από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 

Οι κυνηγοί της ψυχρής σύντηξης... στην Ελλάδα

Σας φαίνεται πιθανόν να γεννηθεί σήμερα κάπου στη Ξάνθη; Και όμως αυτό ισχυρίζονται ορισμένοι
Οι κυνηγοί της ψυχρής σύντηξης... στην Ελλάδα
Σ' ένα «μαγικό κουτί», υδρογόνο και νικέλιο συντήκονται ψυχρά και τίκτουν - λέει - χαλκό και ανεξήγητα πολλή θερμική ενέργεια. Είναι το θαύμα που περιμέναμε, ή κάτι μεταξύ αυταπάτης και απάτης;
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Κάτι πραγματικά περίεργο εκτυλίσσεται διεθνώς, κάτι που παίρνει διαστάσεις «επανάστασης στη Φυσική», αλλά και πιθανώς διαστάσεις... μεγαλοπρεπούς φούσκας. Στην πρώτη περίπτωση μάς υπόσχεται πάμφθηνη ενέργεια από μία χούφτα χώμα, παραγόμενη σε θερμοκρασία δωματίου από μια συσκευή μεγέθους... μιας μηχανής του καφέ. Στη δεύτερη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με ένα δράμα φρούδων ελπίδων και, ενδεχομένως, με μια απατεωνιά απύθμενης θρασύτητας. Και στις δύο περιπτώσεις, σχετίζεται άμεσα και με τη χώρα μας και οφείλουμε να το προσέξουμε.


Οι «τρεις σωματοφύλακες» της ψυχρής σύντηξης – Rossi, Ξανθούλης και Στρεμμένος - κατά την παρουσίασή της, στις 23 Ιουνίου. Τώρα, πια, δεν είναι «ένας για όλους...»
Το όνειρο της αστείρευτης ενέργειας

Από το 1989, χρονιά κατά την οποία οι αμερικανοί φυσικοί Stanley Pons και Martin Fleischmann ανακοίνωσαν ότι επέτυχαν «ψυχρή σύντηξη» για να διαπομπευθούν στη συνέχεια διεθνώς, η ενασχόληση με αυτό το όνειρο εγγυάται μόνο κατεστραμμένες καριέρες. Μόνο στις 23 Μαρτίου 2009 τόλμησε επίσημος ερευνητικός φορέας - το ερευνητικό κέντρο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ (SPAWAR), στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας - να ανακοινώσει κάτι σχετικό. Οπως δημοσίευσαν ερευνητές του στο έγκριτο Naturwissenschaft (βλ.www.springerlink.com/content/022501181p3h764l/), εισάγοντας ηλεκτρόδιο νικελίου ή χρυσού σε διάλυμα χλωριδίου του παλλαδίου αναμεμειγμένο με «βαρύ ύδωρ» (δηλαδή δευτέριο, ένα σταθερό ισότοπο του υδρογόνου) και διοχετεύοντας ηλεκτρικό ρεύμα στο διάλυμα, συνέλαβαν τα όποια σωματίδια υψηλής ενέργειας και τα νετρόνια που εκπέμφθηκαν από τη σύντηξη των ατόμων του δευτερίου. Βρήκαν «τριπλά ίχνη» των σωματιδίων, που δεν εμφανίζονταν παρά μόνον όταν το πείραμα περιελάμβανε δευτέριο. Θεωρητική εξήγηση για το πώς συνέβαινε αυτή η «ψυχρή σύντηξη» δεν δόθηκε, αλλά η εν λόγω μελέτη καταγράφηκε ως η πιο σοβαρή ένδειξη ύπαρξης αυτού του μυστηριώδους φαινομένου.

Δύο χρόνια μετά, στις 23 Ιουνίου 2011, μία συνέντευξη Τύπου τράβηξε την προσοχή των εγχώριων τηλεοπτικών καναλιών. Τη διοργάνωσε μία νεόδμητη εταιρεία, η Δευκαλίων Πράσινες Τεχνολογίες ΑΕ, θυγατρική τής επίσης άγνωστης σ’ εμάς κυπριακής εταιρείας Praxen. Το αντικείμενο της συνέντευξης το παρουσίασε κυρίως ένας ελληνοκαναδός οικονομολόγος, με προϋπηρεσία στην Επιτροπή Ενέργειας της ΕΕ και νυν μέλος του ΔΣ της εταιρείας, ο κ. Αλέξανδρος Ξανθούλης. Τον πλαισίωναν ένας συνταξιούχος καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας, πρώην πρέσβης της Ελλάδας στην Ιταλία και νυν παραγωγός προσούτο στον Προυσό της Ευρυτανίας, ο κ. Χρήστος Στρεμμένος, και ένας «ιταλός καθηγητής», ο κ. Αντρέα Ρόσι (Andrea Rossi). Οπως προέκυψε, ο τρίτος είχε εφεύρει έναν καταλύτη και μια διεργασία που, από την ανάμειξη νικελίου με υδρογόνο, έβγαζε απρόσμενα μεγάλη ποσότητα θερμικής ενέργειας. Ο δεύτερος σύστησε τον τρίτο στον πρώτο και έπειτα από ενάμιση χρόνο επαφών και δοκιμών βρήκαν χρηματοδότες και συνέπηξαν την εν λόγω εταιρεία, με στόχο την παραγωγή ενεργειακών συσκευών στην Ελλάδα.
Η μετεξέλιξη του «Υπερίωνα»: Από την πειραματική του διάταξη, αριστερά, στο μοντέλο της αναμενόμενης γεννήτριας 45KW με 9 αντιδραστήρες


