Εταιρείες αγοραπωλησίας γιοτ στη Σικελία, μια «επένδυση» στην αφρικανική Γουινέα μέσα από την οποία έχουν κινηθεί εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, δύο αγροτικές κατοικίες – η Haus Von Catelli και η Villa Cobe – που βρίσκονται ακριβώς πάνω στα σύνορα Ιταλίας και Ελβετίας και μέσα στις οποίες ανταλλάσσονται σακούλες που περιέχουν χαρτονομίσματα ευρώ με… χύμα ράβδους χρυσού! Επιπλέον, αγορές δεκάδων ακινήτων εντός και εκτός Αττικής, που αποτελούν τρόπους «απορρύπανσης» βρώμικου χρήματος από λαθρεμπόριο ναρκωτικών και τσιγάρων. Ακόμη, έσοδα εκατομμυρίων ευρώ από ηλεκτρονικό τζόγο που μετατρέπονται σε μεγάλα χαρτοφυλάκια στο Χρηματιστήριο, σε μια αλλόκοτη μεταμόρφωση των «κουλοχέρηδων» σε «επενδυτές» της Σοφοκλέους. Και συνεχής παραγωγή… τάχα υπερτυχερών του λαχείου ή του Στοιχήματος, που εντελώς συμπτωματικά κερδίζουν δύο-τρεις φορές την εβδομάδα. Στην πραγματικότητα η «τύχη» είναι ένα εξαγοράσιμο εκ των υστέρων είδος για να δικαιολογηθούν χρήματα από παράνομες δραστηριότητες. Αυτά είναι ορισμένα από τα «πλυντήρια» για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που ανακαλύπτουν τους τελευταίους μήνες οι αρμόδιοι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών και της Ελληνικής Αστυνομίας.


Οπως προκύπτει από την έρευνα για το μεγάλο καρτέλ κοκαΐνης – του ιδιοκτήτη ναυτιλιακής εταιρείας Γιώργου Παναγόπουλου – που εξαρθρώθηκε προ ημερών, από νεότερα έγγραφα της αμερικανικής υπηρεσίας DEA για τη δίωξη ναρκωτικών, αλλά και από το τελευταίο πόρισμα της ελληνικής επιτροπής του άρθρου 7 για το ξέπλυμα χρήματος, ανακαλύπτονται συνεχώς νέοι μηχανισμοί αποκάθαρσης χρημάτων από κάθε μορφής εγκληματικές ενέργειες. «Το Βήμα» παρουσιάζει τους άγνωστους φακέλους των τελευταίων ερευνών των ελεγκτικών υπηρεσιών για να εντοπισθούν οι «επενδύσεις» και τα οικονομικά «τρυκ» του οργανωμένου εγκλήματος.


Σύμφωνα λοιπόν με τον επίσημο απολογισμό του έτους 2002 των ερευνών της επονομαζομένης «Επιτροπής του άρθρου 7», που ελέγχει τις ύποπτες συναλλαγές, την περυσινή χρονιά ερευνήθηκαν συνολικά 880 υποθέσεις, από τις οποίες 30 παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα. Το ύψος των ποσών που εντοπίστηκαν να κινούνται παρανόμως έφθανε περίπου τα 30 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα παραστατικά που εντοπίστηκαν. Αλλά το πραγματικό ύψος των υπό… «κάθαρση» χρημάτων θεωρείται πολλαπλάσιο! Το 2001 η επιτροπή αυτή, την οποία αποτελούν εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ., του ΣΔΟΕ, της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, είχε ασχοληθεί με 840 ύποπτες υποθέσεις για ξέπλυμα χρήματος, από τις οποίες απεστάλησαν 20 στον εισαγγελέα. Σύμφωνα με την έκθεση του 2002 που συνέταξε η επιτροπή για το ξέπλυμα χρήματος, στην οποία προΐσταται εισαγγελέας (τον κ. Παναγιώτη Νικολούδη αντικατέστησε προ ολίγων εβδομάδων ο κ. Γιώργος Παντελής), οι πλέον σοβαρές υποθέσεις που απασχόλησαν το έτος αυτό την επιτροπή αφορούν το λαθρεμπόριο τσιγάρων. Πρόκειται για κυκλώματα Ρωσοποντίων οι οποίοι διαμένουν σε πολυτελείς κατοικίες στα νότια προάστια, συνεργάζονται με κύπριους επιχειρηματίες και προχωρούν σε εκτεταμένο λαθρεμπόριο τσιγάρων μέσω Μαυροβουνίου και Κύπρου με προορισμό κυρίως τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως τώρα, τα κυκλώματα είχαν εμφανισθεί να «απορρυπαίνουν» μεγάλα ποσά μέσω ανταλλακτηρίων. Ακόμη, οι γερμανικές αρχές είχαν ανακαλύψει μέλη του ίδιου κυκλώματος να μεταφέρουν τεράστια ποσά μέσα σε… σακούλες σκουπιδιών. Οπως όμως σημειώνεται στην τελευταία έκθεση, ένα μεγάλο μέρος αυτών των παράνομων εσόδων διατίθεται στην αγορά ακινήτων, ενώ παρατηρείται ξέπλυμα χρήματος με την αγορά κερδισμένων λαχείων.


