Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» με 51 ψήφους «υπέρ» έναντι 46 «κατά» και 1 «παρών» (του ανεξάρτητου κ. Ν. Κακλαμάνη). Με την ψήφισή του επί της αρχής, επί των άρθρων και επί του συνόλου ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση από τα κόμματα των προτάσεων για διενέργεια δημοψηφίσματος επί ψηφισθέντος νομοσχεδίου, σύμφωνα με την συνταγματική πρόβλεψη. Ήδη με την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ονομαστικής ψηφοφορίας που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η γραμματέας της Κ.Ο. των ΑΝ.ΕΛΛ. κυρία Ραχήλ Μακρή ανακοίνωσε την κατάθεση της πρότασης του κόμματός της προκειμένου να τοποθετηθούν οι έλληνες πολίτες «αν εγκρίνουν το εν λόγω νομοσχέδιο», όπως είπε.

Κατά την ψηφοφορία υπήρξαν αντικαταστάσεις της τελευταίας στιγμής με χαρακτηριστική εκείνη της βουλευτού του ΠαΣοΚ κυρίας Εύης Χριστοφιλοπούλου η οποία είχε αντικαταστήσει τον βουλευτή του κόμματος κ. Θ. Μωραίτη, αλλά η ίδια απουσίαζε με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από τον ίδιο τον υπουργό Περιβάλλοντος και βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Ι. Μανιάτη. Επίσης, από το α’ θερινό τμήμα είχε αντικατασταθεί ο βουλευτής του κόμματος κ. Χατζή Οσμάν από τον κ. Σ. Κεδίκογλου, ενώ οι βουλευτές της ΝΔ που αντικαταστάθηκαν από συναδέλφους τους ήταν οι κκ. Κ. Κόλιας, Ευ. Μπασιάκος, Μ. Σαλμάς, Χρ. Δήμας, Μ. Χαρακόπουλος και η κυρία Έλενα Ράπτη.

Τροπολογία ΠαΣοΚ για το τίμημα που θα επιτευχθεί μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας

Εν τω μεταξύ, με τροπολογία των βουλευτών του ΠαΣοΚ (Π. Ρήγας, Ι. Κουτσούκος, Κ. Τριαντάφυλλος και Δ. Σαλτούρος) που έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Ι. Μανιάτη, προβλέπεται ότι το τίμημα που θα επιτευχθεί μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση από την ΔΕΗ των μετοχών εκδόσεως της εταιρείας, των οποίων είναι δικαιούχος, δεν θα υπολείπεται της λογιστικής αξίας των εισφερομένων στοιχείων του κλάδου, όπως αυτή προσδιορίζεται με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

Όπως αναφέρεται, εξάλλου, το ως άνω τίμημα θα διατεθεί για επενδυτικές ανάγκες της ΔΕΗ Α.Ε. και κατά προτεραιότητα αυτές που σχετίζονται με την αντικατάσταση και την περιβαλλοντική αναβάθμιση των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων παλαιάς τεχνολογίας της ΔΕΗ στην δυτική Μακεδονία.