Επένδυση-απογείωση» για την Ελλάδα

Οπως δήλωσαν, το ύψος της επένδυσης θα έφτανε τα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά θα πήγαιναν για τη δημιουργία εργοστασίου στην Ξάνθη, με παραγωγική δυνατότητα 300.000 συσκευών τον χρόνο – για τη διεθνή αγορά εκτός των ΗΠΑ – και τα άλλα μισά για πληρωμή των δικαιωμάτων του εφευρέτη κ. Ρόσι. Από τη θερμική ενέργεια που απέδιδε η συσκευή θα μπορούσε να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια φθηνότερη από εκείνη της ΔΕΗ κατά 90%. Το ετήσιο κόστος για υδρογόνο και νικέλιο - τα «καύσιμα» μιας συσκευής δυναμικότητας 20 κιλοβάτ – αναμενόταν να είναι περίπου 1.300 ευρώ, όταν η αξία της παραγόμενης ενέργειας σε τρέχουσες τιμές θα υπερέβαινε τα 14.000 ευρώ!

Το πολύ απλό ερώτημα «Γιατί στην Ελλάδα;» πήρε την επίσης απλή απάντηση: «Επειδή η χώρα μας διαθέτει το 83% των αποθεμάτων νικελίου στην Ευρώπη». Ομως το ποιος πιστοποιούσε την απίστευτη αυτή παραγωγή θερμικής ενέργειας παρέμενε θολό. Για το πώς ακριβώς συνέβαινε η «εξώθερμη» αντίδραση νικελίου - υδρογόνου, ακούσαμε στη συνέχεια μόνο μία δήλωση του συνεργάτη του κ. Ρόσι, συνταξιούχου καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας Σέρτζιο Φοκάρντι (Sergio Focardi): «Πειραματικά μάς προέκυψε χαλκός. Πιστεύουμε ότι η εμφάνισή του οφείλεται στη σύντηξη των ατομικών πυρήνων του νικελίου και του υδρογόνου. Η χαμένη μάζα μετατρέπεται σε ενέργεια» (βλ. www.youtube.com/watch?&v=eGmgTo2Kw1U). Σε άλλες δηλώσεις του αργότερα ο κ. Ρόσι ανέφερε ως πιθανή εξήγηση του φαινομένου μία ατομική διάσπαση με «τριπλό ίχνος» - όπως ακριβώς είχε καταγραφεί στη μελέτη του SPAWAR, το 2009.

 

Σίριαλ διαζυγίων και δοκιμών

Υπό κανονικές συνθήκες μια τέτοια υπόσχεση αφειδούς «πράσινης ενέργειας» και μάλιστα από τον μόνο ορυκτό πλούτο στον οποίο έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα θα όφειλε να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των επιστημονικών φορέων της χώρας μας. Οι σαρωτικές όμως για την ελληνική οικονομία εξελίξεις που επακολούθησαν πήραν το ενδιαφέρον και τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από το «ενεργειακό θαύμα» που θα χτιζόταν στην Ξάνθη. Το ΒΗΜΑScience ωστόσο συνέχιζε να παρακολουθεί το θέμα και συνέλαβε το «ενδοοικογενειακό δράμα» που εκτυλίχθηκε τον Αύγουστο, όπως και το «διαζύγιο» που εξήγγειλε μονομερώς ο κ. Ρόσι. Δεν αναφερθήκαμε στο θέμα περιμένοντας τόσο την κατάληξη του «εμφυλίου» όσο και την αποσαφήνιση εκ μέρους αδέκαστων επιστημόνων για το τι ακριβώς συμβαίνει με αυτή τη συσκευή.

Οι εξελίξεις ωστόσο είναι πλέον ραγδαίες και άκρως εντυπωσιακές: στις 28 Οκτωβρίου 2011 ο κ. Ρόσι ανακοίνωσε ότι, ενώπιον εκπροσώπων μη κατονομασθέντος «πελάτη», ολοκλήρωσε επιτυχώς τη δοκιμή της συσκευής, η οποία έπειτα από 5,5 ώρες λειτουργίας απέδωσε ενέργεια μέσης ισχύος 470 KW και ότι πλέον είχε παραγγελίες από ΗΠΑ και Ευρώπη για άλλους 13 σταθμούς ισχύος 1 ΜW, με τιμή πώλησης δύο εκατομμύρια δολάρια έκαστος. Το θέμα συγκίνησε πολλά γνωστά ΜΜΕ και σχετικά δημοσιεύματα με εντυπωσιακούς τίτλους εμφανίστηκαν στα περιοδικά «Wired» και «Forbes», στην εφημερίδα «Daily Mail» και στα τηλεοπτικά κανάλια Fox και Bloomberg TV. Είναι λοιπόν όντως η αρχή μιας «εποχής άφθονης ενέργειας» για τον πλανήτη μας;     

 

Παραλείψεις και ερωτηματικά

Οποιος διαβάσει επιπόλαια τα προαναφερθέντα δημοσιεύματα θα αποκομίσει την εντύπωση ότι η συσκευή E-cat (από τις λέξεις Energy Catalyzer) του κ. Αντρέα Ρόσι επιτελεί την πολυθρύλητη «ψυχρή σύντηξη» (cold fusion) και ότι ο μυστηριώδης «πελάτης» του είναι άλλοτε η βιομηχανία National Semiconductors, άλλοτε η ΓΓΕΤ του αμερικανικού Πενταγώνου (DARPA) και άλλοτε η NASA (μέσω του Space and Naval Warfare Systems Center - SPAWAR). Υπάρχουν ωστόσο κάποια στοιχεία που «σφόδρα μας υποψιάζουν».

