Σε συνθήκες έντασης συνεδριάζει το απόγευμα της Πέμπτης η Ολομέλεια των «58» έπειτα από την ανακοίνωση της μη συμμετοχής τους στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς.

Παρά τις διευκρινήσεις που δόθηκαν από τους εκπροσώπους των «58» στην άτυπη επιτροπή που έχει έχει συγκροτηθεί για τη συνδιάσκεψη και το ευρωψηφοδέλτιο, ότι θα συμμετάσχουν στην Οργανωτική Επιτροπή, στη Συνδιάσκεψη, ότι θα στηρίξουν το ψηφοδέλτιο και παρά τη συμφωνία τους για το όνομα «Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη», η κατάσταση κινείται σε τεντωμένο σχοινί.

Η συντονιστική επιτροπή της Κίνησης των «58» στη Μαγνησια θεωρεί ότι οι εξελίξεις των τριων τελευταίων ημερών δεν προωθούν την υπόθεση της ενότητας της δημοκρατικής παράταξης.

Καλεί όλους και όλες να αρθουν στο ύψος των περιστάσεων γιατί στη σημερινή συγκυρία η πορεία προς τα εμπρός είναι σημαντικότερη των οιωνδηποτε ενστάσεων επι της εκλογικής διαδικασίας.

Εμμεννουμε στην ανάγκη συλλογικής και δήμοκρατικης δράσης για τη συγκρότηση ευρώ ψηφοδελτίου ευρύτερης συναίνεσης

Είναι ενδεικτικές οι αντιρρήσεις που έχει εκφράσει ο κ. Ν. Μπίστης με τη χαρακτηριστική φράση ότι δεν υπάρχει «ολίγον μάχη« αλλά και η άποψη του κ. Ι. Μπέζου (Βήμα FM) ότι αφού οι «58» δεν κατάφεραν να ενώσουν το ΠαΣοΚ και τη ΔΗΜΑΡ είναι καλύτερο που αποχώρησαν.

Ηγετικά μέλη των «58» υποστήριζαν ότι παρότι δεν αποτελούν συνιστώσα του εγχειρήματος με τα χαρακτηριστικά ενός κόμματος ωστόσο η πρωτοβουλία τους δεν είναι πολιτικά ουδέτερη κάτι που φαίνεται και από τα κείμενα τους. Επιπλέον, συνεχίζονται κανονικά οι εκδηλώσεις των «58» και των επιτροπών πρωτοβουλίας που έχουν συσταθεί σε διάφορες περιοχές. Την Τετάρτη, στην Ελευσίνα μίλησαν οι Ι. Αντωνίου και Κυρ. Πιερρακάκης.

Ο πρώτος, ο οποίος έχει υπογράψει το κείμενο των «58», επιβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «παρά τα όσα ακούστηκαν η πρωτοβουλία των «58» θα παρεμείνει σταθερή και διακριτή δύναμη, θα παρακινεί με στόχο την ενότητα και την αναγέννηση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης για τη νέα εποχή της εθνικής ανασυγκρότησης. Η πρωτοβουλία των «58» είναι και θα παρεμείνει παρούσα στις εξελίξεις που δρομολογούνται στο πολιτικό τοπίο και θα είναι εδώ και μετά τις ευρωεκλογές».

Ο δεύτερος, ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, σημείωσε ότι «η ουσία είναι ότι ένα σημαντικό βήμα έχει ήδη συντελεστεί: τόσο στις περιφέρειες και τους δήμους όσο και στις ευρωεκλογές ο ευρύτερος χώρος της Κεντροαριστεράς θα βρει έκφραση μέσα απο ψηφοδέλτια πλουραλιστικού χαρακτήρα. Το συνολικό ζητούμενο τώρα είναι το εξής ένα: Να κρατήσουμε τη δημοκρατική παράταξη όρθια. Και θα το κάνουμε».

