Την ανάγκη να υπάρξει μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία για την προώθηση των απαραίτητων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και ουσιαστικά να σχηματιστεί μια κοινωνική πλειοψηφία για τις στηρίξει ανέδειξε ως το κεντρικό ζήτημα της επόμενης περιόδου ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης στον χαιρετισμό του στο 10ο συνέδριο της Ν.Δ.

Σε ένα περιβάλλον φιλικό για τον ίδιο, καθώς χειροκροτήθηκε σε κάποια σημεία και αφού ανέφερε ότι Ν.Δ. και Ποτάμι, «έχουμε διαφορετική πορεία και θα συνεχίσουμε προφανώς ο καθένας την δική του πορεία» συνέχισε με έμφαση: » πρέπει να συμφωνήσουμε όμως ότι εδώ που έχει φτάσει η χώρα οι άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις ικανοποιούν τους κομματικούς μηχανισμούς αλλά δεν αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων».

Υπό τη σκιά των διάφορων σεναρίων για σύμπηξη μετώπου ή ακόμη και συνεργασίας του Ποταμιού με τη Ν.Δ., ο κ. Θεοδωράκης έστειλε σαφές μήνυμα, τονίζοντας: «Η Ελλάδα για να βγει από την κρίση, θα χρειαστεί μεγάλες συμμαχίες -δε λέω απαραίτητα κυβερνητικές συμμαχίες -λέω κυρίως κοινωνικές συμμαχίες, κοινωνικές συμμαχίες για μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, στην παιδεία, τη δικαιοσύνη, το Σύνταγμα. Και πάνω από όλα, κυρίες και κύριοι, έχουμε ανάγκη από τη μεταρρύθμιση των μεταρρυθμίσεων, την εξάλειψη του κομματικού κράτους!».

Με δεδομένο το κοινό μέτωπο Ν.Δ. και Ποταμιού κατά τουλαϊκισμού ο κ.Θεοδωράκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, παρόντος του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, και ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος αλλά τα μεγέθυνε.

«Αυτό είναι το τέρας που κατατρώει τη χώρα. Ο λαϊκισμός! Ο δεξιός λαϊκισμός. Ο κεντρώος λαϊκισμός. Ο αριστερός λαϊκισμός» είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αφού αναγνώρισε πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει συγκρουσθεί με πλευρές του λαϊκισμού είπε ότι αν συνεχίσει – αν επιμείνει -η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή θα βγει κερδισμένη γιατί η λύση ειναι ο ρεαλισμός, οι δίκαιες αποφάσεις -οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και οι βαθιές αλλαγές παντού.