Αρχίζοντας από την τελευταία αυτή δοκιμή έχουμε να επισημάνουμε ότι για μία ακόμη φορά ο κ. Ρόσι «διέφυγε» της ενδελεχούς διακρίβωσης των δεδομένων της δοκιμής του, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι ο «πελάτης» δεν επέτρεψε τη μέτρηση της ενέργειας εισόδου και εξόδου από τρίτους. Επίσης δεν επέτρεψε να μετρηθεί η τυχόν εκπομπή ακτινοβολίας γάμμα (για να ξέρουμε αν συντελείται πυρηνική αντίδραση), λέγοντας ότι φοβάται μη του κλέψουν το μυστικό του καταλύτη. Δήλωσε ότι σε αυτές τις πεντέμισι ώρες του πειράματος ξόδεψε ενέργεια ισχύος μόλις 66 kWh για να τροφοδοτήσει τις αντλίες και τους ανεμιστήρες των 107 μονάδων E-cat που χρησιμοποίησε και έλαβε στην έξοδο 2.635 kWh! Τη μέτρηση της ενέργειας την έκανε με θερμιδομέτρηση του νερού, που διοχέτευε στη συσκευή με ροή 675,6 λίτρων/ ώρα. Είπε ότι η θερμοκρασία του νερού στην είσοδο ήταν 18,3 C και ότι στην έξοδο «είχε εξατμιστεί όλο, εκτός από 5 λίτρα». Δηλαδή, 3.711 λίτρα νερού είχαν γίνει ατμός! Αλλά... πού πήγε όλος αυτός ο ατμός; Γιατί δεν βγήκαν όλοι «μουσκεμένοι ως το κόκαλο» από την αίθουσα της δοκιμής;

 

Υπάρχει τελικά προϊόν;

Το κλειδί που κρατά ζωντανή την αμφιβολία «Επίτευγμα ή απάτη» είναι η μυστικότητα που τηρείται σε ό,τι αφορά τον καταλύτη που χρησιμοποιεί ο κ. Ρόσι. Αλλά τώρα, με τη διασφάλιση των πωλήσεων που λέει ότι έχει, οφείλει να αφήσει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα να ρίξει φως στη συσκευή του. Διότι, αν όντως πρόκειται για μία «άλλη Φυσική» που λαμβάνει χώρα εκεί μέσα, είναι ηθικό του χρέος να επιτρέψει τη διερεύνησή της... κι αν ευσταθεί ας πάρει και το Νομπέλ!

Αλλά κι αν δεν το πράξει εκείνος, η αλήθεια θα λάμψει οσονούπω. Διότι δεν είναι διόλου μόνος του σε αυτόν τον μαραθώνιο. Πρώτος ανταγωνιστής του είναι ο ιταλός καθηγητής στον οποίο οφείλει το εύρημα του νικελίου: ο κ. Φρανσέσκο Πιαντέλι, στις 26 Απριλίου 2011, υπέβαλε αίτηση για νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, με τίτλο «Μέθοδος και συσκευή για την παραγωγή ενέργειας μέσω πυρηνικών αντιδράσεων του υδρογόνου που απορροφάται με τροχιακή σύλληψη από την κρυσταλλική νανοδομή ενός μετάλλου». Με άλλα λόγια, επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της «ψυχρής σύντηξης» από ένα σύστημα νικελίου - υδρογόνου ένα πιο γενικό, μετάλλου - υδρογόνου. Η κύρια διαφορά της μεθόδου του από εκείνη του κ. Ρόσι έγκειται στο ότι δεν χρησιμοποιεί κανέναν καταλύτη! Πώς τα καταφέρνει; Με ειδική προετοιμασία της σκόνης του νικελίου, τόσο ως προς το μέγεθος των κόκκων της όσο και ως προς τη γεωμετρία τους. Για την προετοιμασία αυτή έχει κατασκευάσει μια ειδική μηχανή, που λειτουργεί σε περιβάλλον υψηλού κενού, με πίεση 10-9 bar. Για την εμπορική εκμετάλλευση της έρευνάς του έχει ήδη δημιουργήσει στη Σιένα της Ιταλίας την εταιρεία Nichenergy Srl. και διατείνεται ότι έχει ήδη υπογράψει συμβόλαια με μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες, ενώ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με «διάσημη υπηρεσία των ΗΠΑ» - χωρίς να την κατονομάζει.

 

Στην κούρσα και η Δευκαλίων

Ο δεύτερος ανταγωνιστής του κ. Ρόσι δεν είναι άλλος από την ημετέρα Δευκαλίων Πράσινες Τεχνολογίες ΑΕ, την ως τον Αύγουστο δικαιοδόχο εταιρεία της εφεύρεσής του. Μολονότι ως τη δοκιμή του Οκτωβρίου έδειξε να καλλιεργεί κλίμα «μελλοντικής ανασυγκόλλησης», τώρα περνά στην αντεπίθεση. Πώς; Επικοινωνήσαμε με τον εκπρόσωπό της κ. Αλέξανδρο Ξανθούλη, ο οποίος μας είπε: «Εμείς όχι μόνον συνεχίζουμε το πρόγραμμά μας αλλά και είμαστε σχεδόν έτοιμοι, με τεχνολογία που προηγείται εκείνης του Ρόσι κατά ένα έτος. Συγκεκριμένα, εντός του προσεχούς 15νθημέρου θα υπάρξουν ανακοινώσεις και έχουν δρομολογηθεί δοκιμές και πιστοποιήσεις ανεξάρτητων τρίτων φορέων. Θα παρουσιάσουμε τελικό προϊόν - όχι απλά κάποιο εργαστηριακό πρωτότυπο - με όλα του τα υποσυστήματα να λειτουργούν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας».

