από metereologos.gr
Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017
 

Μινωικές αποικίες στην Αμερική;

Ακούγεται ότι οι Μινωίτες ήταν δεινοί θαλασσοπόροι που δημιούργησαν αποικίες ως και στον Καναδά και εκμεταλλεύτηκαν τα τοπικά ορυχεία χαλκού
Μινωικές αποικίες στην Αμερική;
Ξαναχτίζοντας την «Αργώ», ο Βασίλης Δελημήτρος και ο Tim Severin απέδειξαν το 1984 ότι μπορούσε να φτάσει στην Κολχίδα. Θα μπορούσε όμως να νικήσει τον ωκεανό;
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Ενώ το παρόν αυτού του τόπου μαστίζει η απογοήτευση, το παρελθόν του δεν παύει να μας εκπλήσσει γοητευτικά. Και είναι τόσο πολλές οι εκπλήξεις ώστε να δυσπιστεί κανείς για οτιδήποτε, ακόμη κι αν είναι σκαλισμένο σε γρανίτη. Κάτι τέτοιο, το ασύλληπτο, διηγούνται τα βράχια Σκανδιναβίας και Β. Αμερικής: ότι οι πρόγονοι των Κρητών «έκοβαν βόλτες» στον Ατλαντικό, αρμέγοντας τα πλούτη Βαλτικής και Αμερικής, 40 ολόκληρους αιώνες προτού ο Κολόμβος φιλήσει το χώμα των «Δυτικών Ινδιών»! Το πώς και υπό ποιους όρους θα μπορούσε να συμβεί αυτό είναι κάτι που η κοινή λογική εύκολα θα κατέτασσε στην παραεπιστημονική φιλολογία και στην εθνικιστική μυθοπλασία. Ομως, προτού υποκύψετε στο εύκολο της απόρριψης, ρίξτε μια ματιά στα συσσωρευόμενα αποδεικτικά στοιχεία. «Το Βήμα» τα ιχνηλάτησε για εσάς.  

Δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια αφότου πρωτάκουσα – από τον αείμνηστο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Αντώνη Κονταράτο, συγκεκριμένα – για το ενδεχόμενο αρχαίοι Ελληνες να είχαν φθάσει στην... Αμερική, ψάχνοντας για νέες πηγές μετάλλων. Ομολογώ ότι χαμογέλασα τότε, σκεπτόμενος όλα τα υπόλοιπα απίθανα που είχα διαβάσει για αρχαίους Ελληνες στη Ν. Αμερική, την Αυστραλία ή την Ιαπωνία. Και θα κρατούσα στο απωθημένο αυτή τη θεωρία αν δεν μάθαινα για  ένα πρόσφατο βιβλίο – το The Lost Empire of Atlantis του Gavin Menzies – που επανέφερε παταγωδώς το θέμα και ανακίνησε σωρεία συζητήσεων στο Διαδίκτυο.

Στο βιβλίο του ο Menzies ακολουθεί αρχικά τα ίχνη των Μινωιτών στη Μικρά Ασία, την Αίγυπτο, την Υεμένη, την Ινδία και την Κεϊλάνη – όπου τα έπη Sangam των Tamil μιλούν ακόμα για «τα υπέροχα πλοία των Ελλήνων που φέρνουν χρυσό και φεύγουν φορτωμένα πιπέρι...». Εκπληκτος από τα μουσειακά ευρήματα που δικαίωναν τον Στράβωνα και τον Πτολεμαίο, ο συγγραφέας αναλογίστηκε όχι μόνον τα μυστικά ναυσιπλοΐας που πρέπει να κατείχαν οι Μινωίτες, αλλά και το πού έβρισκαν όλες εκείνες τις ποσότητες μετάλλων που εμπορεύονταν. Η Κύπρος με τα μεταλλεία χαλκού γνωρίζουμε ιστορικά ότι δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει καν στις απαιτήσεις των Φαραώ. Κι όμως, οι Μινωίτες τους έδωσαν χάλκινα πριόνια ενισχυμένα με κασσίτερο για να κόψουν τους ογκόλιθους των πυραμίδων τους... Καταπώς βρέθηκε γραμμένο στα αρχεία του βασιλιά Σάργκον των Ακκαδίων, τα μινωικά πλοία έφερναν ήδη από το 2350 π.Χ. κασσίτερο, από την Ισπανία και τη Βρετανία. Κι έπειτα, εκείνο το απίθανο εύρημα του 1450 π.Χ. στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης από πού ήρθε; Lasioderma serricorne, δηλαδή κάμπια των φύλλων καπνού! Ναι, του καπνού που όλοι γνωρίζαμε ότι πρωτόφτασε στην Ευρώπη τον 16ο αι. μ.Χ. από την αμερικανική ήπειρο. Οπότε, ο Menzies στράφηκε τώρα δυτικά, ψάχνοντας να βρει κατά πόσο – και πώς – εκείνοι οι ατρόμητοι ναυτικοί είχαν όχι μόνον διαβεί τις Ηράκλειες Πύλες, αλλά και είχαν φθάσει στον Νέο Κόσμο.

 

Μινωίτες και Μυκηναίοι στις ακτές του Ατλαντικού

Το αρχαιότερο πλοίο των ακτών των Βίκινγκς, το Hjortspring, έχει τη μορφή των πετρόγλυφων μινωικών καραβιών

Ο μίτος που ξετύλιξε στο υπόλοιπο του βιβλίου του αυτός ο 72χρονος πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας δεν ήταν πρωτόγνωρος: Πριν από δύο χρόνια, τόσο στο κανάλι της ΝΕΤ όσο και στα «Νέα» (βλ. www.tanea.gr/politismos/article/?aid=4557236), ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου Ηλίας Μαριολάκος είχε υποστηρίξει την ιδέα ότι οι αρχαίοι πρόγονοί μας είχαν εξερευνήσει τις παράκτιες περιοχές της Ισπανίας, Γαλλίας, Βρετανίας και Ιρλανδίας ψάχνοντας για μέταλλα και ίσως είχαν φθάσει στην Ισλανδία, τη Γροιλανδία και την Αμερική.

Αναλυτικά, το σκεπτικό του ο κ. Μαριολάκος το παρέθεσε σε μία εργασία που θα βρείτε δημοσιευμένη στο Διαδίκτυο (www.ekke.gr/estia/Cooper/Mariolakos/New_Mariolakos_greek.pdf). Εκεί, ενημερώνει αρχικά για το πώς και ασχολείται με τέτοιο θέμα ένας γεωλόγος: «Η γεωμυθολογία είναι ένας κλάδος των γεωεπιστημών που ασχολείται με τις φυσικογεωλογικές συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της μυθολογικής εποχής και, μέσω αυτής της ανάλυσης, βρίσκει την αμοιβαία σχέση μεταξύ γεωλογίας και μυθολογίας. Η δική μου εμπειρία, ως γεωλόγου ο οποίος έχει περάσει τη ζωή του μελετώντας τη γεωλογία της Ελλάδας, έδειξε ότι (...) στην ελληνική μυθολογία περιλαμβάνονται και φυσικογεωλογικές διεργασίες που εξελίσσονται σε πολύ μακρινές περιοχές, όπως στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού και αλλού». Και αναλύει έπειτα διεξοδικά τις αρχαίες πηγές που εξέτασε, όπως το έργο του Πλουτάρχου «Περί του εμφαινομένου προσώπου τω κύκλω της Σελήνης».

