Πυρά εναντίον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εξαπολύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στους Financial Times, κατηγορώντας το Ταμείο ότι επιχειρεί να αλλάξει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις μεταφέροντας το βάρος στα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας.

«Η Ελλάδα αδυνατεί να κατανοήσει γιατί το ΔΝΤ επιμένει στην αλλαγή του σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων με τρόπο που αφήνει την απόδοση και την απλότητά τους ανέπαφες, αλλά καθιστά τη μεταρρύθμιση σημαντικά λιγότερο προοδευτική, μετατοπίζοντας ένα σημαντικό μερίδιο της επιβάρυνσης στους σχετικά φτωχότερους» αναφέρει.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι «η κυβέρνησή μας εκλέχθηκε με την εντολή για την κάλυψη του διπλού στόχου της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της αξιοπιστίας, αφενός, και της κοινωνικής ένταξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, από την άλλη» χαρακτηρίζοντας τις προτεινόμενες αλλαγές στη φορολογία «ένα καλό παράδειγμα του τι είμαστε στοχεύουμε».

«Καθυστερώντας την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης του προγράμματος του ESM, επιμένοντας πεισματικά στην παραγνώριση του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας, δεν εξυπηρετεί τις αρχές στις οποίες η Ευρώπη υπήρξε ακμάζουσα» συμπληρώνει.

Ο πρωθυπουργός καταλήγει εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι «μέσα στις επόμενες ημέρες» θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. «Και είμαι βέβαιος ότι το 2016 θα σηματοδοτήσει μια κοινωνική και οικονομική καμπή για την Ελλάδα, την αποκατάσταση της υπερηφάνειας και της αισιοδοξίας των πολιτών της και θα καταστήσει τη χώρα ένα παράδειγμα βιώσιμης ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς» καταλήγει.