θα φωτίσει την Τρίτη μια ομιλία στο κέντρο της Αθήνας. Εισηγητής του θέματος, στις 18.30, θα είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου, Tudor Dinu, προσκεκλημένος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Τίτλος της ομιλίας του: «Περιδιαβάζοντας στο Βουκουρέστι των Φαναριωτών». Είσοδος ελεύθερη.
19 Φεβρουαρίου


Ταξίδι στον Γαλαξία


ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΑΘΗΝΑ
Ο Σύλλογος Αποφοίτων του ΑΙΤ, σε συνεργασία με τους συλλόγους αποφοίτων των πανεπιστημίων Columbia, Illinois και LSE, διοργανώνει την Τετάρτη, στις 19.00, ανοικτή ομιλία του ακαδημαϊκού Σταματίου Κριμιζή, επίτιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, συνεργάτη της NASA και προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας και Τεχνολογίας, με θέμα «Η οδύσσεια των διαστημοπλοίων Voyager: Από τη Γη στον Γαλαξία σε 35 χρόνια». Για να δηλώσετε συμμετοχή στην εκδήλωση, επικοινωνήστε αύριο στο τηλέφωνο 210 6682.704 ή στο e-mail lbar@ait.gr.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