Το τρυκ της «αγορασμένης εύνοιας της τύχης» είναι απλό και γνωρίζει τους τελευταίους μήνες μεγάλες πιένες. Κάτοχοι βρώμικου χρήματος (το ίδιο κόλπο παρατηρείται και για λόγους φοροδιαφυγής) προσεγγίζουν τους ιδιοκτήτες πρακτορείων ή τους λαχειοπώλες και τους ζητούν να έλθουν σε επαφή με τους κατόχους τυχερών δελτίων ή λαχείων προκειμένου να προχωρήσουν στην εξαγορά τους, δίνοντας μάλιστα και επιπλέον χρήματα. Ετσι ώστε τα χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητες, με τις βεβαιώσεις που δίνονται από τους αρμόδιους οργανισμούς, να αιτιολογούνται σαν… κέρδη από τυχερά δελτία και λαχεία.


Οπως σημειώνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων κ. Δ. Δημόπουλος, «υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό τουλάχιστον της τάξης του 3% των μεγάλων λαχνών καταλήγει σε άτομα που σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες και θέλουν να δικαιολογήσουν τα έσοδά τους. Επίσης έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις πλαστογραφιών βεβαιώσεων για κέρδη από λαχεία. Για όλα αυτά έχουμε καθιερώσει την αναφορά του ονόματος των τυχερών στα δελτία που αποστέλλουν τα πρακτορεία».


Σημαντικά στοιχεία φέρεται να έχουν ανακύψει και από τον έλεγχο της υπόθεσης του ηλεκτρονικού τζόγου που αποκαλύφθηκε πριν από έναν χρόνο στα Γιαννιτσά με πρωταγωνιστή τον ιδιοκτήτη παράνομων παιχνιδιών Γιώργο Τεκτερίδη. Στην υπόθεση αυτή, που χειρίζονται κυρίως οι υπηρεσίες του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη, έχουν ανακύψει κινήσεις ποσών 600-700 εκατ. δρχ. (περίπου 2 εκατ. ευρώ), από τα οποία τα περισσότερα έχουν επενδυθεί στο Χρηματιστήριο με την εφαρμογή ενός ολόκληρου συστήματος αγοραπωλησίας μετοχών.