«Και ο καταλύτης;», ρωτήσαμε. «Δεν υποτίθεται ότι είναι μυστικό του Ρόσι;»

«Το σύνολο των τεχνολογιών που χρησιμοποιούμε στις συσκευές Hyperion στο επίπεδο των ΚW, καθώς και στα συστήματα 1 ως 5ΜW είναι δικού μας σχεδιασμού - διαφορετικές από εκείνες του Ρόσι» απάντησε. «Οσο για τα συστήματα ελέγχου, ήταν ήδη δικού μας σχεδιασμού και κατασκευής, και ο κ. Ρόσι έχει υπογράψει πιστοποιητικό παραλαβής που καταδεικνύει ότι είναι δικά μας. Ακόμη και στην πρόσφατη δοκιμή του Οκτωβρίου που έκανε χρησιμοποίησε ορισμένα υποσυστήματα δικού μας σχεδιασμού. Πάντως, η κύρια και μεγάλη διαφορά της συσκευής μας από εκείνη του Ρόσι είναι ότι το δικό μας σύστημα είναι σταθερό σε απόδοση, ενώ εκείνο του Ρόσι ούτε στην τελευταία δοκιμή δεν μπόρεσε να αποδώσει σταθερά για πάνω από πεντέμισι ώρες».

- Ωστε η μεταξύ σας ρήξη δεν οφειλόταν μόνο στη μη καταβολή της πρώτης δόσης αποπληρωμής του, όπως δήλωσε ο κύριος Ρόσι;

«Οχι βέβαια. Εμείς είχαμε έτοιμα τα 15 εκατ. δολάρια της πρώτης δόσης, αλλά ο κ. Ρόσι δεν υπέγραφε το πρωτόκολλο παραλαβής, το οποίο του ζητούσε να ικανοποιήσει παραμέτρους όπως η σταθερή λειτουργία της διάταξης για 48 τουλάχιστον ώρες. Αυτή ήταν η πραγματική αιτία της διακοπής της συνεργασίας, αλλά δεν την προβάλαμε στα ΜΜΕ γιατί δεν θέλαμε να συνεχιστεί μια φθοροποιός αντιπαράθεση. Εμάς μας ενδιέφερε η ουσιαστική πρόοδος, και αυτήν την επιτύχαμε. Η τεχνολογία που θα παρουσιάσουμε σε λίγες ημέρες παγκοσμίως θα είναι εξ ολοκλήρου ελληνική και εκτιμούμε ότι θα συμβάλει στην ανατροπή όσων ισχύουν σήμερα στην αγορά ενέργειας».    

Νέος «ελληνοϊταλικός πόλεμος» λοιπόν, με επιδιωκόμενο έπαθλο την πιο απίστευτη πράσινη ενέργεια και με κριτή την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα να καραδοκεί για ενδεχόμενο ολίσθημά τους. Ενα θρίλερ πολυδιάστατο, από το Happy End του οποίου ίσως αλλάξει καταλυτικά και η τύχη αυτής της χώρας.

Η μηχανή διαμόρφωσης των κόκκων νικελίου εν κενώ


ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟΥ Κ. ΡΟΣΙ

1973: Ο Andrea Rossi αποφοιτά από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, με πτυχίο Φιλοσοφίας των Επιστημών.

1979: Ο Rossi αποκτά πτυχίο χημικού μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Kensington της Καλιφόρνιας, το οποίο... βάζει λουκέτο επειδή «πούλαγε πτυχία»!

1990, Ιανουάριος: Ο βιοφυσικός του Πανεπιστημίου της Σιένας Francesco Piantelli ανακαλύπτει την αντίδραση νικελίου-υδρογόνου.

1990, Οκτώβριος: Ο Piantelli επιδεικνύει το εύρημά του στο συνέδριο της ιταλικής Eνωσης Φυσικών, γνωρίζεται με τους συναδέλφους του Roberto Hubel και Sergio Focardi και αρχίζει στενή συνεργασία επί του θέματος.

1994: Η τριανδρία δημοσιεύει την πρώτη από κοινού εργασία τους.

1995: Ο Rossi εκτίει ποινή φυλάκισης για λαθρεμπόριο χρυσού, ενώ ήδη είχε καταδικαστεί δύο φορές την προηγούμενη πενταετία για βιομηχανική μόλυνση του περιβάλλοντος και είχε χρεοκοπήσει.

2000: Ο Rossi αρχίζει να παράγει «θερμοηλεκτρικές συσκευές», με τη νέα εταιρεία του, Leonardo Technologies, στο Νιου Χαμσάιρ των ΗΠΑ.

2007: Ο Rossi συναντά τον Piantelli και αποζητεί τη συνεργασία του. Εκείνος αρνείται, αλλά ο Rossi προσεταιρίζεται τον Focardi.

2008: Ο Rossi κατοχυρώνει πατέντα στην Ιταλία – η οποία μοιάζει πολύ με την προγενέστερη πατέντα του Piantelli – και στη συνέχεια επιχειρεί να λάβει πανευρωπαϊκή, η αίτησή του όμως απορρίπτεται.

2010: Καθώς τα επιστημονικά περιοδικά δεν δέχονται τις εργασίες του, ο Rossi δημιουργεί ένα προσωπικό ιστολόγιο με τίτλο «Journal of Nuclear Physics» και τις δημοσιεύει εκεί. Ο καθηγητής Στρεμμένος τον φέρνει σε επαφή με ενδιαφερόμενους έλληνες χρηματοδότες.

2011, 16 Μαΐου: Η εταιρεία Ampenegro δηλώνει πρώτος πελάτης του Rossi και χρηματοδότης του.