 

Τα «ύποπτα» ορυχεία

Δύσπιστος ων, τον αναζήτησα για να μου δώσει «πειστήρια». Από τα όσα μου είπε συνήγαγα ότι υπήρξαν δύο κλειδιά που ξεκλείδωσαν την υπόθεση των «Ελλήνων στην Αμερική». Το ένα ήταν ένα μεταλλουργικό ανεξήγητο: οι αρχαιολόγοι των ΗΠΑ έχουν βρει 5.000 ανοιχτά ορυχεία χαλκού (σχεδόν απόλυτα καθαρού) στις ακτές της λίμνης Superior, μεταξύ Μίσιγκαν των ΗΠΑ και Καναδά, απ’ όπου έχουν εξαχθεί κάπου 500.000 τόνοι μεταξύ 2470 - 1050 π.Χ., που... κανένας δεν γνωρίζει πού πήγαν! Συγκεκριμένα, οι τότε Ινδιάνοι των περιοχών αυτών ζούσαν στη Λίθινη Εποχή και μόνο μετά το 1500 π.Χ. αρχίζουν να χρησιμοποιούν περιορισμένες ποσότητες χαλκού – κι αυτές μόνο για κοσμήματα. Ποιος λοιπόν ήταν ο «κλέφτης» κι από πού και πώς ήρθε;

Δεδομένου ότι η Μεσόγειος και η Μεσοποταμία ήταν εκείνες που τότε διέρχονταν την Εποχή του Χαλκού (και ο χαλκός ήταν τότε ακριβότερος κι από το χρυσάφι), οι υποψίες στρέφονται προς τα εκεί. Κατά εντυπωσιακή μάλιστα συγκυρία, οι μυστηριώδεις μαζικές εξορύξεις χαλκού τόσο στη Βόρεια Αμερική όσο και στην Ισπανία και τη Βρετανία σταμάτησαν γύρω στο 1350 π.Χ. – την εποχή που το ηφαίστειο της Θήρας καθόρισε τη μοίρα των Μινωιτών. Και οι Ελληνες που παρέλαβαν τη σκυτάλη (Αχαιοί Μυκηναίοι αρχικά, Δωριείς και Ιωνες στη συνέχεια) είναι οι μόνοι που διηγούνται ταξίδια από παλιά στην Ωγυγία (Ισλανδία), το Κρόνιο Πέλαγος και τις δυτικότερες ακτές.

Για το πώς πήγαν, η απάντηση θα μπορούσε να δοθεί μόνο με το κλειδί που λέγεται γνώση των ωκεάνιων ρευμάτων – των ρευμάτων του ωκεανού που ο Ομηρος περιέγραφε ως βαθύρροο και βαθυδίνη. Το ρεύμα του Κόλπου του Mεξικού, το περίφημο Gulf Stream, στριφογυρνά στον Ατλαντικό και διακλαδίζεται σε βρόγχους που εισχωρούν στη Μεσόγειο και στη Βαλτική. Οποιος γνωρίζει αυτές τις υδροτσουλήθρες και τοποθετεί κατάλληλα το σκαρί του επάνω τους «πετάει». Για παράδειγμα – λέει ο κ. Μαριολάκος – ο Πλούταρχος αποφαίνεται πως ένα σκαρί σαν την «Αργώ» μπορούσε να διανύσει τα 900 χλμ. απόστασης Βρετανίας -Ισλανδίας σε 5 ημέρες (4-5 μίλια/ ώρα).

 

Μινωικές κρουαζιέρες στο Κρόνιο Πέλαγος


Μινωικές λέξεις και σκίτσα πλοίων περιμένουν την εξήγησή τους στα βράχια των ακτών της Βαλτικής

Τα επιχειρήματα του καθηγητή Μαριολάκου ήταν εντυπωσιακά και μου φαίνονταν λογικά. Το δυσθεώρητο όμως του επιτεύγματος δεν μπορούσε να ικανοποιηθεί παρά μόνο με αποδείξεις για το ότι αρχαϊκά πλοία σαν την «Αργώ» μπορούσαν να πάνε τόσο μακριά – πόσω μάλλον τα ακόμα αρχαιότερα μινωικά. Θυμήθηκα ένα δημοσίευμα του 2010, από νορβηγική εφημερίδα, σύμφωνα με το οποίο είχαν βρεθεί μυστηριώδη γράμματα της περιόδου 1800 - 1000 π.Χ. σκαλισμένα σε γρανίτη. Τα γράμματα αυτά αποκρυπτογράφησε ως μινωικά ο νορβηγός γλωσσολόγος και ακαδημαϊκός Kjell Aartun και τιμήθηκε γι’ αυτό με το χρυσό μετάλλιο του βασιλιά. Κατά τον Aartun, οι μινωικές λέξεις μεταφράζονταν «Μαλακός και καθαρός», αναφερόμενες στο μεγαλύτερο κοίτασμα αργύρου όλης της Ευρώπης που είχαν εντοπίσει στο Kongsberg του Οσλο αυτοί οι απίστευτοι κυνηγοί θησαυρών. Αλλά μήπως είχαν αφήσει και άλλα ίχνη πίσω τους;

Ρώτησα σχετικά τον δρα Μηνά Τσικριτσή, που πρότινος είχε εντοπίσει τον «πήλινο υπολογιστή ναυσιπλοΐας» των Μινωιτών (βλ. www.tovima.gr/science/research/article/?aid=391944). Κατά την επικοινωνία μας αμφισβήτησε την ερμηνεία του Aartun, αλλά ήταν βέβαιος για το ότι επρόκειτο για Μινωίτες, καθώς μια πρόσφατη μελέτη του προσέθεσε υποστηρικτικά στοιχεία στη θεωρία του καθηγητή Μαριολάκου για πέρασμα στην αντίπερα όχθη του ωκεανού. Μου είπε συγκεκριμένα:

 

Ο Πλούταρχος περί... Καναδά

Μία από τις παράλιες φλέβες χαλκού στη λίμνη Superior των ΗΠΑ, με τα πανάρχαια ίχνη εξόρυξης

- «Ο Πλούταρχος γράφει: "Οσο για τη μεγάλη ήπειρο, από την οποία η μεγάλη θάλασσα περιέχεται σε κύκλο, από τα άλλα νησιά απέχει λιγότερο, από την Ωγυγία όμως γύρω στα πέντε χιλιάδες στάδια ταξιδεύοντας με πλοία με κουπιά. (...) Από την ηπειρωτική γη τα κοντινά μέρη κατοικούν Ελληνες, γύρω από κόλπο όχι μικρότερο από την Μαιώτιδα (λίμνη), του οποίου το στόμα βρίσκεται στην ίδια ευθεία με το στόμα της Κασπίας θάλασσας". Οι αποστάσεις μεταξύ Γροιλανδίας, Νέας Γης και νησιού Baffin του Καναδά είναι περίπου 1.140 χλμ., ενώ μεταξύ Νέας Γης και νησιού Baffin είναι περίπου 1.300 χλμ. Η αναφορά ότι γύρω από τον κόλπο κατοικούν Ελληνες μας φανερώνει μια αποικία στον κόλπο του Αγ. Λαυρεντίου.