EPEYNA Οι επενδύσεις του καρτέλ της κοκαΐνης


Ενδιαφέροντα στοιχεία φαίνεται να έχουν προκύψει από τους ελέγχους της ανακύκλωσης χρημάτων σε περιπτώσεις διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών και κυρίως στα ελληνικά «παραρτήματα» του καρτέλ της κοκαΐνης. H έρευνα εστιάστηκε στη δράση του 43χρονου επιχειρηματία Γιώργου Παναγόπουλου, ο οποίος προχωρούσε στη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης από το 1990 ως το 2003 από τη Νότια Αμερική μαζί με τον ισπανό μεγαλέμπορο κοκαΐνης Πράντο Μπούγκαλο. Από τους ελέγχους των τελευταίων ημερών των στελεχών του ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε ότι ο Παναγόπουλος είχε λογαριασμούς 300.000 δολαρίων σε μεγάλη ελληνική τράπεζα, ενώ είχε προχωρήσει στην αγορά δύο ακινήτων στην Καστέλα αλλά και στην αρχαία Ολυμπία. Εντοπίστηκαν όμως συνεχείς συναλλαγές του με την εταιρεία «Rodriguez», κατασκευής γιοτ και άλλων σκαφών αναψυχής, στη Σικελία, από την οποία εμφανίζεται «ανεξήγητη» χρηματοδότηση του έλληνα επιχειρηματία αφού δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που να εξηγούν τη σχέση του με τη συγκεκριμένη εταιρεία.


Ακόμη ανακαλύφθηκε λογαριασμός περίπου 500.000 δολαρίων στην τράπεζα CCI στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής. Οπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα, σχετίζεται με την αγορά ενός πλοίου του οποίου ο ιδιοκτήτης (τα στοιχεία του είναι γνωστά στις Αρχές) διέμενε στην Αιδηψό αλλά η ναυτιλιακή εταιρεία του είναι πλέον κλειστή. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένας άλλος «ενδεικτικός» λογαριασμός του κυκλώματος, ύψους 500.000 δολαρίων, που προέρχεται από μετακίνηση χρημάτων από τράπεζα της πόλης Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά προς πιστωτικό ίδρυμα της Ισπανίας. Οι αξιωματούχοι του ΣΔΟΕ, που χειρίζονται την υπόθεση, εκτιμούν ότι ίσως αυτή είναι μία από τις φάσεις διακίνησης του βρώμικου χρήματος. Ηδη έχουν σταλεί σχετικά σήματα για τη διακρίβωση όλων των στοιχείων των συγκεκριμένων συναλλαγών και οι απαντήσεις αναμένονται σε 10-15 ημέρες, προκειμένου οι Αρχές να έχουν μια πρώτη καλή εικόνα του «κύκλου του χρήματος».


Επιπλέον, σημαντικά στοιχεία φαίνεται να έχουν φθάσει τους τελευταίους μήνες στις ελληνικές αρχές από τις ελβετικές ελεγκτικές υπηρεσίες αλλά και από το γραφείο της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών DEA στη Ζυρίχη, οι οποίες συνεχίζουν να ασχολούνται με τη διακίνηση δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών από το ελληνοκολομβιανό καρτέλ που μετέφερε κοκαΐνη με τα πλοία «Cobe Queen» και «China Breeze», το οποίο αποκαλύφθηκε στις 28 Μαΐου 1999.


Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, διαπιστώθηκε ότι ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων «ξεπλενόταν» με την αρωγή δύο αδελφών που διατηρούσαν κατάστημα πώλησης εικόνων στην οδό Λέκκα. Αρχικώς διαπιστώθηκε ότι ποσά εκινούντο μέσω λογαριασμών στο πιστωτικό ίδρυμα «Preziofin» με έδρα στο Chiasso της Ελβετίας. Αλλά στην πορεία της έρευνας ανακαλύφθηκε ότι οι ίδιοι άνθρωποι μετέφεραν σακούλες με μεγάλες ποσότητες χαρτονομισμάτων στην αγροτική κατοικία Haus von Catelli, κοντά στο ιταλικό χωριό Γκατζιόλο στα σύνορα Ιταλίας και Ελβετίας. Ενώ από την άλλη πλευρά των συνόρων, σε μια αγροτική κατοικία κοντά στην πόλη Μπρουσάτα, οι συνεργοί τους μετέφεραν ράβδους χρυσού, που έρχονταν στη χώρα μας και μέσω εικονικών τιμολογίων φέρεται να προωθούνται σε ορισμένα χρυσοχοεία της Αθήνας. Και έτσι υπάρχει η πλήρης απορρύπανση του χρήματος…