2011, 23 Ιουνίου: Η Ampenegro αποσύρεται και η Δευκαλίων δηλώνει τώρα δικαιοδόχος του Rossi για όλη την υφήλιο πλην ΗΠΑ.

2011, 14 Ιουλίου: Ο Rossi πηγαίνει στο Marshall Space Center για να διαπραγματευθεί σύμφωνο ερευνητικής συνεργασίας με τη NASA.

2011, 1 Αυγούστου: Λήγει η προθεσμία πρώτης πληρωμής από τη Δευκαλίων, χωρίς υπογραφή νέας σύμβασης.

2011, 2-4 Αυγούστου: Ο Rossi διαπραγματεύεται με νέο υποψήφιο συνεργάτη παραγωγής, την Quantum Energy Technologies της Βοστώνης.

2011, 7 Αυγούστου: Ο Rossi ανακοινώνει ότι η Δευκαλίων τον ξεγέλασε και ότι η συμφωνία είναι άκυρη. Ο Στρεμμένος παίρνει το μέρος του, αλλά η Δευκαλίων δηλώνει ότι συνεχίζει την παραγωγή με δικά της και βελτιωμένα μοντέλα (τα Hyperion), ευελπιστεί όμως σε επανασύνδεση.

2011, 6 Σεπτεμβρίου: Ο Rossi προβαίνει σε δοκιμή της συσκευής στην Μπολόνια, ενώπιον μηχανικών της Quantum και της NASA, η οποία όμως αποτυγχάνει λόγω διαρροής.

2011, 8 Σεπτεμβρίου: Ο Rossi διαπραγματεύεται με τέταρτο (και ανώνυμο) πελάτη, αφού προηγουμένως έχει δηλώσει ρήξη με την Quantum.

2011, 28 Σεπτεμβρίου: Ο Rossi ανακοινώνει επιτυχή δοκιμή (αν και με μισή ισχύ από την υποσχεθείσα) και πώληση της συσκευής στον «πελάτη».

 Science περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (28)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
   
  Ολυμπιος | 22/12/2014 19:05
  Οποιος ισχυριζεται οτι κατεριψε τον 2ο νομο της θερμοδυναμικης, δηλαδη να καταφερει να χωρεσει ενα μεγαλυτερο μεγεθος σε ενα μικροτερο, ειναι βαθια νυχτωμενος, η απατεωνας και αποσκοπει καπου.
  Ολυμπιος
  απάντηση33
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Μας ταπαν' αλλοι ! | 04/06/2014 16:56
  Transmutation Revolution ?  Mitsubishi Granted Patent for ‘Nuclide Transmutation’ Process” Thanks to Cold Fusion Now and AlainCo at LENR Forum for picking up what seems to be a very important development — Mitsubishi Heavy Industries has been granted a patent by the European Patent Office for a “Nuclide transmutation device and nuclide transmutation method” which the introduction to the patent states could allow for the transforming of long-lived radioactive waste into short-lived radioactive nuclides or stable nuclides, and the transmutation of abundant elements into rare earth elements.The patent application was filed in 2001 and was granted on December 3 2013, and the inventors are list
  ITER : Ημουνα νιος και γερασα !
  απάντηση11
   
   
  Να σας πω τα καλαντα ? | 04/03/2014 16:32
  ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ Διπλωμα Ευρεσιτεχνιας υπ. αριθμον 8,419,919 με τιτλο "System and method for generating particles" : "The patent was granted April 16, 2013 for a device and method that shortens the half-life of radioactive materials by increasing their rate of emissions"...
  I.T.E.R : "Ημουνα νιος και γερασα"...
  απάντηση31
   
   
  Για να δούμε | 11/01/2013 18:59
  αν πραγματικά έφτιαξαν κάτι τέτοιο, γιατί δεν φτιάχνουν μικρές μονάδες να τις βγάλουν στην αγορά και ζητούν μόνον για αρχή την επιδότηση. Γιατί δεν ψάχνουν για επενδυτή να ξεκινήσουν παραγωγή στην Ελλάδα και θέλουν να την πουλήσουν στο εξωτεικό ? Μήπως για ακφοβισμό και εκβιασμό της επιδότησης ??
  Κόκος
  απάντηση52
   
   
  ? | 20/12/2012 18:16
  Σε ένα απόλυτα μελετημένο τεχνολογικά σύστημα θέρμανσης με καυτήρα στην ταράτσα, και fan coil στα δωμάτια, συλλέκτες ηλιακής ενέργειας, αντίστοιχοι των ηλιακών θερμοσιφώνων δεν θα βοηθούσαν?. Antonis-team.
  antonis-team.
  απάντηση62
   
   
   
