Δυσαρμονία μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διαπιστώνει η Νέα Δημοκρατία, την οποία όπως επισημαίνουν πηγές της Πειραιώς «δυστυχώς εκμεταλλεύεται η Άγκυρα σε βάρος της Ελλάδας». Η δυσαρμονία αυτή, προσθέτουν «δυσχεραίνει τις δυνατότητες της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, και δεν επιτρέπει στη χώρα να εμφανιστεί στα διεθνή fora, στους εταίρους και τους συμμάχους της με μια ξεκάθαρη και ενιαία φωνή».

Στις κρίσιμες ώρες φάνηκε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο και συγκροτημένο κυβερνητικό κέντρο αποφάσεων, σχολιάζουν στη ΝΔ. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι επί πολλές ώρες μετά το επεισόδιο στην Ρω υπήρχαν δύο διαφορετικά κέντρα που έκαναν εντελώς διαφορετικές διαρροές, και έδιναν διαφορετικές πληροφορίες, κάνοντας και αλληλλοαναιρούμενες εκτιμήσεις. «Είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι για ένα τόσο σοβαρό γεγονός δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση από το Πεντάγωνο, ενώ γίνονται καθημερινά ανακοινώσεις για ήσσονος σημασίας ζητήματα. Και βέβαια είναι επίσης πρωτοφανές, ακατανόητο και τουλάχιστον περίεργο το γεγονός ότι για ένα στρατιωτικό θέμα τελικά ενημέρωσαν τους πολίτες ανώνυμες πηγές του Μαξίμου. Είναι πρωτοφανές ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας να αντιμετωπίζουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο τα εθνικά θέματα και κατ’ επέκταση το εθνικό συμφέρον. Και μέρα με τη μέρα όλο και πιο φανερό γίνεται ότι το μόνο που τους συνδέει είναι οι καρέκλες της εξουσίας», τονίζουν.

Και θέτουν τα ακόλουθα ερωτήματα: Στις διαρροές που έγιναν αναφέρεται αφενός ότι το τουρκικό ελικόπτερο δεν παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και αφετέρου ότι δόθηκε εντολή στις στρατιωτικές δυνάμεις να προχωρήσουν σε προειδοποιητικούς – αποτρεπτικούς πυροβολισμούς. Εάν δεν υπήρξε παραβίαση του Εθνικού εναερίου χώρου, γιατί δόθηκε εντολή προειδοποιητικών πυρών; Και εάν υπήρξε παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου, γιατί η Κυβέρνηση το αποκρύπτει; Γιατί η πολιτική ή η στρατιωτική ηγεσία δεν προχώρησαν άμεσα σε επίσημη ανακοίνωση; Γιατί επέλεξαν τις διαρροές; Γιατί οι δεύτερες διαρροές αναιρούσαν τις πρώτες;

Η ΝΔ επιρρίπτει πλήρως την ευθύνη στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «διατηρεί τον συναρχηγό του στο κρισιμότατο ρόλο του υπουργού της Εθνικής Αμυνας. Πόσο μάλλον όταν ο πρωθυπουργός προσποιείται ότι δεν βλέπει ότι οι θέσεις του κ. Καμμένου γίνονται πλέον προϊόν καθημερινής εκμετάλλευσης από την Τουρκία εκπέμποντας πλήρη σύγχυση και διεθνώς για τις θέσεις της χώρας μας».

Πολυφωνία υπάρχει στην κυβέρνηση και για το Σκοπιανό, παρατηρούν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Από την μια ο κ. Τσίπρας μέσω του κ. Κοτζιά αξιώνει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης σε μια συμφωνία που ουδείς γνωρίζει και από την άλλη ο κ. Καμμένος διακηρύσσει πως θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να μπλοκάρει τη συμφωνία που επιζητεί ο κ. Κοτζιάς», λένε.

Η ΝΔ, επισημαίνει ότι είναι τεράστιο λάθος να δοθεί στα Σκόπια οποιοδήποτε προσωρινό καθεστώς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ έναντι δεσμεύσεων των Σκοπιανών που θα μεταφερθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Προειδοποιεί επίσης ότι δεν θα αποδεχθεί μια λύση που θα επιτρέπει στα Σκόπια να κάνουν τις απαραίτητες προσαρμογές σε μεταγενέστερο χρόνο. «Η λύση πρέπει να είναι μια, ενιαία, και οριστική. Η ΝΔ είναι απολύτως αντίθετη σε σενάρια που θέλουν κάποιους να επεξεργάζονται μεταβατικές λύσεις και υποτιθέμενες δεσμεύσεις των Σκοπίων που θα τηρηθούν με δόσεις. Η αντίθεση αυτή, μάλιστα, δικαιολογείται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί επαναφέρουν ξανά τις τελευταίες ημέρες το θέμα του δημοψηφίσματος στην χώρα τους για την οποιαδήποτε συμφωνία. Και σε αυτό παραδόξως δεν απαντά η κυβέρνηση, ενώ από μόνο του οποιοδήποτε δημοψήφισμα είναι ένας αστάθμητος παράγοντας».

Πηγές της Πειραιώς τονίζουν την υπεύθυνη στάση που τηρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εθνικά θέματα, και υπενθυμίζουν ότι έχει με κάθε τρόπο αναδείξει σε όλες τις διεθνείς επαφές του το ζήτημα της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, αλλά και ειδικά το ζήτημα των κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών. Μάλιστα, προσθέτουν, μετά από σχετική παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στην τελευταία σύνοδο του ΕΛΚ, η Ευρωομάδα του ΕΛΚ κατέθεσε πρόταση για να συζητηθεί το ζήτημα της παρατεινόμενης κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών, και η σχετική συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην προσεχή ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 16 και 19 Απριλίου.