Οσο παράξενο κι αν ακούγεται, το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς είναι πιθανό να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στη ΝΔ απ’ ό,τι στον ΣΥΡΙΖΑ! Και είναι το ίδιο πιθανό η διαδικασία ψήφισης της νέας συμφωνίας από τη Βουλή να δημιουργήσει τόσο μεγάλη αναστάτωση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ενδεχομένως να προκαλέσει και συνθήκες αμφισβήτησης του Αντ. Σαμαρά, ενώ ως τώρα τέτοιο ζήτημα δεν έχει τεθεί ευθέως από κανέναν.
Με όποιον κι αν μιλήσεις σήμερα στη ΝΔ θα σου πει το ίδιο πράγμα: «Στη Νέα Δημοκρατία μπορεί να δείχνουν όλα ήρεμα, αλλά δεν είναι»! Διότι όπως συνομολογούν οι πάντες, κανένας δεν μπορούσε να αμφισβητήσει τον Αντ. Σαμαρά όσο υπήρχε στο προσκήνιο το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας, αλλά και η πιθανότητα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Τώρα που και τα δύο αυτά ενδεχόμενα δείχνουν να απομακρύνονται, κι εφόσον αποκλειστούν και μαθηματικά, ανοίγουν και πάλι οι ορέξεις των δελφίνων στη ΝΔ για… παιχνίδι.
Μια σειρά από στελέχη της ΝΔ, με πρώτους τους Ντόρα Μπακογιάννη, Ν. Δένδια, Ευρ. Στυλιανίδη, Κυρ. Μητσοτάκη, Μιλτ. Βαρβιτσιώτη κ.ά., επανήλθαν σε δημόσιες δηλώσεις με τις οποίες άφηναν αιχμές για την υποτονική αντιπολίτευση που ασκεί η ΝΔ.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι πρώτες «τροχιοδεικτικές» βολές κατά της ηγετικής ομάδας άρχισαν μετά τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού με την οποία απέκλειε τις πρόωρες εκλογές, αλλά και μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις που εμφάνιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί προβάδισμα περίπου δεκαπέντε ποσοστιαίων μονάδων από τη ΝΔ, παρά το πρώτο τρίμηνο απραξίας και παλινωδιών που χαρακτηρίζουν το κυβερνητικό έργο.
Οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στη ΝΔ υποστήριζαν εξαρχής ότι τα στελέχη του κόμματος δεν θα έκαναν απολύτως τίποτε όσο υπήρχε κίνδυνος εκλογών μέσα στο καλοκαίρι, επειδή αναγνώριζαν ότι στην περίπτωση αυτή δεν μπορούσε να ανοίξει ζήτημα ηγεσίας και ότι θα έπρεπε να είναι και πάλι επικεφαλής της νέας εκλογικής μάχης ο Αντ. Σαμαράς.
«Αν όμως η κυβέρνηση υπογράψει συμφωνία και την προωθήσει προς κύρωση στη Βουλή, τότε τα πράγματα αλλάζουν» υποστηρίζουν οι βουλευτές της ΝΔ. Και είναι πιθανό την πρώτη αφορμή για την αμφισβήτηση του κ. Σαμαρά να τη δώσει η απόφασή του για το αν η ΝΔ θα υπερψηφίσει ή θα καταψηφίσει τη νέα συμφωνία, ή το νέο Μνημόνιο, όπως θα το αποκαλούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Διότι μια μεγάλη μερίδα βουλευτών υποστηρίζει ήδη ότι η ΝΔ θα πρέπει να υπερψηφίσει τη νέα συμφωνία. Ενώ το πιθανότερο είναι ότι ο κ. Σαμαράς θα αποφασίσει να ψηφίσει η αξιωματική αντιπολίτευση «όχι» ή «παρών».
Για την ακρίβεια, η πλειονότητα των βουλευτών της ΝΔ υποστηρίζει ότι ο κ. Σαμαράς δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταψηφίσει τη νέα συμφωνία. Διότι αν την υπερψηφίσει, δεν θα μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι χειρότερη από τη συμφωνία που διαπραγματεύονταν ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Ούτε θα μπορεί να υποστηρίξει ότι δικαιώθηκαν οι επιλογές του, καθώς θα αναγνωρίσει έμπρακτα ότι και οι επιλογές της νέας κυβέρνησης ήταν ορθές.
Από την άλλη πλευρά, ένα μεγάλο τμήμα των βουλευτών του υποστηρίζει ότι θα είναι κωμικό να μην υπερψηφίσει η ΝΔ τη νέα συμφωνία. «Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα γίνουν μνημονιακοί, εμείς θα γίνουμε αντιμνημονιακοί;» παρατηρούν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση νέας συμφωνίας θα πρέπει να αποδείξει και η ΝΔ ότι παραμένει υπεύθυνο και φιλοευρωπαϊκό κόμμα. Και για τον λόγο αυτόν δεν μπορεί να καταψηφίσει μια συμφωνία που θα έχει υπογράψει η Ευρώπη.
Η στάση της ΝΔ λοιπόν απέναντι στο νέο Μνημόνιο θα καθορίσει εν πολλοίς και το αν θα εξακολουθήσει να επικρατεί ηρεμία στη ΝΔ ή αν ξαφνικά θα ανάψουν τα αίματα. Και είναι το κομβικό σημείο για να αποφασίσουν όσοι συνωμοτούν μυστικά κατά του κ. Σαμαρά τον τελευταίο καιρό αν θα προχωρήσουν σε μια δημόσια αμφισβήτησή του ή αν θα αναβάλουν τέτοιου είδους κινήσεις για αργότερα.
Εκείνοι όμως που επιθυμούν διακαώς την αλλαγή ηγεσίας της ΝΔ προειδοποιούν τους συνομιλητές τους ότι μετά τον Ιούνιο δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία αμφισβήτησης του αρχηγού τους.
«Οταν αρχίζουν να εφαρμόζονται τα μέτρα του νέου Μνημονίου, είναι φυσικό τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ να αρχίσουν να υποχωρούν και αντιστοίχως τα ποσοστά της ΝΔ να ενισχύονται. Και όταν η διαφορά αρχίσει να μειώνεται, θα αποδυναμώνονται και τα επιχειρήματα για την ανάγκη αλλαγής ηγεσίας» παρατηρούν χαρακτηριστικά οι αντιφρονούντες του κόμματος.
Ολα θα κριθούν στα τέλη Ιουνίου λοιπόν…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