Η πορεία της Νέας Δημοκρατίας περνάει μέσα από τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, στη σκιά της επικράτησης του Brexit στη Βρετανία. Αν και στην ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιμένουν ότι «δεν θα ανασταλεί η βασική τους στρατηγική», εν τούτοις όλες οι επόμενες κινήσεις εκ των πραγμάτων θα διαμορφωθούν, όπως παραδέχονται κεντρικά στελέχη, με βάση τα νέα δεδομένα και τους νέους συσχετισμούς. Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων σε όλη την Ευρώπη, άρα και στην Ελλάδα, προβληματίζει και την ηγεσία της ΝΔ, που αναμένει να δει το πλαίσιο όπου θα κινηθούν οι ισχυρές ευρωπαϊκές δυνάμεις για να χαράξει και τη δική της πορεία.
Ωρα για δράση χωρίς αποκλεισμούς


Στη Συγγρού κυρίαρχη είναι η εκτίμηση ότι το Brexit ενδέχεται, αν δεν δράσει άμεσα και αποτελεσματικά η ηγεσία της Ευρώπης, να δώσει μεγάλη ώθηση στις φωνές του ευρωσκεπτικισμού, οι οποίες θα παρουσιάσουν το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος ως νομιμοποιητικό των θέσεών τους υπέρ του απομονωτισμού.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει, στον απόηχο του Brexit, ότι από εδώ και πέρα «χρειάζεται ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο που να εμπνεύσει τους λαούς και να τονώσει την πίστη τους στη χρησιμότητα της Ενωσης» και παράλληλα θεωρεί ότι «απαιτούνται άμεσες παρεμβάσεις που να βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα όσων έχουν πληγεί από την κρίση». Βέβαια, όπως διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, δεν πρέπει να υιοθετηθούν ακραίες στρατηγικές όπως η διαμόρφωση ενός στενού πυρήνα των πρόθυμων και ικανών χωρών με αποκλεισμό των οικονομικά αδύναμων, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Μέσα σε αυτό το νέο περιβάλλον (τη μεγάλη περιπέτεια που ξεκίνησε, κατά τον εκπρόσωπο της ΝΔ Γιώργο Κουμουτσάκο) που σχηματοποιείται και με δεδομένο ότι η ΕΕ εισήλθε σε… αχαρτογράφητα νερά, η Ελλάδα, όπως υπογραμμίζει η Ντόρα Μπακογιάννη, πρέπει με τη δική της παρουσία να συνδιαμορφώσει το μέλλον της Ευρώπης. «Ελπίζω να είναι και θέση της κυβέρνησης ότι πρέπει να πάμε μπροστά για περισσότερη Ευρώπη και να διορθωθούν αδυναμίες και λάθη. Αυτό που έγινε είναι χτύπημα και πισωγύρισμα. Θα είναι λάθος να επικρατήσει η λογική «ας το διαλύσουμε το μαγαζί»» τονίζει.
Μόνο που αυτό για να γίνει, όπως λένε άλλα κεντρικά στελέχη, δεν αρκεί η παρουσία της ΝΔ ως κατ’ εξοχήν φιλοευρωπαϊκού κόμματος αλλά πρέπει να ομονοήσουν σε κάποια βασικά ζητήματα οι πολιτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου που πιστεύουν πραγματικά και όχι ρητορικά στις μεταρρυθμίσεις και στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. «Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα αν δεν θέλουμε και στην Ελλάδα να δούμε αύξηση των ποσοστών της Χρυσής Αυγής» λένε κατ’ ιδίαν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες.
Αν και κάποιοι αναδεικνύουν τον κίνδυνο να ενδυναμωθούν κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ με αντισυστημικά χαρακτηριστικά όπως η ΧΑ, ενώ άλλοι τονίζουν και την ύπαρξη των ευρωσκεπτικιστικών δεξιών κομμάτων, της Νέας Δεξιάς (Φαήλος Κρανιδιώτης) και της Εθνικής Ενότητας (Γιώργος Καρατζαφέρης και Τάκης Μπαλτάκος), εν τούτοις κάποιοι άλλοι υπογραμμίζουν ότι το πρόβλημα είναι με την εξ αριστερών αντισυστημική και αντιευρωπαϊκή ψήφο. Υπάρχουν και απόψεις όπως του Μάκη Βορίδη ότι πρέπει η ΕΕ να δώσει και βάρος στην αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού που επιδρά στη στάση των πολιτών.
Στις αναλύσεις που γίνονται στο εσωτερικό της ΝΔ επικρατεί και η άποψη ότι θα υπάρξει μεγάλη πίεση στα συστημικά και παραδοσιακά κόμματα εξουσίας και άρα και στην Κεντροδεξιά αν η ηγεσία της Ευρώπης δεν αλλάξει στάση και δεν κάνει ειλικρινή και γενναία αυτοκριτική διορθώνοντας λάθη και στρεβλώσεις με μόνο γνώμονα το συμφέρον των πολιτών.
Από πολλές πλευρές της Κεντροδεξιάς αναγνωρίζεται ότι θα υπάρξει και μεγάλη επίθεση από τα αριστερά στη φιλελεύθερη αντίληψη και σε ό,τι πρεσβεύει και στην οικονομία. Ως εκ τούτου θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επενδύσει για μία ακόμη φορά σε μια άκρως λαϊκιστική προσέγγιση και στη ρήξη με την Κεντροδεξιά ταυτίζοντάς την με τη «γραφειοκρατία των Βρυξελλών».
Η απάντηση της ΝΔ σε μια τέτοια πιθανή στάση του ΣΥΡΙΖΑ, με βάση και τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, θα είναι η εμμονή στη θεωρία της «μετάβασης στη μετά λαϊκισμό εποχή» και στην ήττα, όπως υποστηρίζει και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνις Γεωργιάδης, των δημαγωγών και των λαϊκιστών.
«Αδύναμο σκάφος με επιπόλαιη κυβέρνηση»