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ | 09/12/2011 00:05
  Αγαπημένοι φίλοι..μη βιάζεστε να βγάλετε συμπερασματα απο νωρίς..Η κίνηση αυτή είναι ότι καλύτερο και "επαναστατικό" εχει συμβεί τον τελευτέο καιρό.. Αφήστε τα αποτελέσματα να μιλήσουν και μην καταφεύγετε σε σκανδαλολογίες περι εγγυρότητας η μη.. Οσο για τις έγκυρες πηγές του φίλου απο πάνω θα ήθελα να πω οτι ακούγεται λογικό αυτο που λέει αλλα και συνάμα ανούσιο αφου ολα έχουν φτασει σε τέτοιο σημείο που το καπιταλιστικο σύστημα οπως το ξέρουμε ψυχοραγεί και γκρεμίζεται. Γι αυτό λοιπόν ο φόβος ανεργίας απο μια τέτοια ενέργεια ειναι τουλάχιστον αστείος. Ο πραγματικός φόβος που θα έπρεπε να σας διακατέχει ειναι ο συγκεντρωτισμός της εξουσίας με τη μορφή ενέργειας , φυσικών πόρων κλπ στα χέρια των λίγων. Αν πρόκειτε λοιπον να επιθυμούμε να απαλλαχτούμε απ το μέλλον που μασ επιφυλάσετε θα ήταν καλό να χαιρετίζουμε τέτοιες ενεργειες με περισσότερο ενθουσιασμό και λιγότερη καχυποψία. Κανείς δεν έχει να φοβάται και να χάσει τίποτα παρα μόνο αν συνεχιστεί το ήδη υπαρχων και άρρωστο καθεστως.
  nikolaos
  απάντηση85
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Επένδυση; | 27/11/2011 01:59
  Μια καλή ανάλυση για το θέμα θα βρείτε εδώ : http://mavro-oxi-allo-karvouno.blogspot.com/2011/03/blog-post.html Ας ελπίσουμε ότι το χρεοκοπημένο κράτος δεν θα πετάξει 200 Εκ. ευρώ . Στην χώρα της αρπαχτής τι άλλο θα ακούσουμε.
  Π. Παπαδιώτης
  απάντηση70
   
   
   
  Όλα για το χρήμα | 27/11/2011 00:35
  Διαβάζοντας μόνο το παρόν κείμενο και το βιογραφικό του "επιστήμονα" φτάνει. Η χρηματοδότηση των 200 εκ ευρώ είναι το ζητούμενο και τίποτα άλλο. Όσον αφορά τις μυστικοπάθειες και τα φούμαρα σας θυμίζω κάτι αντίστοιχο ελληνικό με το ΒΑΝ και τις προβλέψεις σεισμών που γινόντουσαν όμως μετά από τους σεισμούς. Και στο ΒΑΝ πέσανε χοντρές χρηματοδοτήσεις , ινστιτούτα "στερεού φλοιού της γής" ΗΜΑΡΤΟΝ και άλλα ευτράπελα με τα τηλεγραφήματα που έστελναν μεταξύ τους ...
  Κ. Βέρος
  απάντηση151
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Το πετρέλαιο θα αντικατασταθεί από άλλη μορφή ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΗΣ ενέργειας. | 26/11/2011 16:23
  Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζω από ΑΠΟΛΥΤΑ έγκυρες θετικές πηγές πληροφόρησης, όταν και εφόσον κάνουν την εμφάνιση τους τέτοιες τεχνολογίες στην αγορά, θα φορολογηθούν υπέρμετρα, με το σκεπτικό της χρηματοδότησης του κύματος των ανέργων, που θα επέλθει από την απώλεια θέσεων εργασίας στην οικονομία του άνθρακα, καθώς και σαν αντιστάθμισμα στην απώλεια εσόδων από την φορολογία των καυσίμων. Δηλαδή, όπως πληρώνετε τέλη κυκλοφορίας, έτσι ακριβώς θα πληρώνετε ΥΨΗΛΑ τέλη αυτοπαραγωγής ενέργειας 2000 ευρώ ετησίως, διότι ΔΕΗ θέρμανση > 2000 ευρώ. Η καταβολή των τελών θα γίνεται με την φορολογική δήλωση. Εάν υπολογίσετε κόστος κτήσης κόστος συντήρησης, περιλαμβανομένου της αγοράς Νικελίου εφορία = αγορά και όχι δωρεάν παροχή ενέργειας . Βέβαια, κάποιος θα παρατηρήσει, πως τουλάχιστον έτσι κερδίζει το περιβάλλον, άρα εν τέλει εμείς. Η εξόρυξη του Νικελίου όμως, γίνεται με επιβλαβή τρόπο για το περιβάλλον, άρα εν τέλει η παραγόμενη ενέργεια μιας υποτιθέμενης λειτουργικής συσκευής, δεν είναι 100% καθαρή. Μην ονειρεύεστε λοιπόν έναν ουτοπικό κόσμο «δωρεάν» ενέργειας, διότι αυτό θα προκαλούσε σχετικά σύντομα οικονομικό κραχ τύπου 1929. Το πετρέλαιο θα αντικατασταθεί από άλλη μορφή ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΗΣ ενέργειας (βλέπε ITER Γαλλία), δηλαδή μια μορφή ενέργειας που δεν θα έχουν πρόσβαση προς εκμετάλλευση οι πολλοί , αλλά θα μπορούν να αγοράζουν σε σαφώς χαμηλότερες τιμές από αυτές των υδρογονανθράκων και με επιπλέον όφελος την μηδενική επιβάρυνση για το περιβάλλον. Το ζήτημα της παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας, δεν είναι μόνο επιστημονικό, είναι ταυτόχρονα βαθειά κοινωνικό και οικονομικό. Σκεφτείτε 33.000 εργαζόμενοι ΔΕΗ 15.000 διυλιστήρια 9.000 οδηγοί βυτιοφόρων ιδιοκτήτες και υπάλληλοι βενζινάδικων εργαζόμενοι ΔΕΠΑ εργαζόμενοι σε ιδιωτικά εργοστάσια ηλ. ενέργειας (π.χ Μυτιληναίος) εργαζόμενοι σε αιολικά και φωτοβολτα`ι`κα πάρκα, κατάργηση όλων αυτών των θέσεων εργασίας = κοινωνικό ΧΑΟΣ.
  Υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρίας Α.Π.Ε
  απάντηση1021
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Φωτογραφίες? | 22/11/2011 13:01
  Η φωτογραφία της συσκευής κατασκευής νανοσκόνης νικελίου προέρχεται από τα εργαστήρια της Δευκαλίων ή από το εργαστήριο του καθηγητή Piantelli?
  alfalfa
  απάντηση05
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Περί πατέντας | 21/11/2011 14:55
  @τρίχες Δεν είναι σωστό ότι δεν υπάρχει καμία απολύτων πληροφορία από τον Ρόσσι και μάλιστα σε μορφή αίτησης αναγνώρισης πατέντας. Δες στο http://www.wipo.int/patentscope/search/en/WO2009125444 Η συγκεκριμένη αίτηση έχει εγκριθεί για την Ιταλία και μάλλον απορρίφτηκε ως προς το διεθνές της σκέλος. Οι λόγοι ίσως προφανείς: Υπάρχει οδηγία απόρριψης τέτοιων πατεντών (καθώς και των αντίστοιχων επιστημονικών άρθρων σχετικών με την ψυχρή σύντηξη) από το US Patent Office από το 2005... Τώρα το κατά πόσο μια πατέντα είναι αρκετή να προστατέψει μια τέτοια καινοτομία, για την οποία μεγάλες κυβερνήσεις και εταιρίες θα έκαναν τα πάντα για να αποκτήσουν πρόσβαση, είναι ένα άλλο θέμα προς συζήτηση.
  Έλληνας μηχανικός
  απάντηση162
   