Το σημαντικό όμως στην περιγραφή αυτή είναι ότι μας παρέχει γεωγραφικές πληροφορίες οι οποίες είναι σωστές. Πράγματι, ο κόλπος του Αγ. Λαυρεντίου μοιάζει με τη Μαιώτιδα λίμνη (Αζοφική Θάλασσα, στον Εύξεινο Πόντο) και είναι λίγο μεγαλύτερος. Οσο για την πληροφορία ότι το στόμιο του κόλπου είναι στην ίδια ευθεία με το στόμιο της Κασπίας, κοιτώντας στο Google Earth εύκολα διακρίνουμε ότι τα δύο στόμια βρίσκονται σε βόρειο γεωγραφικό πλάτος 47ο, άρα στην ίδια ευθεία. Αυτή η πληροφορία είναι και η μοναδική αναφορά στην αρχαία γραμματεία που μας δείχνει ότι μπορούσαν εκείνη την εποχή να προσδιορίζουν το γεωγραφικό πλάτος ενός τόπου. Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη στον Πλούταρχο που θεωρώ απόδειξη αληθείας για τα ταξίδια στην Αμερική».

- Δηλαδή... τι;

- «Μας λέει: "Οταν λοιπόν ο αστέρας του Κρόνου, τον οποίο εμείς αποκαλούμε Φαίνοντα ενώ εκείνοι Νυκτούρο, φτάσει στον Ταύρο μετά από περίοδο τριάντα ετών, αφού προετοιμάσουν επί χρόνο πολύ τη θυσία... (ξεκινούν το ταξίδι της επιστροφής)". Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουμε αστρονομικά την περίοδο που πιθανόν έγινε το συγκεκριμένο ταξίδι που εξιστορεί. Ο Πλάτωνας είχε κατατάξει τους πλανήτες στο ηλιακό σύστημα, σε σειρά από έξω προς τα μέσα ως προς τη Γη, με τα εξής ονόματα: Φαίνοντας (ο Κρόνος), Φαέθοντας (ο Δίας), Πυρόεντας (ο Αρης), Εωσφόρος (η Αφροδίτη), Στίλβοντας (ο Ερμής), Ηλιος και Σελήνη. Το όνομα Φαίνοντας ετυμολογικά σημαίνει αυτόν που γίνεται ορατός, ενώ η λέξη Νυκτούρος σημαίνει αυτόν που είναι τελευταίος στη νύκτα. Με χρήση ειδικού προγράμματος αστρονομίας έλεγξα στις γεωγραφικές συντεταγμένες του Καναδά για την εποχή του Πλουτάρχου (1ου αι. μ.Χ.) σε ποια χρονολογία και σε ποιον μήνα ο πλανήτης Κρόνος βρίσκεται στον αστερισμό του Ταύρου πριν ανατείλει ο Ηλιος. Επιβεβαίωσα ότι κάθε 30 σεληνιακά χρόνια εμφανίζεται όντως το φαινόμενο να ανατέλλει ο Κρόνος στον Ταύρο. Επειτα, πάλι, ο Πλούταρχος λέει: "Τα νησιά που βρίσκονται πέρα κατοικούνται από Ελληνες και βλέπουν τον Ηλιο να κρύβεται για λιγότερο από μία ώρα επί τριάντα μέρες. Και η νύχτα εκεί έχει ελαφρύ σκοτάδι και λυκαυγές που φέγγει από τη δύση". Εφόσον το ταξίδι επιστροφής ξεκινούσε αρχές Ιουνίου, τότε πρέπει να ελέγξουμε πού έβλεπαν τον Ηλιο να κρύβεται λιγότερο από μία ώρα για 30 ημέρες. Με κατάλληλο πρόγραμμα βρήκα ότι την εποχή του 1ου αι. π.Χ. στη Γροιλανδία (60ο βόρεια) ο Ηλιος έδυε μία ώρα μεταξύ 4-5 π.μ. και αυτό συνέβαινε για χρονικό διάστημα ενός μήνα, από 9/6 ως και 9/7. Η ταύτιση αυτή δηλώνει ότι αρχικά ταξίδευαν βόρεια, φθάνοντας κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, όπου τη θάλασσα ονόμαζαν Κρόνιο Πέλαγος. Στην περιοχή αυτή η νύχτα έχει όντως λυκαυγές και ελαφρύ σκοτάδι. Η αστρονομική σύνδεση, σε συνδυασμό με τις γεωγραφικές γνώσεις των δύο τόπων που έχουν ίδιο γεωγραφικό πλάτος, καταδεικνύει ότι το ταξίδι που περιγράφει ο Πλούταρχος – από την Αμερική στην Καρχηδόνα, το 86 μ.Χ. – όντως συνέβη.

Ο συλλογισμός ήταν συγκλονιστικός, αλλά με συγκρατούσε το ότι μετρούσαμε τα δεδομένα ενός ταξιδιού στη ρωμαϊκή πλέον εποχή – μια εποχή που ίσως οι ταξιδιώτες να είχαν και Μηχανισμό των Αντικυθήρων εν πλω». Τι στοιχεία είχαμε ότι πλοία της μινωικής εποχής κατόρθωναν το ταξίδι; Οι εκπλήξεις από τη χώρα των Βίκινγκς (βλ.ένθετο) έδωσαν ίσως την απάντηση.

 

Ιχνη και ίντριγκες στον Νέο Κόσμο

Απίστευτη συλλογή στρατιωτών και αρμάτων στο Ιλινόι, αλλά είναι αληθινή;

Απέμενε το να βρει κανένας αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία στις ακτές του Αγίου Λαυρεντίου ή της λίμνης Superior για να δεχτεί ως πιθανό το απίθανο των Μινωιτών στην Αμερική. Ο Menzies ανέφερε ως τέτοια «1.200 περίπου μινωικά ευρήματα γύρω από τη λίμνη Superior». Βάλθηκα λοιπόν να τα βρω.

Προέκυψε ότι ευρήματα υπάρχουν όντως πολλά: τα πρώτα στοιχεία μη ινδιάνικης εξόρυξης βρέθηκαν σε φλέβες χαλκού, στη χερσόνησο Keweenaw της λίμνης Superior – κοντά σε ένα χωριό που ονομάζεται... Λαύριο (Laurium). Εκεί βρέθηκε και το πετρόγλυφο ενός άκρως συμβολικού μινωικού πλοίου (βλ. http://megalithicresearch.blogspot.com/2009/12/petroglyph-of-sailing-boat-copper.html). Επίσης, στο Newberry του Μίσιγκαν, είχαν ήδη από το 1896 βρεθεί τρία αγαλματίδια και μία πινακίδα με «περίεργη γραφή». Κανένας δεν μπορούσε να την ερμηνεύσει τότε, αλλά όταν ο Εβανς προχώρησε στις ανασκαφές της Κνωσού – το 1900 – έγινε προφανές ότι η γραφή συγγένευε με τη Γραμμική Α. Η πληθώρα όμως των «απεικονιστικών στοιχείων» που παραπέμπουν στη Μεσόγειο βρέθηκε στη συνέχεια σε χέρια ιδιωτών, με τα περισσότερα να καταλήγουν σε άγνωστους συλλέκτες και πολλά – χρυσά και ασημένια – να φημολογείται ότι έχουν λιωθεί από τους άπληστους θηρευτές τους. Τα περισσότερα είχαν βρεθεί το 1925, από έναν αγρότη του Ιλινόις, τον Orville Lowery, και το 1982 από έναν τυχοδιώκτη, ονόματι Russ Burrows, που ισχυρίστηκε ότι βρήκε ένα ιερό και 13 ασύλητους τάφους σε ένα σύμπλεγμα σπηλαίων, επίσης στο Ιλινόις.