Παράλληλα η γραμμή της ΝΔ από εδώ και στο εξής θα είναι να αναδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη που δεν πιστεύει πραγματικά στην ευρωπαϊκή προοπτική και δεν μπορεί να δώσει λύσεις. «Ενα αδύναμο σκάφος όπως η Ελλάδα, σε μεγάλη κρίση και με μια επιπόλαιη κυβέρνηση, δεν νομίζω ότι μπορεί να έχει βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας σε αυτή την κατάσταση» λέει χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας.
Οπως εκτιμούν στη Συγγρού, η οποιαδήποτε αναταραχή στην Ευρώπη δεν είναι θετική εξέλιξη, αφού μια νέα κρίση ακυρώνει κάθε νέα ευκαιρία για την Ελλάδα που πρέπει να μη δώσει δικαιώματα με λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις στην υλοποίηση του οικονομικού προγράμματος. Επί της ουσίας η ΝΔ σε μεγάλο βαθμό θα εξακολουθεί να προβάλλει το αφήγημα για προώθηση των δύσκολων επιλογών και των «ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων» που θα δίνουν πραγματική προοπτική για την οικονομία.

«Η μάχη για έξοδο από την κρίση δεν είναι μια μάχη που μπορούμε να συνεχίσουμε να δίνουμε με αυταπάτες, ψεύτικες υποσχέσεις και εύκολες λύσεις»
είναι μια κεντρική φράση του κ. Μητσοτάκη που υπεραμύνεται των άμεσων παρεμβάσεων που θα βελτιώσουν τη ζωή των πολιτών, ιδιαίτερα όσων έχουν πληγεί από την κρίση.

Διαφωνίες
«Οχι» στην αλλαγή του εκλογικού νόμου

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στις Βρυξέλλες στα μέσα της εβδομάδας για τη Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ, όπου θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κεντροδεξιούς ηγέτες και να πληροφορηθεί διά ζώσης για τις διαθέσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής ελίτ. Η άλλη ενδιαφέρουσα επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ είναι στο Λονδίνο, το διήμερο 4-5 Ιουλίου, όπου είναι προσκεκλημένος διεθνών επενδυτών και άρα έχει τη δυνατότητα να διαγνώσει από κοντά τις προθέσεις οικονομικών παραγόντων με πολυετή παρουσία στο Σίτι.
Η συζήτηση που ξεκίνησε η κυβέρνηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι για τη ΝΔ μια αποπροσανατολιστική πρωτοβουλία, εν μέσω φοροκαταιγίδας και πολύ μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων. Για την ηγεσία της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αλλάξει τον νόμο επειδή συνειδητοποιεί ότι είναι με απόσταση δεύτερο κόμμα και απομονωμένος από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων. «Κινείται με ιδιοτελή τακτικισμόγιανα αλλάξειτον εκλογικό νόμο που δύο φορές χρησιμοποίησε για να σχηματίσει κυβέρνηση. Αρκετά προβλήματα έχει η χώρα» λένε στη Συγγρού και υπογραμμίζουν ότι δεν χρειάζεται, ειδικά μετά και το Brexit, να προστεθεί και η ακυβερνησία, από έναν εκλογικό νόμο που δεν θα συμβάλει στον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης. Πέρα από τη σταθερή θέση του κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση, η ΝΔ συζητά μόνο την ψήφο των ομογενών (έχει καταθέσει πρόταση νόμου) και την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Κανείς στο περιθώριο
Να πείσει ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που στέκεται επιφυλακτικά έναντι της ΝΔ, θα επιχειρήσει η ηγεσία του κόμματος με δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης υπό τον τίτλο: «Κανένας στο περιθώριο». «Η ΝΔ πιστεύει στην κοινωνική αλληλεγγύη και στην πραγμάτωση της κοινωνικής συνοχής. Η κοινωνική ευαισθησία και η έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη δεν είναι προνόμιο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι βασικά χαρακτηριστικά της ιδεολογίας μας» τονίζει ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης. Στο πλαίσιο του σχεδίου που συγκροτήθηκε υπό την υψηλή εποπτεία του κ. Μητσοτάκη, προγραμματίζονται οργανωμένες επισκέψεις κλιμακίων του κόμματος σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και κυρίως οργανώσεις που υποστηρίζονται από μη κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς, όπως η Εκκλησία, φιλανθρωπικά σωματεία, ΜΚΟ κ.ά., σε όλους τους νομούς, αποτελούμενα από βουλευτές, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, γραμματείς και στελέχη. Στόχος είναι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου να έχουν επισκεφθεί κλιμάκια της ΝΔ περίπου 800-1.000 δομές κοινωνικής αλληλεγγύης –από τις 2.500 μη κρατικές–σε όλη τη χώρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