   
  τρίχες | 21/11/2011 13:07
  Είναι απλό το θέμα, αν έχεις μια μεγάλη ανακάλυψη, η πρώτη σου στάση είναι στο γραφείο ευρεσιτεχνιών. Από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν χρειάζεται να είσαι ούτε μυστικοπαθής ούτε τίποτα γιατί δε μπορεί να σε αγγίξει κανένας. Ο Ρόσι δεν έχει προσφέρει ΚΑΜΙΑ απολύτως συγκεκριμένη πληροφορία για την τεχνολογία του, άσε που έχει και ύποπτο παρελθόν. Ας σκεφτούμε όμως και κάτι ακόμα: Θα ήταν πράγματι ευκταίο να αποκτήσουμε απεριόριστη δωρεάν ενέργεια;
  jatata
  απάντηση714
   
   
  3 ερωτήσεις στον καθ. κ. Χρήστο Στρεμμένο | 21/11/2011 12:44
  1. Ως επιστημονικός σύμβουλος του κ. Αντρέα Ρόσσι, μπορείτε να δηλώσετε υπεύθυνα ότι η διάταξη e-cat (που πωλείται ως προϊόν) έχει σταθερή απόδοση? Ποιό είναι το μέγιστο χρονικό διάστημα που εσείς έχετε μετρήσει την αντίδραση να παράγει θερμική ενέργεια χωρίς πολύ μεγάλες διακυμάνσεις ή απρόβλεπτη συμπεριφορά? 2. Ως μηχανικός, αντιλαμβάνομαι ότι η συσκευή e-cat του κ. Ρόσσι, με αυτή την ποιότητα κατασκευής, θα πρέπει να χάνει υδρογόνο σε πολλά σημεία. Μπορείτε να εγγυηθείτε την στεγανότητα του προϊόντος e-cat ως προς το εκρηκτικό υδρογόνο, στοιχείο απαραίτητο για να λάβει ένα τέτοιο προϊόν τα απαραίτητα πιστοποιητικά ασφάλειας από οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή αρχή? 3. Εμφανίζεστε ως παραμένων μέτοχος και μέλος του ΔΣ της ελληνικής εταιρίας Δευκαλίων, την οποία με το πιο πάνω σχόλιό σας εγκαλείτε για έλλειψη σοβαρότητας και ειλικρίνειας επειδή αθέτησε τις οικονομικές της υποχρεώσεις στον εφευρέτη (για κάποιο ώριμο και ασφαλές προϊόν του υποθέτω). Γιατί δεν έχετε βάλει σε τάξη, με το κύρος σας, την εν λόγω εταιρεία ή δεν έχετε παραιτηθεί από μέλος του ΔΣ? Όπως πως λένε στο δικό μου χωριό, δεν γίνεται να είσαι και με τον χωροφύλαξ και τον αστυφύλαξ... Ευχαριστώ
  Ελληνας μηχανικός
  απάντηση183
   
   
  date error | 20/11/2011 23:19
  I'm not good enough in english to comment the article but I can say that there is an error in the lasts 2 dates: 2011, October 8 and 2011, October 28 !!!
  Ανώνυμος / η
  απάντηση20
   
   
  Οσοι καταλαβαίνουν απο φυσική | 20/11/2011 22:11
  ας διαβάσουν το άρθρο: http://mavro-oxi-allo-karvouno.blogspot.com/2011/03/blog-post.html
  KK
  απάντηση96
   
   
   