Εν κατακλείδι και συνοπτικά, τα παρατιθέμενα στο Διαδίκτυο ευρήματα επί αμερικανικού εδάφους περιλαμβάνουν πάμπολλες πέτρες με χαραγμένες επάνω τους μορφές στρατιωτών με στολές που θυμίζουν Μινωίτες, Φιλισταίους, Μυκηναίους, Φοίνικες και Αιγυπτίους, αρκετά πετρόγλυφα με μινωικού και αιγυπτιακού τύπου πλοία, και επιγραφές που άλλες θεωρούνται κυπρομινωικής γραφής και άλλες σύμμεικτες με ετρουσκικές, λατινικές και ελληνικές λέξεις. Το πιο εύγλωττο όμως οπτικά στοιχείο (εφόσον αποδειχθεί και αυθεντικό) είναι ένα μετάλλιο που βρέθηκε στο Cleveland του Οχάιο το 2006, με τον μινωικό πέλεκυ στη μία πλευρά και στην άλλη τον Πρίγκιπα των Κρίνων, που γνωρίζουμε από την τοιχογραφία στο ανάκτορο της Κνωσού (1690 π.Χ.)!

 

Αυτόκλητοι αρχαιολόγοι - μεσσίες

Σιωπηλοί μάρτυρες αυτές οι πέτρες του Μίσιγκαν, με μινωικά και μυκηναϊκά πλοία χαραγμένα πάνω τους

To θέμα περιπλέχθηκε περισσότερο όταν τους «Ιντιάνα Τζόουνς του Χαλκού» προσέγγισαν «στρατευμένοι αρχαιολόγοι», εκ μέρους της Εκκλησίας των Μορμόνων, οι οποίοι πάσχιζαν να δικαιώσουν τα ρηθέντα υπό του προφήτη τους ότι την Αμερική είχαν εποικίσει... Ιουδαίοι, γύρω στο 2000 π.Χ. Εκτοτε έχει στηθεί ένα απίστευτο γαϊτανάκι, με κάθε είδους ερμηνείες των ευρημάτων να ξεφυτρώνουν στο παραεπιστημονικό περιοδικό Ancient American (www.ancientamerican.com/), ενώ η επίσημη αρχαιολογία απέχει. Αυτή η παράδοξη κατάσταση έχει οδηγήσει σε αδυναμία διασταύρωσης της αλήθειας των ισχυρισμών και στην έκφραση ακραιφνών θεωριών. Για παράδειγμα, ένας επιγραφολόγος ονόματι Paul Schaffranke ισχυρίστηκε σε διάλεξη του 1995 (βλ. www.youtube.com/watch?v=ZO9OstWDAac) ότι αποκρυπτογράφησε τη σύμμεικτη γραφή των αρχαίων πινακίδων και ότι αυτή διηγείται ένα απίστευτο ρέκβιεμ των πρώτων εκείνων αποίκων της Αμερικής: ότι Ελληνες της Αλεξάνδρειας – φυγάδες της χριστιανοκρατούμενης πλέον Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας – κατέφυγαν στο τελευταίο προπύργιο των Φοινίκων, στη Μαυριτανία, κι από εκεί έφθασαν όλοι μαζί στις Μεγάλες Λίμνες, για να χτίσουν το μεικτό και τελευταίο τους βασίλειο!

 

Κρητικό DNA στους Ινδιάνους!

Το μόνο επιστημονικό που έχουμε προς υποστήριξη όλων των σεναρίων αποίκισης από τη Μεσόγειο είναι η γενετική μελέτη «Origin and Diffusion of mtDNA Haplogroup X», του 2003 (βλ. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1180497/). Σε αυτήν εντοπίστηκε ότι το μιτοχoνδριακό DNA haplogroup X2 που απαντάται στους Κρήτες σε υψηλό ποσοστό (7,2%) απαντάται σε παρόμοια υψηλό ποσοστό (ως 5%) και σε 20.000 μέλη ινδιάνικων φυλών της ΒΑ Αμερικής! Σε παρόμοιο «ευρασιατικό συμπέρασμα» είχε καταλήξει και η κρανιακή συγκριτική μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν «Old World sources of the first New World human inhabitants: a comparative craniofacial view», του 2001 (βλ. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11481450). Επειτα, το 2008, η εργασία μιας ομάδας ερευνητών από πανεπιστήμια της Ελλάδας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ρωσίας και της Τουρκίας, υπό τον καθηγητή του Αριστοτελείου Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη, έστρεψε τον προβολέα της γενετικής ιχνηλάτησης ακόμα πιο πίσω: αποφάνθηκε βάσει DNA ότι οι Μινωίτες είχαν εγκατασταθεί στην Κρήτη προερχόμενοι από την Ανατολία – τα μέρη που τη 2η χιλιετία π.Χ. κατέλαβαν οι Χετταίοι.

Και τότε θυμήθηκα ότι ο Μίνωας είχε παντρευτεί τη μάγισσα πριγκίπισσα των Κόλχων, Πασιφάη. Να ήταν η Κολχίδα το αδελφό βασίλειο των εκπατρισμένων Μινωιτών; Το σενάριο ταιριάζει πολύ με το ότι Γεωργιανοί επιγραφολόγοι επιμένουν πως η γλώσσα του Δίσκου της Φαιστού είναι στην ιερατική γραφή της αρχαίας Κολχίδας (βλ. www.tovima.gr/science/article/?aid=251116). Και παίρνουν νέο νόημα για την έκταση της μινωικής θαλασσοκρατίας τα όσα είχε πει στα «Αργοναυτικά» ο Ορφέας, για διαφυγή των Αργοναυτών στη Βαλτική μέσω του Βορυσθένη (Δνείπερου) και κατέβασμα ως το νησί της αδελφής της Μήδειας, Κίρκης, στα ανοιχτά της Μαυριτανίας...

 

Θα ξαναγράψουμε τα βιβλία;

Είναι όμως αυτά αρκετά για να γράψουμε ξανά τα βιβλία της Ιστορίας, να ξεχάσουμε το «ο Κολόμβος ήταν Χιώτης» και να αποδυθούμε στο «ο Τελευταίος των Μοϊκανών ήταν πατριωτάτσι»; Οχι ακόμα. Κάποιες μούμιες που βρέθηκαν τόσο στην περιοχή «αποίκησης» της Αμερικής όσο και στη γειτονιά του Stonehenge στην Αγγλία ίσως φωτίσουν καλύτερα την υπόθεση. Αλλά σιγουριά θα έχουμε μόνον αν αποφανθούν επίσημα οι αρχαιολόγοι.

«Γιατί», ρώτησα τον καθηγητή Μαριολάκο, «εφόσον είστε και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), δεν στέλνετε μια αρχαιολογική αποστολή στη λίμνη Superior;». «Θα έπρεπε, καθόσον τώρα έχουν εντοπιστεί και βυθισμένα λιμενικά έργα στην περιοχή» μου απάντησε. «Από επιστημονική άποψη, οι έλληνες επιστήμονες μπορούν να φέρουν σε πέρας το ερευνητικό έργο – και μέσα σε ένα με δύο χρόνια θα είχαμε τις απαντήσεις. Ομως, το ΚΑΣ είναι ένα γνωμοδοτικό Συμβούλιο, που δεν διαμορφώνει την ερευνητική πολιτική του υπουργείου και, συνεπώς, δεν μπορεί να πάρει αυτό την απόφαση. Πέραν του υπουργείου, βέβαια, υπάρχουν και τα αρχαιολογικά τμήματα του Πανεπιστημίου. Αλλά, για να γίνουν αυτά, πρέπει αφενός να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι και αφετέρου να το θέλουν και να το ζητήσουν οι ίδιοι οι αρχαιολόγοι μας» συμπλήρωσε με νόημα.

