Κατά της εκλογής του Μουφτή, την οποία έχει εξαγγείλει ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου, τάχθηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκης.

Σε αντίθεση πάντως με την θέση αυτή, οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν το νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τον περιορισμό της Σαρία. Παρόντος του κ. Γαβρόγλου, ο οποίος άνοιξε προσφάτως θέμα εκλογής του Μουφτή, ο κ. Κατσίκης τόνισε ότι ο Μουφτής είναι δημόσιος λειτουργός που διορίζεται από το κράτος και επικαλέστηκε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (2003), το οποίο έχει αποφανθεί πως η εκλογή του Μουφτή από όλους τους μουσουλμάνους θα ήταν αντίθετη με τον τρόπο ορισμού των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων και των δικαστικών που δεν εκλέγονται από τους Έλληνες πολίτες, όπως και οι θρησκευτικοί αρχηγοί της Εκκλησίας.

«Η Ελληνική Δικαιοσύνη ξεκαθάρισε πως δεν είναι δυνατόν για μια κατηγορία πολιτών να γίνεται η εκλογή ενός προσώπου από το σύνολο των μουσουλμάνων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσίκης. Υπενθυμίζεται ότι κατά της εκλογής του Μουφτή έχει ταχθεί και ο έτερος βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής Δ. Καμμένος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι διαφωνεί πλήρως με τις σχετικές δηλώσεις του κ. Γαβρόγλου.

Σημειώνεται ότι με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε αναφερθεί στο θέμα του τρόπου ανάδειξης του Μουφτή, σημειώνοντας ότι «τη συζήτηση αυτή η κυβέρνηση την έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό στο εσωτερικό της και έρχεται ως μία αντικειμενική ανάγκη, που δεν αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και δεν αφορά τον Τούρκο Πρόεδρο». «Είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και είναι μια συζήτηση που πρέπει να επεκταθεί δημόσια και ανοιχτά με τη μειονότητα, τους Έλληνες πολίτες που ζουν στη Θράκη, με τη μουσουλμανική μειονότητα». Και όπως είπε «δεν είναι κάτι καινούριο αυτό και δεν αφορά τις αμέσως επόμενες μέρες».

Κατά τα λοιπά, πάντως, οι ΑΝΕΛ ψηφίζουν το νομοσχέδιο για τον περιορισμό της Σαρία, καθώς «εξισώνει τα δικαιώματα του συνόλου των Ελλήνων πολιτών και διασφαλίζει την ισονομία και την ισηγορία», όπως τόνισε ο κ. Κατσίκης, επισημαίνοντας ότι η Σαρία δεν εφαρμόζεται πουθενά αλλού στην Ευρώπη και ως εκ τούτου, η τροποποίηση που επιφέρει το συζητούμενο νομοσχέδιο «καθίσταται κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη».

«Οι μουσουλμάνοι θα έχουν πλέον το δικαίωμα, την δυνατότητα αλλά όχι την υποχρέωση να εφαρμόσουν το ισλαμικό νόμο», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «ο θεσμός του Μουφτή παραμένει, ωστόσο η άσκηση των αρμοδιοτήτων του γίνεται στην περίπτωση που και τα δυο μέρη δηλώσουν εγγράφως ότι θέλουν να προσφύγουν στην δικαιοδοσία του».