  περισσότερη σοβαρότητα και ειλικρίνεια | 20/11/2011 21:46
  Νιώθω την προσωπική μου ευθύνη για την μεταφορά και την τύχη της εφεύρεσης (Cold Fusion) του Rossi-Focardi στην Ελλάδα, κατά συνέπεια θεματοφύλακας αξιών που αυτή εμπεριέχει: Με γνώμονα ιδεαλιστικά και επιστημονικα κίνητρα, εμπλέκοντας τους φίλους μου, συναδέλφους και μακροχρόνια συνεργάτες: Eng Α. Rossi και Prof.S. Focardi, πρωταγωνιστές αυτής της καινοτομίας, προσπαθήσαμε από κοινού να μεταφέρουμε στην Ελλάδα, προοπτικές επιστήμης και τεχνολογίας για ένα ελπιδοφόρο μέλλον σε αυτή ..τη… Πατρίδα του Δημόκριτου και του Λευκίππου και με αυτό τον συμβολισμό, να προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στην προώθηση μιας νέας ενεργειακής προοπτικής για όλη την ανθρωπότητα. Σε ότι αφορά την ελληνική “Defkalion Green Technologies S.A.”, δυστυχώς με μεγάλη μου λύπη, βρίσκομαι συνειδησιακά σε αντιπαράθεση με την επιπολαιότητα για να πούμε το λιγότερο και την τεκμηριωμένη σχεδόν ένα χρόνο, αθέτηση συμβατικών χρηματοοικονομικών της υποχρεώσεων προς τον Α. Rossi. Θα κλείσω με μια σοφή Ευρυτανική λαϊκή ρήση : "του φτωχού το αρνί, κριάρι δεν … γίνεται ..!.."
  Καθ. Χρ. Στρεμμενος
  απάντηση2012
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Απάτη? | 20/11/2011 19:44
  Οι πρωτοετείς φοιτητές των θετικών επιστημών γνωρίζουν ότι στοιχειωδώς η Επιστήμη απαιτεί ανεξάρτητη επαλήθευση επιστημονικής υπόθεσης έτσι ώστε να καταχωρηθεί ως επιστημονική ανακάλυψη, δηλαδή ως Επιστημονική Αλήθεια. Εδώ μιλάμε για κατάφωρη παραβίαση αυτής της αρχής. Δεν υπάρχει πουθενά στη διεθνή βιβλιογραφία ανεξάρτητη επαλήθευση για την εν λόγω "ανακάλυψη." Τουναντιον, οι Ιταλοί επιστήμονες δεν κατάφεραν καν να δημοσιεύσουν την "ανακάλυψη" τους παρά μόνο σε ένα δικό τους blog. Εξωθερμικές χημικές αντιδράσεις Νικελίου είναι γνωστές από τον 19ο Αιώνα και τυγχάνουν αξιόλογων μεταλλουργικών και βιομηχανικών εφαρμογών (Nikel-Oxide reactions). Μήπως η παραγόμενη θερμότητα προέρχεται από χημική αντίδραση και αποδίδεται εσφαλμένα σε "πυρηνική σύντηξη?" Μήπως η θερμότητα παράγεται από την κατανάλωση Νικελίου? Οποία βλακεία! Θα "καίμε" Νικέλιο, ένα πολύτιμο και πανάκριβο υλικό,για να παράγουμε μικρές σχετικά ποσότητες θερμότητας? Η παρουσία χαλκού στα "κατάλοιπα" της διεργασίας είναι σοβαρότατη ένδειξη εξωθερμικής χημικής αντίδρασης, καθότι το Νικέλιο δεν είναι ποτέ 100% καθαρό αλλά έχει και προσμίξεις χαλκού. Σε τελευταία ανάλυση όμως, η διεκδίκηση κεφαλαίων με μεγαλοστομίες για τεχνολογικές εφαρμογές χωρίς επιστημονική βάση εγείρουν σοβαρότατες υποψίες και αμφιβολίες. Ακόμα και αν οι εμπλεκόμενο φαίνονται να είναι έντιμοι και ευυπόληπτοι πολίτες ή επιχειρηματίες.
  ΓΠ
  απάντηση2812
   
   
  ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΨΥΧΡΗ ΣΥΝΤΗΞΗ - ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ | 20/11/2011 19:43
  Χαίρομαι που επί τέλους ένα μέσο μαζικής πληροφόρησης ασχολήθηκε με αυτό το τόσο σπουδαίο θέμα. Ολοι εμείς που επί μήνες ή και χρόνια παρακολουθούμε από το internet τις εξελίξεις στην ψυχρή σύντηξη πιστεύαμε οτι συμμετείχατε σε μια συνομωσία σιωπής επειδή αυτή η ανακάλυψη έθιγε πολλά κατεστημένα συμφέροντα. Πως μπορούσατε να αγνοείται το γεγονός της παραγωγής αφθονης, απίστευτα φθηνής, καθαρής και απεριόριστης ενέργειας έστω και αν πιστεύατε ότι υπήρχε μια πιθανότητα να είναι απάτη. Το πείραμα όμως έχει πραγματοποιηθεί επανειλημένα ενώπιον πολύ σοβαρών επιστημόνων του κύρους του Sven Kullander ή του Hano Essen της Σουηδικής ακαδημίας φυσικών επιστημών. Από τα σχόλια σας φαίνεται ότι δεν έχετε πλήρη πληροφόρηση για την επίδειξη της συσκευής ενός MEGAWATT (1MW), ενώπιον ανεξάρτητων παρατηρητών και του άγνωστου Αμερικανού πελάτη που έλαβε χώρα στην Μπολώνια στις 28 Οκτωβρίου με πλήρη επιτυχία και αποδοχή από τον πελάτη. Συγκεκριμένα το νερό που μετατρέποταν σε ατμό ήταν σε κλειστό κύκλωμα και δεν υπήρχε θέμα να πνιγούν από τους ατμούς στην αίθουσα του πειράματος. Η άποψη των περισσοτέρων από τα εκατομύρια των ασχολουμένων με το θέμα στο διαδίκτυο είναι ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη ανακάλυψη της σύγχρονης εποχής. Ας ελπίσουμε ότι είναι πράγματι έτσι και ότι στο τεράστιο αυτό θέμα η Ελλάδα θα είναι στην πρωτοπορεία.
  thanosv
  απάντηση1710
   
   
  νερό καματερού | 20/11/2011 12:11
  Νεράκι καματερού κανείς; Βάζω στοίχημα είναι απάτη 100%
  θμ
  απάντηση2025