ΥΓ.: Εκτός των προαναφερθέντων βιβλίων και μελετών στο κείμενο, ενδιαφέρουσες πηγές είναι και οι εξής:

* «Cultural Interactions in Europe and the Eastern Mediterranean During the Bronze Age (3000-500 BC)».

* «The Early Minoan Colonization of Spain», W. Sheppard Baird - στο www.minoanatlantis.com/Minoan_Spain.php

* «Minoans and Phoenicians» στο www.phoenician.org/minoans_phoenicians_paper.htm

Για τον αντίλογο των αμερικανών αρχαιολόγων στην ερασιτεχνική αναζήτηση αρχαίων αποίκων, διαβάστε το www.csicop.org/si/show/civilizations_lost_and_found_fabricating_history_-_part_one_an_alternate_re/


ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΩΝ ΒΙΚΙΝΓΚΣ

Μινωικά πλοία… στη Νορβηγία

Αναζήτησα εικόνες μινωικών πλοίων στο Διαδίκτυο, εστιάζοντας στις σκανδιναβικές πηγές προέλευσης, κι άρχισα να πέφτω από έκπληξη σε έκπληξη: τα νότια παράλια της Νορβηγίας (Oestfold) και της Σουηδίας (Bohuslan), αλλά και ένα νησί της Δανίας καταμεσής της Βαλτικής (Bornholm), είναι διάσπαρτα με πετρόγλυφα μινωικών πλοίων της Εποχής του Χαλκού! Μάλιστα, το 2005, δύο σουηδοί καθηγητές Αρχαιολογίας (ο Kristian Kristiansen του Πανεπιστημίου του Gothenburg και ο Thomas B. Larsson του Πανεπιστημίου Umea) εξέδωσαν στο Cambridge University Press βιβλίο με τίτλο «Η αυγή της κοινωνίας της Εποχής του Χαλκού» (The Rise of Bronze Age Society), στο οποίο εξηγούν ότι η πληθώρα αυτών των ευρημάτων – αλλά και επιγραφών τόσο σε Γραμμική Α όσο και σε Γραμμική Β – δεν μπορεί να εξηγηθεί παρά με πολιτισμική επαφή των Μινωιτών και Μυκηναίων με τη Σκανδιναβία. Σημειώνουν δε ότι πρώτα έφθασαν στη σημερινή Νότια Γερμανία και τη Δανία, όπου έχουν βρεθεί σπαθιά και διαδήματα.

Επειτα, κάτι ακόμη πιο χειροπιαστό υπέπεσε στην αντίληψή μου: το αρχαιότερο σκάφος της Βόρειας Ευρώπης είναι το «Hjortspring» του 350 π.Χ., που τώρα εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Δανίας. Οπως μπορείτε να διαβάσετε στη Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Hjortspringboat) ήταν μήκους 21 μέτρων και μετέφερε ως 23 οπλισμένους άνδρες. Κατασκευαστικά είναι ο πρόγονος των Drakkar των Βίκινγκς, αλλά «παραμένει ανεξήγητη η ιδιορρυθμία πλώρης και πρύμνης». Μία ιδιορρυθμία εμφανώς υπαρκτή και σε πολλά από τα χαραγμένα σε γρανίτη «σκίτσα» πλοίων της Εποχής του Χαλκού! Δηλαδή, έχουμε το ενδεχόμενο όχι μόνον να έφθασαν ως εκεί τα πλοία του Μίνωα, αλλά και να μεταλαμπάδευσαν την τεχνογνωσία που έφερε τους Βίκινγκς στη Γροιλανδία και τη Νέα Γη 35 αιώνες αργότερα... 

Για όσους εκ των αρχαιολόγων μας επιθυμούν να ψάξουν το θέμα, υπάρχει το σχετικό βιβλίο «A Pre-Roman Iron-Age Warship in Context», που εξέδωσαν το Viking Ship Museum και το Εθνικό Μουσείο της Δανίας, με την επιμέλεια των Ole Crumlin-Pedersen και Athena Trakadas (!) Για εμάς τους υπόλοιπους, ίσως αρκεί το ότι ο Πυθέας ο Μασσαλιώτης επανέλαβε αργότερα αυτό το ταξίδι, τον 4ο αι. π.Χ. και περιέγραψε πρώτος και με ακρίβεια το εμπόριο κασσίτερου στην Κορνουάλη, τις παλίρροιες που συναντούσε περιπλέοντας τη Βρετανία, τις διαστάσεις των βρετανικών νησιών, το φιόρδ της Χριστιανίας στη Νορβηγία, τους Γότθους στο νησί Bornholm της Δανίας, τα νησιά Faroe (μεταξύ Σκωτίας και Ισλανδίας, όπου και σήμερα ένα νησάκι ονομάζεται... Mykines) και, τέλος, την Ισλανδία, που τότε πια ονομαζόταν Εσχατη Θούλη.
Science περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (83)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΟΙ ΜΙΝΩΙΤΕΣ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ | 27/02/2016 23:31
  ΟΙ ΜΙΝΩΙΤΕΣ ΙΣΩΣ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Του Γιάννη Θεοδωρόπουλου. Το 1519 ο Ισπανός Κονκισταδόρος Κορτές με 508 στρατιώτες, 14 κανόνια και 16 άλογα, αποβιβάζεται στο Μεξικό. Στόχος του τυχοδιώκτη Κορτές ήταν να θέση υπό τον έλεγχο του τη χώρα αυτή και το χρυσό της. Στην χώρα αυτή κατοικούσαν πολλές φυλές Ινδιάνων, αλλά κυρίαρχος φυλή ήταν οι Αζτέκοι. Ο Αυτοκράτωρ των Αζτέκων Μotecuhzoma και ο λαός του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Κορτές και τους στρατιώτες του, προς μεγάλη έκπληξη των. Καθ’ οδών τους έραιναν με άνθη, και τους οδήγησαν στα Ανάκτορα όπου ο Αυτοκράτωρ καλωσόρισε τους ξένους του λέγοντας μεταξύ άλλων « Καλώς ήρθατε Κύριε μας πίσω στη χώρα σας και στο λαό σας, για να καθίσετε και πάλι στο θρόνο σας τον οποίο κατείχα για ένα διάστημα στο όνομα σας ». Έτσι ο Αυτοκράτωρ των Αζτέκων με τη θέληση του έθεσε τον εαυτό του και το λαό του υπό τις διαταγές του Κορτές. Μελετώντας τις θρησκευτικές παραδόσεις, και τις κοσμολογικές δοξασίες των Αζτέκων που είναι ένα συνονθύλευμα δοξασιών όλων των φυλών των Ινδιάνων της περιοχής, διαπιστώνουμε μέσα από αυτό το πλήθος των δοξασιών και δεισιδαιμονιών, μεταξύ άλλων ότι, κάθε 52 χρόνια ανέμεναν την επιστροφή των Λευκών Θεών. Το 1519 έκλεινε ένας από τους κύκλους των 52 ετών, οπότε και εξέλαβαν τους Ισπανούς ως τους αναμενόμενους Λευκούς Θεούς. Εφ’ όσον λοιπόν ανέμεναν την επιστροφή των Λευκών Θεών, και είχαν είδη περάσει πολλοί κύκλοι των 52 ετών, συμπεραίνουμε ότι τους είχαν επισκεφθεί προ πολλών αιώνων και πάλι λευκοί άνθρωποι, τους οποίους εξέλαβαν για Θεούς, επειδή ήταν πιο προηγμένοι, και τους προσέφεραν τον πολιτισμό τους και τις τεχνολογικές τους γνώσεις. Ήταν αναμενόμενο δε φεύγοντας οι λευκοί αυτοί να τους είπαν ότι θα ξανά επιστρέψουν, και θα ξανά επέστρεψαν και θα ξανά έφυγαν, μέχρι που οριστικά δεν ξανά ήλθαν. Όμως οι Ινδιάνοι δεν έπαψαν ποτέ να αναμένουν την επιστροφή των, διότι οι προσφορές των λευκών αυτών όχι μόνο θα ήταν πολύ σημαντικές
  Ι. ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
  απάντηση93
   
