Μέσα από ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων 50 σελίδων που προετοιμάζουν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Γιώργος Σταθάκης η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πείσει τους εταίρους ότι είναι έτοιμη να λάβει τα δικά της μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη σταθεροποίηση της οικονομίας.
Ομως στο «πρόγραμμα αλλαγής», όπως το αποκαλούν, κρύβονται μέτρα που «δαγκώνουν» με αυξήσεις φόρων στον ΦΠΑ, στα ποτά, στα τσιγάρα και στον πλούτο καθώς διαφορετικά οι Ευρωπαίοι δεν ανοίγουν τις γραμμές χρηματοδότησης στη χώρα.
Κλειδί αποτελεί η κατάργηση σκανδαλωδών εξαιρέσεων από τον ΦΠΑ –όπως στη Μύκονο και στη Σαντορίνη –αλλά και οι πρώτες αποφάσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Φαίνεται ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για την παραχώρηση των αεροδρομίων (μετά από διαπραγμάτευση για βελτίωση του τιμήματος), την παραχώρηση των δύο λιμένων (νέας προβλήτας στον ΟΛΠ και στον ΟΛΘ) και την πώληση του ΟΣΕ ζητώντας δεσμευτικές προσφορές.
Η κυβέρνηση, πάντως, ευρισκόμενη υπό συνεχή πίεση αναμένεται μέχρι την Τετάρτη να αποστείλει στον πρόεδρο του Euro Working Group Τόμας Βίζερ τις προτάσεις της προς συζήτηση. Επαφές γίνονται στο παρασκήνιο για την τελική διαμόρφωση των μέτρων που θα επιτρέψουν μια συμφωνία στο Eurogroup το οποίο αναμένεται να συγκληθεί εντός της εβδομάδος.
Οπως είπε η κυρία Μέρκελ μετά τη συνάντηση της Πέμπτης, βάση των συζητήσεων και των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση αποτελεί το κείμενο των συμπερασμάτων που είχε συντάξει η τρόικα στις 10 Δεκεμβρίου 2014.
Τα μέτρα με τα οποία είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και τα οποία καλείται να αποδεχθεί ή να αντικαταστήσει η σημερινή είναι:
  • Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία από 6,5% έως 13% και η κατάργηση της έκπτωσης που ισχύει στα νησιά. Σήμερα, στα νησιά του Αιγαίου ισχύουν μειωμένοι κατά 30% συντελεστές. Κατά τις πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση της έκπτωσης σε Μύκονο, Σαντορίνη, Τζια, Πάρο κ.α., αλλά τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά της άγονης γραμμής και την παραμεθόριο.
  • Αύξηση του φόρου σε αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού και κατάργηση σειράς φοροαπαλλαγών.
  • Επιβολή φόρου στα πολύ υψηλά εισοδήματα που θα καλύπτει τις απώλειες από τη μείωση 30% της «εισφοράς αλληλεγγύης».
Το εύκολο μέτρο για τη νέα κυβέρνηση είναι η αυτονομία και ο εκσυγχρονισμός της φορολογικής διοίκησης. Ο τελικός στόχος είναι να δημιουργεί ανεξάρτητος οργανισμός διαχείρισης των φορολογικών εσόδων, με πλήρη αυτονομία από το υπουργείο Οικονομικών.
Επίσης το μέτρο που αποδέχθηκε κατόπιν υπόδειξης της τρόικας είναι η φορολόγηση των τριγωνικών συναλλαγών και μάλιστα με υψηλό συντελεστή 26%, γεγονός που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από θιγόμενες επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση, όπως εξήγησε στο «Βήμα» ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Μάρδας, προχωρεί με νομοσχέδιο στη φορολόγηση εισοδημάτων που δεν έχουν δηλωθεί, είτε βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού είτε σε θυρίδες και σεντούκια. Αυτό ελέγχεται από τις κινήσεις μεγαλοκαταθετών που έχουν καταγραφεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος και η κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση πριν από τα 62 έτη είναι από τα πιο δύσκολα μέτρα για τη νέα κυβέρνηση, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί κινούνται με τις δηλώσεις τους στην αντίθετη κατεύθυνση.

Οι δανειστές επιμένουν στη διατήρηση της ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές και στην επέκτασή της στις κύριες συντάξεις.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για αλλαγές στη νομοθεσία για τις πτωχεύσεις και τα «κόκκινα» δάνεια και η επιτάχυνση των διαδικασιών στην απονομή δικαιοσύνης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