Θυμάστε τα μισόφραγκα; Εχουν καταργηθεί εδώ και κοντά δύο δεκαετίες. Κι όμως για τον ένοικο μιας 5ώροφης πολυκατοικίας στου Γκύζη «τα πενηνταράκια» είναι πηγή έμπνευσης για το δικό του σενάριο με θέμα «πού θα ξυπνήσουν τα ενοίκια την αυγή της 1ης Ιανουαρίου 2002». Κάπου άκουσε για στρογγυλοποίηση προς τα κάτω κατά τη μετατροπή της δραχμής σε ευρώ για τα ενοίκια. «Αμ δε, που ο δικός μας ιδιοκτήτης θα στρογγυλοποιήσει προς όφελος των νοικάρηδων. Αυτός, καλέ, και μέχρι τώρα που είχαμε τις δραχμές έβγαζε ακόμα και τα κοινόχρηστα με δεκαδικό στην ουρά της δραχμής. Για το δικό μου διαμέρισμα (από τα 18 διαμερίσματα της πολυκατοικίας) έστελνε… κοινόχρηστο-φιρμάνι 12.158,32 δραχμές! Ζητούσε λοιπόν να εισπράττει 12.159 δραχμές. Με εννοήσατε;»


Πάντως, σε μνημόνιο που συνυπέγραψαν εκπρόσωποι επαγγελματικών οργανώσεων και φορέων ­ μεταξύ των οποίων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ­ στο υπουργείο Ανάπτυξης – Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή δεσμεύθηκαν κατά τη μετατροπή από δραχμή σε ευρώ να στρογγυλοποιούν προς τα κάτω, δηλαδή προς όφελος των καταναλωτών.


Το μίσθωμα του μηνός Δεκεμβρίου 2001 θα είναι το τελευταίο που θα εισπραχθεί από τους ιδιοκτήτες σε δραχμές. Οπως μας εξηγεί ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2002 είναι σκόπιμο οι αποδείξεις μισθωμάτων να εκδοθούν κατευθείαν σε ευρώ. «Το ύψος του μισθώματος του Ιανουαρίου 2002 σε ευρώ θα προκύψει από τη διαίρεση του σε δραχμές συμφωνημένου ποσού με τον σταθερό διαιρέτη 340,75 και παραλείποντας όλα τα δεκαδικά ψηφία του ευρώ!» επισημαίνει. Δηλαδή αν το ενοίκιο έχει συμφωνηθεί να είναι, π.χ., 80.000 δραχμές, δηλαδή 234,78 ευρώ, ο ιδιοκτήτης πρέπει να ζητήσει από τον ενοικιαστή 234 ευρώ.


«Η ΠΟΜΙΔΑ θεωρεί ότι η παραπάνω διαδικασία, ενώ δεν ζημιώνει ουσιαστικά τα συμφέροντα κανενός ιδιοκτήτη, αποτελεί τεράστια συνεισφορά στην καταπολέμηση του κλίματος συναλλακτικής ανασφάλειας που θα μπορούσε να δημιουργηθεί στους καταναλωτές από τη μετάβαση σε ένα νέο άγνωστο νόμισμα, γι’ αυτό συνιστά σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων να σεβαστούν απόλυτα την παραπάνω διαδικασία στρογγυλοποίησης των μισθωμάτων σε ευρώ, υπέρ των ενοικιαστών τους!» τονίζει ο κ. Παραδιάς.


Βέβαια όλα αυτά είναι στη… διακριτική ευχέρεια των ιδιοκτητών και είναι ουκ ολίγοι εκείνοι που δηλώνουν ότι «ούτε πάνω, ούτε κάτω στη μετατροπή δραχμών σε ευρώ για το νοίκι. Μέχρι «δεκάρας» θα ζητάω το νοίκι μου». ‘Η όπως λέει ο κ. Μ. Αδαμόπουλος, ιδιοκτήτης κατοικίας την οποία ενοικιάζει, «δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσουμε περισσότερα χρήματα με αφορμή το ευρώ. Η μετατροπή θα δημιουργήσει πρόβλημα μόνο σε όσους είναι… αγράμματοι».


Ο κ. Αγγελος Σκιαδάς, νομικός σύμβουλος και εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών Κατοικιών, Καταστημάτων, Γραφείων, τονίζει ότι δεν υπάρχει ουσία στο να γίνουν στρογγυλοποιήσεις, έστω και αν φαίνεται ότι θα είναι προς όφελος των ενοικιαστών. «Βεβαίως, δεν μπορεί να επιβληθεί στον εκμισθωτή μια στρογγυλοποίηση σε βάρος του. Οι ενοικιαστές αλλά και οι ιδιοκτήτες οφείλουν να κάνουν έναν ακριβή υπολογισμό και δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση αύξηση των ενοικίων» επισημαίνει.


Οι λογαριασμοί κοινοχρήστων μηνός Δεκεμβρίου 2001, οι οποίοι θα εκδοθούν στις αρχές Ιανουαρίου, θα είναι οι τελευταίοι που θα υπολογιστούν σε δραχμές, αφού οι δαπάνες τους έγιναν σε δραχμές, αλλά θα εξοφληθούν σε ευρώ ενώ οι λογαριασμοί κοινοχρήστων Ιανουαρίου 2002 θα υπολογιστούν και θα εξοφληθούν σε ευρώ. Οσον αφορά τα μισθώματα των νέων μισθώσεων, ο πρόεδρος των Ιδιοκτητών παρατηρεί ότι πρέπει εξαρχής να υπολογίζονται και να αναγράφονται στα μισθωτήρια σε ευρώ, ώστε να μην προκύπτει μετά θέμα μετατροπής και στρογγυλοποίησης.


Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών είναι καθησυχαστικός σχετικά με τους φόβους για σύγχυση και τάσεις κερδοσκοπίας στα ενοίκια, αφού «όλα στηρίζονται σε μια απλή διαίρεση». Αν και η 1η Ιανουαρίου συμπίπτει με αυξήσεις ενοικίων, αυτές ούτως ή άλλως γίνονται βάσει συμφωνιών και όχι με επαναδιαπραγμάτευση, επιμένει ο κ. Παραδιάς. Από την άλλη, οι νέες μισθώσεις καθορίζονται μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή όπως πάντα, και είναι άσχετες με την εισαγωγή του ευρώ, αλλά «ο δικός μας φόβος είναι άλλος, προ ευρώ, και διαρκείας. Αφορά τις φορολογικές επιβαρύνσεις με τις συνεχείς αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και την καταγραφή ιδιοκτητών και ιδιοκτησιών στα κομπιούτερ. Η λογική του αδηφάγου κράτους είναι: «παίρνουμε από το ακίνητο όσα μας λείπουν!..»».


Πάντως ο κ. Κ. Καραμήτρος, ενοικιαστής διαμερίσματος, δεν ψάχνει… γωνία στο ευρώ για να την «στρογγυλοποιήσει» αλλά λέει απλά ότι «με δύο δραχμές περισσότερες ή λιγότερες δεν σώνεται κανείς. Τα ενοίκια είναι ήδη τόσο υψηλά ώστε είναι ανώφελο να πιστεύουμε πως οποιαδήποτε στρογγυλοποίηση θα δημιουργήσει πρόβλημα».