   
  ψάξε, ψάξε και θα βρεις | 08/09/2014 17:46
  http://www.jasoncolavito.com/blog/reviewing-gavin-menzies-atlantis-pt-2 σχετικα με τον κυριο Gavin Menzies, για να σκεφτομαστε και λιγο...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση53
   
   
  Απορίες περι εθνικισμού -2 | 25/11/2013 17:33
  Αναρωτιέμαι όμως, αν (λέω αν…) οι "ατράνταχτες αποδείξεις" ότι πριν 5 ή 10 χιλιάδες χρόνια κάποιοι πήγαν και ήκμασαν στην Αμερική ή στην Σελήνη, καταδείκνυαν όχι τους αρχαίους έλληνες αλλά ας πούμε τους Κινέζους ή τους Λάπωνες ή τους Παταγόνες, τότε οι αγαπητοί μας εν Ελλάδι αγνοί, άδολοι και άοκνοι αναζητητές (της αλήθειας για την αλήθεια και την επιστήμη "ρε γαμώτο!"), θα επιδείκνυαν άραγε τον ίδιο ζήλο και θα δοξολογούσαν με το ίδιο πνεύμα δικαιοσύνης τον αντίστοιχο λαό, όποιος κι αν ήταν; Απορίες από …σκοταδισταί θα μου πείτε…
  Η Αννίτα Πάνια τώρα δικαιώνεται
  απάντηση614
   
   
  Απορίες περι εθνικισμού -1 | 25/11/2013 17:31
  Δεν ξέρω πως εννοείτε την λέξη εθνικιστής. Εγώ που, ναι, κριτικάρω έντονα τον "εθνικισμό" (όχι μόνο των ρωμιών αλλά όλων) έχω να παρατηρήσω τα εξής: ναι, θέλω να μάθουμε σαν ανθρωπότητα τα αληθινά περιστατικά για οτιδήποτε - ακόμη και αν κάποτε οι έλληνες ή οι Ζουλού πήγαν στον Άρη. Εφόσον βέβαια αυτό αποδειχθεί νηφάλια και όχι από φανατικούς Ζουλού που νοιάζονται φτηνά και πονηρά για τα… κληρονομικά τους δικαιώματα σε κάποιον πλανητικό θρόνο της Ζουλού φαντασίας τους. Φυσικά ομιλώ για τους υπανάπτυκτους Ζουλού και όχι για τους νεοέλληνες οι οποίοι (είναι πασιφανές!) είναι αγνοί άδολοι αναζητητές της αλήθειας χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας! Αναρωτιέμαι όμως, αν...
  Η Αννίτα Πάνια τώρα δικαιώνεται
  απάντηση45
   
   
  Οχί, εντελώς παράλογο και εκτός χρόνου | 17/07/2013 16:20
  σημείο αντιλεγόμενο@ Όλο ψέματα λές και κοροϊδεύεις τον εαυτό σου τόσο πολύ που νομίζεις ότι δεν λές ασυναρτησίες, αυταπάτες. Δεν σε ενανδιαφέρει η αλήθεια, η πραγματικότητα και δεν την ψάχνεις γι' αυτό πιστεύεις ότι οι Έλληνες ήρθαν απο το διάστημα και οι Απάτσοι ήταν απο τα Χανιά και την Αργολίδα και άλλα τέτοια παρανοϊκα. Δεν χρειάζεται να τα αρνηθεί κάποιος απλώς δεν βγάζουν εξαρχής κανένα λογικό νόημα. Δεν υπάρχουν αληθινά στοιχεία εκτός απο τυχαίες παρομοιώσεις. Δεν έχω κάτι με την Ελλάδα αλλά όταν υπόνονται κάτι τέτοια απλώς είμαι με τη μεριά της λογικής και της πραγματικότητας. Ξέρω ότι έχετε κόμπλεξ κατωτερότητας για αυτό δεν ικανοποιείστε με την πραγματική ιστορία και ζήτε αλλου.
  Ταξιδιώτης
  απάντηση1012
   
   
  sex | 11/10/2012 20:09
  sex forever
  sex
  απάντηση65
   
   
  σημείο αντιλεγόμενο | 02/08/2012 11:47
  Τα παραπάνω για όποιον ψάχνει και έχει λίγο ανοιχτά τα μάτια του είναι λίγο πολύ γνωστά είτε αρέσει και κάποιους είτε όχι. Αυτοί που θεωρούν τα κατορθώματα των αρχαίων Ελλήνων "αηδίες" να μας πουν τι θεωρούν ως "ωραίο" την σημερινή μας κατάσταση μήπως; αυτά είναι τα "ωραία" κατά την γνώμη τους; αν όχι τότε ας μας πουν αν οι Pax americana με την υποκουλτούρα που σπέρνει σε όλων των δυτικό κόσμο είναι το κατά την γνώμη τους το "ωραίο". Πριν λοιπόν πει κάποιος γνώμη για τον λαμπρό πολιτισμό των Ελλήνων ας σκεφτεί δύο φορές. διότι οι σκοταδισται είναι έτοιμοι να το εκμεταλλευτούν.
  pandal2012
  απάντηση207
   
   
  Το χουμε χάσει όλοι μου φαίνεται... | 15/07/2012 00:11
  Στη σημερινή Ελλάδα όλοι μας λέμε το μακρύ μας και το κοντό μας. Αν πούμε ότι αγαπάμε την Ελλάδα είμαστε "εθνικιστές" κι ας μην ξέρει κανείς μας τι σημαίνει αυτή η λέξη. Αν πούμε ότι οι Έλληνες τα δημιούργησαν όλα, επιστήμες, πολιτισμό κλπ. λένε ότι εμείς τα λέμε και βεβαίως παραβλέπουν τις αρχαίες γραπτές πηγές και τις προφορικές παραδόσεις σχεδόν όλων των λαών της υφηλίου που όλες ανεξαιρέτως τα επιβεβαιώνουν, καθώς και τα αναρίθμητα ευρήματα που τοποθετούν χρονικά τον Ελληνικό πολιτισμό τουλάχιστον 2.000 χρόνια νωρίτερα από οποιονδήποτε άλλον σε αυτόν τον πλανήτη, αλλά και αξιακά τον προάγουν ως τον σπουδαιότερο με την συγκρότηση του πρώτου αλφαβήτου, του πολιτισμού, της φιλοσοφίας κλπ.
  'Ελλην
  απάντηση118
   
