Η Τουρκία, με πολεμικά πλοία, επιχείρησε να παρενοχλήσει και μια άλλα γεώτρηση (στόχος Καλυψώ) στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Εκεί, όμως, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», η κοινοπραξία ENI/TOTAL είχε λάβει προληπτικά μέτρα με δύο φρεγάτες (μία της Γαλλίας και μία της Ιταλίας) να συνοδεύουν το γεωτρύπανο.

Παρ’ όλ’ αυτά η Άγκυρα μέτρησε τις δυνάμεις της και σε αυτή την περίπτωση. Συγκεκριμένα, τουρκικό στρατιωτικό πλοίο προσέγγισε την περιοχή και, μάλιστα, εισήλθε εντός των ορίων ασφαλείας της γεώτρησης, δηλαδή εντός της ακτίνας των 500 μέτρων από τις συντεταγμένες της γεώτρησης Καλυψώ. Η αντίδραση όμως των δύο φρεγάτων που συνόδευαν το Saipem 12000 υπήρξε άμεση, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να υποχωρήσουν και το πλοίο να απομακρυνθεί.

Στην περίπτωση αυτή φάνηκε η αποφασιστική στάση, κυρίως της Γαλλίας, να μην επιτρέψει παρεμπόδιση του έργου της δικής της εταιρείας. Το ίδιο αποφασιστικά μηνύματα έφυγαν και σε πολιτικό επίπεδο από το Παρίσι και ξεκάθαρη ήταν και η χθεσινή αναφορά του Προέδρου Μακρόν προς τον ομόλογό του της Τουρκίας για τα δικαιώματα της Κύπρου στην κυπριακλη ΑΟΖ, σύμφωνα τουλάχιστον με τη γαλλική προεδρία. Τελικά, όλα κύλησαν «ομαλά» στην Καλυψώ, με αποτέλεσμα μάλιστα να ανακοινωθούν και ενθαρρυντικά στοιχεία για το κοίτασμα μετά την ολοκλήρωση της ερευνητικής γεώτρησης.