Φουντώνουν τα σενάρια για τον ανασχηματισμό, καθώς βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν από την οριστικοποίηση του νέου κυβερνητικού σχήματος με κεντρικό πρόσωπο το νέο υπουργό Οικονομικών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ένα πρόσωπο που προστέθηκε στη λίστα των υποψηφίων για τη θέση του νέου «τσάρου» της οικονομίας είναι ο οικονομολόγος Νίκος Οικονομίδης.
Ο προγραμματισμός δεν έχει αλλάξει και αύριο προς το μεσημέρι θα αρχίσουν τα τηλεφωνήματα από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο προς τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Η ορκωμοσία εκτός απρόοπτου θα γίνει στις 11 το πρωί της προσεχούς Τρίτης και εν συνεχεία πιθανότατα θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο υπουργικό συμβούλιο.
Από νωρίς το πρωί της Κυριακής, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη σχετικά με το νέο υπουργό Οικονομικών μιλούσαν για πρόσωπο έκπληξη και τόνιζαν ότι πιθανότατα να είναι και εξωκοινοβουλευτικός. Λίγες ώρες αργότερα το όνομα του ομογενή καθηγητή Οικονομικών στοSternSchoolofBusiness,NewYork Universityκαι στοUniversityofCalifornia,Berkeleyήταν αυτό που κυκλοφόρησε σε συγκεκριμένους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους των Αθηνών.
Ο κ. Οικονομίδης που είναι χρόνια φίλος με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και λέγεται ότι διατηρεί και άριστη σχέση με το στενό του σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου ενώ γνωρίζεται και με τον έτερο πρωθυπουργικό σύμβουλο Χρύσανθο Λαζαρίδη, έχει διδάξει στα πανεπιστήμιαColumbiaκαιStanfordκαι είναι ιδρυτικό μέλος και εκτελεστικός διευθυντής του ΝΕΤInstitute.
«Ζω για την στιγμή που ΔΝΤ και Ε.Ε. θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα της Ελλάδας»είχε πει στοBBCλίγο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο.
«Έχοντας καταγράψει τα αποτελέσματα (μία μεγάλη επιτυχία, μία ισοπαλία, μία ήττα στα πέναλτι και ένα μεγάλο κόστος) η Ελλάδα του 2014 έχει καινούργιες δυνατότητες που δεν είχε από την αρχή της κρίσης. Η σοφή επιλογή είναι τώρα πια απαραίτητη και θα καθορίσει την ευημερία για τα επόμενα δέκα χρόνια της Ελλάδας. Τρία είναι τα κύρια ερωτήματα. Πρώτα, χρειάζεται απομείωση του ελληνικού χρέους προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεύτερο και σημαντικότατο, ποτέ και πώς πρέπει να μπει η Ελλάδα στις διεθνείς χρηματαγορές. Τρίτο, πώς θα μπει η Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά»είχε γράψει σε άρθρο του στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου σε κυριακάτικη εφημερίδα και μάλιστα «προέτρεπε» την κυβέρνηση να βγει στις αγορές πριν από τις ευρωεκλογές.
Εάν τελικά είναι αυτός ο νέος υπουργός είναι σαφές ότι θα αναλάβει το δύσκολο έργο της διαπραγμάτευσης του χρέους καθώς είναι και γνώστης το πώς λειτουργεί το ΔΝΤ. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να διαχωριστεί το υπουργείο Οικονομικών σε δυο μέρη: Οικονομίας και Οικονομικών. Εάν επιλεγεί αυτή η λύση, τότε στο υπουργός Οικονομικών πιθανότατα θα είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας που ήδη έχει τον έλεγχο των εσόδων και εξόδων ως αναπληρωτής υπουργός.
Ο κ. Οικονομίδης είναι ήδη στην Αθήνα, ενώ πριν από μια εβδομάδα ήταν προσκεκλημένος του ΚΕΠΕ και σε εκδήλωσή του παρουσίασε την δική του προσέγγιση στην προβληματική της εξασφάλισης βιωσιμότητας του Ελληνικού χρέους. Στην ομιλία του εξήγησε πως με μια ακόμη μακρύτερη μετάθεση των λήξεων του χρέους θα μπορούσε να ξεπεραστεί το τωρινό αδιέξοδο, ώστε να «επιτραπεί» να υπάρξουν διαθέσιμοι πόροι για επαναφορά της ανάπτυξης.
Το συγκεκριμένο πρόσωπο δεν είναι άγνωστο στους ακαδημαϊκούς κύκλους των ΗΠΑ, αλλά και στο ΔΝΤ, ενώ το περιοδικόEconomistείχε κατατάξει τέταρτο στον κόσμο τον δικτυακό του χώρο περί των οικονομικών των δικτύων, ενώ ο κ. Οικονομίδης έχει υπάρξει σύμβουλος των κυβερνήσεων Ελλάδας, Ιρλανδίας, Νέας Ζηλανδίας, Πορτογαλίας και Καναδά, έχει συνεργαστεί με τηνFederal Trade Commission (ΗΠΑ), Ομοσπονδιακές Τράπεζες των ΗΠΑ, την Τράπεζα της Ελλάδας, χρηματιστήρια, και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τηλεφωνίας.