   
  Επιφυλάξεις | 19/04/2012 22:51
  Θεωρώ ότι το πάντρεμα της Επιστήμης με την ψευδο-επιστήμη και τον τηλε-"ευαγγελισμό", δεν μπορεί να προσδώσει στην κάθε "φήμη" και "ένδειξη" αντικειμενικό χαρακτήρα. Οι πρωτοπόροι της σκέψης αποδέχονταν την κριτική, και επέμεναν στην γνώμη τους μιας και κατανοούσαν την βαρύτητα της καθώς και την εποχή τους. Θυμίζω ότι οι περισσότεροι Επιστήμονες δεν ήταν και δεν είναι απαξιωτικοί, και φυσικά δεν υιοθετούν ότι αναδύεται στο "internet" της κάθε εποχής. Το σημαντικότερο: δεν αποκαλούσαν την κριτική του άλλου "σκουπίδι"... Η τάση του ανθρώπου να κατασκευάζει πάντα αντιπάλους εγγυμονεί το μέγιστο των ελλατωμάτων: απαξίωση και επιβολή... Με τον "γυμνό οφθαλμό" δεν μπορεί ποτέ, μα ποτέ, να παραχθεί αξιοπιστη γνώση, κυρίως στις ανθρωπιστικές Επιστήμες - σε αντίθεση με την Φυσική Επιστήμη την οποία και υπηρετώ. Πάντα υπάρχει κάτι που μας διαφεύγει. Όσο περισσότερο το διερευνούμε τόσο και περιορίζονται τα σφάλματα μας. Θάρρος γνώμης, ήθος και επιμονή αποτελούν χαρακτηριστικά ενεργητικής και όχι παθητικής γνώσης, η οποία ότι διαβάζει και ακούει, τελικά πιστεύει (παραπέμπω σχετικά στο πείραμα OPERA και την πλήρη αναθεώρηση των πορισμάτων του απο την ίδια ερευνητική ομάδα). Τελειώνοντας, δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα του σήμερα αναζητεί μετά μανίας την ανάσταση ένος απονεκρωμένου παρελθόντος, αντί να θέσει στόχους προς πραγματοποίηση. Όλοι εκείνοι οι τηλε-"ευαγγελιστές" εκμεταλλέυονται και "επενδύουν" σε αυτή την αγωνία, μαζί με λεκτική βία, νευρικότητα και "σοφία": "Εμείς σας τα λέμε - που τα ξέρουμε όλα - γιατί οι "άλλοι" σας τα κρύβουν..." .
  Διονύσης
  απάντηση1713
   
   
  τι κανεις γιαννη κουκια σπερνω στην αμερικα | 11/04/2012 22:48
  για να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους, γιατι η αληθεια δεν κρυβεται παιδια... Οι Απατσι καταγονται απο τα Χανια, οι Σιου απο το Ηρακλειο και ολοι οι υπολοιποι Ινδιανοι απο το Λασιθι. Δειτε και στο Βικιπεδια. Μετα τιμης Νικολας Τσεροκιλακης
  Nikolas
  απάντηση2520
   
   
   
  Συγχαρητήρια για το άρθρο. | 11/04/2012 22:35
  Ευτυχώς που γράφει και ο Τάσος Καφαντάρης και έχουμε κάτι ενδιαφέρον να διαβάζουμε κάθε Κυριακή, διαφορετικά θα κόβαμε τις φλέβες μας. Φαίνεται ότι οι περισσότεροι εδώ στην Αφρικανική χώρα που λέγεται Ελλάδα δεν έχουν καταλάβει ακόμη πως η επιστήμη είναι μία απελπισμένη προσπάθεια του ανθρώπου να εξηγήσει και να βάλει σε καλούπι αυτό που πάντα θα του διαφεύγει. Πόσες φορές στην ιστορία που γνωρίζουμε κάποιοι πρωτοπόροι της σκέψης δεν χαρακτηρίστηκαν από το εκάστοτε ακαδημαϊκό κατεστημένο ως ψευδοεπιστήμονες για να δικαιωθούν στη συνέχεια από τα πράγματα, και τα ευρήματά τους να γίνουν το νέο ευαγγέλιο και τοτέμ των επίγονων “επιστημόνων” που νόμιζαν κάθε φορά ότι κατείχαν την απόλυτη αλήθεια. Μέχρι βέβαια την επόμενη ανακάλυψη που θα γκρέμιζε το “επιστημονικό” τους θέσφατο. Με το εκπληκτικό άρθρο του Τάσου Καφαντάρη “Τα αρχαία μυστικά της Εδέμ”, όπου ο αναγνώστης μπορεί να δει πλέον με γυμνά μάτια τα συγκλονιστικά ευρήματα, συνειδητοποιήσαμε πώς η ιστορία που διδάσκεται στη Δύση είναι για τα σκουπίδια. Και για να δει κανείς πόσο αργά προσαρμόζεται ο ανθρώπινος νους στα νέα δεδομένα, αρκεί να διαβάσει ένα βιβλίο ιστορίας της τεχνολογίας που διδάσκεται στα ευρωπαϊκά σχολεία. Εκεί λοιπόν θα μάθει, ότι το γρανάζι είναι μία εφεύρεση που έγινε κατά την Αναγέννηση στην πολιτισμένη Δύση, λες και δε βρέθηκε κοτζάμ Μηχανισμός των Αντικυθήρων! Τα λέει ο μακαρίτης ο Sir James Frazer στο «Χρυσό Κλώνο» αλλά ποιος τον ακούει. Γράφει χαρακτηριστικά «Σε τελική ανάλυση, η μαγεία, η θρησκεία και η επιστήμη δεν είναι τίποτα άλλο παρά συστήματα σκέψης, και, όπως η επιστήμη έχει υποσκελίσει τους προκατόχους της, έτσι μπορεί στο μέλλον και η ίδια να υποσκελιστεί από ένα πιο άρτιο σύστημα σκέψης, ίσως από κάποιον εντελώς διαφορετικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων -έναν διαφορετικό τρόπο καταγραφής των σκιών που σχηματίζονται στο παραβάν- τον οποίο εμείς, στη γενιά μας, δεν μπορούμε καν να υποψιαστούμε». Και για να προσθέσω κάτι σχετικά με τον προβληματισμό του συντάκτη για την κάμπια των φύ
  Μίμης Τσακωνιάτης
  απάντηση346
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  προβλήματα στη σελίδα | 11/04/2012 02:17
  Η ιδέα να ανανεώνεται αυτόματα η σελίδα αποδεικνύεται πολύ πολύ κακή. Όπως καταλαβαίνω, αυτό γίνεται για να περιληφθούν οι νεότερες ειδήσεις στη κορυφή. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα, διότι σαν διαβάζεις χάνεται η σελίδα, και άμα ξανάρθει πρέπει να ξαναβρεις το σημείο που διάβαζες, ελπίζοντας πως θα τελειώσεις πριν ξαναχαθεί. Κι αμα γράφεις μήνυμα....., ό,τι έγραψες χάνεται, ...και ξανά από την αρχή... Προτιμήστε κάτι απλό. Το πιο απλό θα είναι και το καλύτερο. Χωρίς φιοριτούρες, χωρίς γραφικά, χωρίς κινούμενες εικόνες και μεγάφωνα που αναβοσβήνουν μεσ' τα μάτια μας σαν διαβάζουμε. Βγάλτε πια εκείνο το μεγάφωνο στη διαφήμιση του "99,5", μας τα έχει πρ*ξει".
  Κωνσταντάςς Μαυροκώστατσος
  απάντηση310
   
   
   
