Το «μπαλάκι» των ευθυνών για την μη ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, την οποία ο ίδιος είχε προαναγγείλει, για την εξεύρεση ενδιάμεσης λύσης για την πορεία του ΔΟΛ και το μέλλον των 500 και πλέον εργαζομένων και των οικογενειών τους,«πέταξε» στη ΝΔ και τον Κυρ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κατά την συζήτηση στην Βουλή επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ.

«Σας ζήτησα να δούμε αν μπορούμε να βρούμε μια λύση για τους εργαζόμενους και είπατε “όχι”. Δημιουργείτε την εντύπωση, λοιπόν, ότι προτιμάτε να κλείσει το συγκρότημα, παρά να ρισκάρετε την πιθανότητα μιας νέας ιδιοκτησίας που δεν θα συνεχίσει να σας υποστηρίζει σκανδαλωδώς, που δεν θα κινδυνολογεί κάθε μέρα, δεν θα μας τεμαχίζει, δεν θα παρακαλάει τους δανειστές τους σκληρούς να μας αντιμετωπίσουν με σκληρότητα. Εντάξει, το καταλαβαίνουμε, αλλά ο κόσμος και οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τη στάση σας», του είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερθείς στην υπόθεση του ΔΟΛ είπε ότι «θα ήταν πραγματικά ευχής έργον να υπάρξει κάποιος καινούργιος ιδιοκτήτης, να υπάρξει ρύθμιση των χρεών και το λέω όπως θα το έλεγα και για κάθε επιχείρηση που πάει για κλείσιμο». Ενώ απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του επισήμανε: «Μου έχετε δημιουργήσει, όμως, την εντύπωση τις δεκαπέντε αυτές μέρες από την προηγούμενη συζήτηση στη Βουλή, ότι δεν επιθυμείτε μια τέτοια εξέλιξη».

Οι αναφορές του πρωθυπουργού στο μέλλον των εργαζομένων του ΔΟΛ προκάλεσαν περαιτέρω ανησυχία για τις εξελίξεις καθώς, όπως είπε, «το θλιβερό είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα μείνουν στο δρόμο, που θα ψάξουν δουλειά για 100 ευρώ και για 150 ευρώ και θα πρέπει να βρουν οκτώ τέτοιες δουλειές για να μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς», προσθέτοντας ότι «επίσης, το θλιβερό είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν περάσει τα πενήντα και θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να βρουν εργοδότη που θα τους προσλάβει».

«Ας βγάλει ο κόσμος τα συμπεράσματά του από την πορεία ενός ιστορικού συγκροτήματος που έγινε κουβάρι με τις τράπεζες και με το πολιτικό κατεστημένο. Διότι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Με την κατάρρευση του παλιού πολιτικού κατεστημένου, κατέρρευσε και το τρίγωνο και τα συγκοινωνούντα δοχεία. Για αυτό και η κρίση στον Τύπο είναι τα απόνερα της κρίσης του πολιτικού συστήματος», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Όσον αφορά την στάση της κυβέρνησης ανέφερε ότι «εμείς προνομιακά δεν θα ενεργήσουμε για κανέναν». «Κάθε επιχείρηση που αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας για εμάς είναι το ίδιο. Πάρτε για παράδειγμα την υπόθεση ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ. Δεν ήταν δικός μας πολιτικός φίλος. Μάλλον δικός σας ήταν, του κ. Σαμαρά, του κ. Αναστασιάδη που είχε τα κουπόνια του στην εφημερίδα. Όμως, φροντίσαμε να βρούμε λύση όχι για αυτόν, αλλά για τους χιλιάδες εργαζόμενους, για τις θέσεις εργασίας. Και το ίδιο προσπαθούμε να κάνουμε για όλους», σημείωσε.

Και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς αν έχουν κάποια λύση να την προτείνουν: «Πριν από δύο βδομάδες σας κάλεσα να βρούμε τον τρόπο να μην βρεθούν ιστορικά Μέσα στο χείλος του γκρεμού. Και ξέρετε, αυτά τα Μέσα σε καμμιά περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν φιλικά προς την Κυβέρνηση. Ενώ μέχρι τότε, λοιπόν, χύνατε κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους, ξαφνικά τα δάκρυα αυτά στέρεψαν.Θέλω, λοιπόν, εκ νέου να σας καλέσω προσωπικά, κύριε Μητσοτάκη, και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αν έχετε κάποια λύση, να την προτείνετε. Από αυτό θα φανεί αν πραγματικά θέλετε διάσωση των θέσεων εργασίας και της πολυφωνίας ή μονάχα διασφάλιση ότι θα εκτελούν τυφλά επικοινωνιακές σας στρατηγικές. Αν σας ενδιαφέρει, λοιπόν, εμείς είμαστε εδώ. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», είπε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αποσαφήνισε την στάση του κόμματός του, ενώ περιορίστηκε να αναφερθεί στις συναντήσεις του κ. Τσίπρα με τον Στ. Ψυχάρη. «Αναφερθήκατε με σκληρή γλώσσα στο ζήτημα του κ. Ψυχάρη. Είπατε ότι έχει βίλες, κρυφούς λογαριασμούς, ότι στην ουσία είναι ο βασικός υπαίτιος της χρεοκοπίας του ΔΟΛ και μπορεί να έχετε και δίκιο, ξέρετε. Δεν μου λέτε, γιατί τον συναντήσατε τέσσερις φορές μυστικά; Δεν τα ξέρατε τότε; Δεν τα γνωρίζατε τότε;», διερωτήθηκε.

Ο πρωθυπουργός του απάντησε: «Αν θέλετε να με κρίνετε για τον κ. Ψυχάρη και για οποιονδήποτε άλλον, να κρίνετε και να συγκρίνετε εάν εγώ από τη θέση του πρωθυπουργού ή οποιοδήποτε μέλος της κυβέρνησης εξυπηρέτησε, ευνόησε, έφερε χαριστικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής για κάποιον από όλους αυτούς τους κυρίους. Αυτό είναι διαπλοκή».

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠαΣοΚΦώφη Γεννηματά απάντησε στον κ. Τσίπρα σχετικά με την παραίνεσή του προς τα κόμματα να προτείνουν λύσεις για τον ΔΟΛ: «Ζητήσατε τη γνώμη μας για το αν έχουμε κάτι δημιουργικό να καταθέσουμε για τα ζητήματα των μέσων ενημέρωσης και τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων. Από το πρωί, έχω κάνει δημόσια παρέμβαση, ζήτησα διακομματική επιτροπή. Γιατί αυτά τα θέματα πρέπει να λύνονται θεσμικά, πάνω από το τραπέζι, συλλογικά με την προσπάθεια όλων των κομμάτων της Βουλής, των δημοκρατικών τουλάχιστον. Δεν λύνονται σε κρυφές συναντήσεις και με κομισάριους», του είπε. Πάντως τα κόμματα δεν αντέδρασαν στην πρόταση της κυρίας Γεννηματά, ενώ νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚΕυ. Βενιζέλος είχε πει ότι αν και η πρωτοβουλία της είναι θετική, ωστόσο, αυτό που επείγει είναι η άμεση νομοθετική ρύθμιση του προβλήματος μέσω σχετικής τροπολογίας.

Ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης έκρουσε προς όλους τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι πρέπει άμεσα να ληφθεί η πρωτοβουλία για την ενδιάμεση νομοθετική ρύθμιση. «Ο ξαφνικός θάνατος μόνο περισσότερες ζημίες θα συσσωρεύσει», προειδοποίησε καλώντας τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουν εμπράκτως την πολυφωνία.