Στο ίδιο κλίμα, η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε (Real FM) ότι «κάθε αρχή και δύσκολη για το εγχείρημα της συνεννόησης μέσα στην Κεντροαριστερά. Δε νομίζω ότι πρόκειται για «ναυάγιο» αλλά για μια σοβαρή δυσκολία στην προσπάθεια συμπαράταξης και συμπόρευσης.

Η Κεντροαριστερά ζει έναν ιδιότυπο Μεσαίωνα, με πολλά φέουδα και φεουδάρχες, που δυσκολεύουν τον αγώνα για την πραγματική ενότητα. Όλες οι δυσκολίες όμως ωχριούν μπροστά στο μείζον και σε αυτό που περιμένουν πολλοί συμπολίτες μας. Να υπάρξει μια προοδευτική παράταξη ανάμεσα στο δίπολο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Είναι απαίτηση ενός σημαντικού μέρους της κοινωνίας».

«Χρειάζεται άλμα προς τα μπροστά, ενώ κάποιοι θέλουν άλμα στο κενό», επισήμανε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γραμματέας Επικοινωνίας του ΠαΣοΚ κ. Δ. Καρύδης, ο οποίος μετέχει στην άτυπη επιτροπή συνεννόησης με τις υπόλοιπες δυνάμεις του χώρου. «Όπως είπαν και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των «58» στη χθεσινή συνάντηση, οι γέφυρες και δρόμοι είναι ανοιχτοί.

Πιστεύω ότι η κατάληξη της χθεσινής συνάντησης ήταν προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του εγχειρήματος. Από εκεί και πέρα, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για μας είναι ότι το αίτημα χιλιάδων συμπολιτών μας πως πρέπει να ανασυγκροτηθεί ο χώρος της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, της Κεντροαριστεράς της ευθύνης, μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι αίτημα όχι μόνο υπαρκτό, αλλά που ενδυναμώνεται συνεχώς και αυτό το βλέπουμε από τα αποτελέσματα σε πολύ μεγάλους και ισχυρούς κοινωνικούς χώρους».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Σπ. Λυκούδης εκτίμησε (στον 9, 84) ότι οι «58» βιάστηκαν να μετεξελιχθούν από μια πρωτοβουλία διαλόγου σε παράγοντα εκλογικών συμπράξεων. «Εγώ που αγκάλιασα με μεγάλη θέρμη και ενδιαφέρον την πρόταση για διάλογο, εξαρχής είχα πει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει στις ευρωεκλογές και μην το βάζετε ως θέμα.

Η απάντηση ήταν ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση αλλά απλά μία πρόταση. Εξελίχτηκε όμως όχι απλά σε πρόταση αλλά σε βεβαιότητα και εκεί ήταν προφανές ότι δεν μπορούσαμε να συμπλεύσουμε όλοι». Ο πρώην γραμματέας της ΔΗΜΑΡ θύμισε ότι ο ίδιος τους είχε επισημάνει ότι «οι ευρωεκλογές είναι μία μάχη. Αφήστε τις για την ώρα απ’ έξω και βλέπουμε, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, την ανάγκη να συγκροτηθεί η μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς. Μην την περιορίζετε από τώρα και κυρίως μην την τινάζετε στον αέρα».

Είπε ακόμα ότι αυτό που πραγματικά επιζητά η κοινωνία είναι να συγκροτηθεί ο μεγάλος προοδευτικός σοσιαλιστικός δημοκρατικός χώρος, ο οποίος αποτελεί στοιχείο σταθερότητας για τη χώρα και θα μπορεί να ανοίξει δυνατότητες ευρύτερων συνεργασιών προς τα αριστερά. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, πρόσθεσε, επιχείρησε έναν σφιχτό εναγκαλισμό της πρωτοβουλίας των «58», «τόσο σφιχτό που κινδύνευσε να πνιγεί η πρωτοβουλία, αν δεν έχει ήδη πνιγεί κιόλας».