  Η ψευδο-επιστήμη στα σαλόνια | 11/04/2012 02:02
  Τα πράγματα έχουν χειροτερέψει πολύ, λοιπόν. Η ψευδο-επιστήμη δημοσιεύεται πια και σε μεγάλες εφημερίδες. Και μάλιστα αρκετά συχνά, όπως μαθαίνουμε από τις παραπομπές που περιέχει το ίδιο το άρθρο. Θα ήθελα να έχω το χρόνο, και τη δύναμη, να καθίσω αμέσως και να υποδείξω όλα τα αβάσιμα σημεία και τα αδύναμα εως σαθρά επιχειρήματα του άρθρου. Θα ήθελα να υποδείξω στους αναγνώστες εκείνα τα σημεία όπου ως απόδειξη παρουσιάζονται όχι υλικά ευρήματα, ...μα η ΕΡΜΗΝΕΙΑ των ευρημάτων. Και μάλιστα χωρίς κανένα απολύτως επιχείρημα για την ορθότητα αυτής της ερμηνείας. Μπα, μα αφού εδώ ούτε καν η ίδια η ερμηνεία δεν εκτίθεται καθαρά. Θα ήθελα να τους υποδείξω να ξαναδιαβάσουν το άρθρο, και να προσέξουν τις περιπτώσεις όπου δεν δηλώνεται κάτι ως σίγουρο, μα απλως αφήνεται να γλυκαίνει το πίσω μέρο της σκέψης του μαγεμένου αναγνώστη: "Το σπουδαίο αυτό εύρημα, αν αποδειχτεί αληθινό...", "...ισχυρίζεται...". Θα ήθελα κυρίως να υποδείξω στους αναγνώστες τις πολλές φορές που ένας καθηγητής ενός πεδίου εμφανίζεται να έχει γνώμη για θέμα άλλου πεδίου. Ο καθηγητής Μαριολάκος είναι καθηγητής γεωλογίας, δεν είναι αρχαιολόγος. Ο δρ Τσικριτσής είναι δόκτωρ Θεολογίας και Πληροφορικής. Με το συμπάθειο, δηλαδή. Το να αυτοχαρακτηρίζεται κάποιος σαν ερευνητής, είναι εκμετάλλευση μιας ιδιότητας που έπρεπε να είναι σαφής, μα κατάντησε "είσαι ό,τι δηλώσεις". Οι "έρευνες" που διεξάγουν οι "ερευνητές", δεν είναι παρά ο χρόνος που κυλά μέχρι να κατεβάσουν την ερμηνεία που θα μας παρουσιάσουν. Δεν είναι ο χρόνος μιας έρευνας. Ολη η κριτική που έχω για το άρθρο στηρίζεται μόνο στο ίδιο το άρθρο. *Το άρθρο δεν αποδεικνύει τίποτε, μα πολλοί ξεγελιούνται κυρίως διότι δεν είναι επαρκείς αναγνώστες.* Και επίσης: ξεγελιούνται διότι καταλαβαίνουν αυτό το οποίο θέλουν να καταλάβουν. Ο καθένας βρίσκει το θεό που ψάχνει. Σήμερα, ο κόσμος αρέσκεται στη ψευδο-επιστήμη. Άλλες εποχές, αρεσκόταν στα θαύματα των αγίων.
  Κωνσταντάς Χατζηκωνστάνταρος
  απάντηση2714
  Απαντήσεις  4 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Αηδιες | 10/04/2012 20:15
  Πώς μια σοβαρή εφημερίδα σαν ton Bnma μπορει να δημοσιεύη τέτοια σκουπίδια. Είμαι κατάπληκτος που δεν μπορείτε να βρείτε πιο σοβαρα αρχαιολογιka n επιστήμonika άρθρα.
  Freglis
  απάντηση2328
   
   
  ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ | 10/04/2012 18:47
  ΔΙΑΒΑΣΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΔΙΣΤΙΧΟΣ ΜΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΜΑΣ . ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ. Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ . ΟΜΩΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΞΕΧΝΑ ΤΙΣ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ . ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΜΕ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΝΟΙΩΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΟ ΚΟΙΤΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ . ΤΟ ΚΟΙΤΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΜΑΣΤΕ . ΤΟ ΚΟΙΤΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΣΟΦΟΤΕΡΟΙ ΑΦΟΥ ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ . ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΑΣ . ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ.
  tsikritsakis
  απάντηση2511
   
   
  ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΟ | 10/04/2012 18:25
  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΛΟΙΔΟΡΟΥΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ (ΠΟΛΙΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ , ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ) ΟΜΩΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΘΥΜΙΣΩ ΣΤΟΥΣ <> ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΥΣ ΜΑΣ ΟΤΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΩΣΟΣ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ . ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΨΑΝ
  tsikritsakis
  απάντηση339
   
   
  ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΟ... | 10/04/2012 12:46
  Καλή η αναδρομή στα περασμένα, χρειάζεται η προσωρινή απόδραση από την θλιβερή πραγματικότητα, αλλιώς θα πνιγούμε. Ο Γουίλ Ντυράν στο μνημειώδες και δωδεκάτομο έργο του για την Παγκόσμια Ιστορία του Πολιτισμού, αναφέρει ως επικρατέστερους δημιουργούς του αλφαβήτου τους Κρητικούς και Αιγύπτιους, συμφωνώντας με πολλούς σύγχρονους γλωσσολόγους. Η αποκρυπτογράφηση της γραμμικής Β, είχε ήδη προσθέσει σοβαρό επιχείρημα σ’ αυτή την άποψη. Αλλά ο Μπαμπινιώτης μας ακόμη φοινικίζει, έχει άλλα αφεντικά. Παλιότερα σε αντίστοιχο άρθρο είχε αναφερθεί ότι βρέθηκαν Μινωϊκά αγγεία στα ανατολικά παράλια της Αμερικής. Μπορείτε να αμφιβάλλετε ή να θαυμάζετε φίλτατοι, φυσικό είναι. Μεγάλη όμως η πιθανότητα να είναι αληθινές οι ιστορίες. Οι Έλληνες, είχε πεί ο αιγύπτιος αρχιερέας στον Σόλωνα, συνεχίζουν την περιπέτεια της ζωής επιλήσμονες, ως παίδες. Στα σύγχρονα όμως, σοβαρά πολιτικά και κοινωνικά θέματά μας, οι επίορκοι πρέπει να τιμωρούνται πάντα, αλλιώς ξεμωραινόμαστε όλοι. Στα άλλα, καλό δεν είναι να ξεχνάς και να είσαι έτοιμος για νέα ξεκινήματα; Η στρατευμένη επιστήμη, χωρίς αρετή, θα είναι πάντα απάτη…
  Νικόλαος Μιχάκης
  απάντηση2914
   
   
  Πως αποδεικνύεις ότι δεν υπήρξαν τα Νεφιλείμ; | 10/04/2012 10:02
  "Ένας τρελός έριξε μια πέτρα στο πηγάδι και δέκα γνωστικοί δεν μπορούν να τη βγάλουν". Λαϊκή σοφία, χρήσιμη για να μη χάνουμε το μέτρο στην εποχή της γενικευμένης παπαρολογίας.
  Επιμονή στην κοινή λογική και το μέτρο
  απάντηση2812
   
   
   
  Χωρίς επιστημονική βάση | 10/04/2012 03:17
  Η έρευνα που περιγράφεται στο παρόν άρθρο στερείται παντελώς της επιστημονικής μεθόδου διότι αποσιωπά το μεγάλο πλήθος άλλων υποθέσεων εργασίας οι οποίες οδηγούν σε εντελώς διαφορετικά και εύκολα συμπεράσματα. Αυτό γίνεται είτε από άγνοια, οπότε δεν είναι επιστήμη, είτε εσκεμμένα, οπότε «Πάσα επιστήμη, χωριζομένη αρετής, πανουργία ου σοφία φαίνεται» (Πλάτων).
  Μίκιος
  απάντηση3012
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων