Την ανάγκη να βρεθεί λύση στο Κυπριακό τόνισε ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα, Πέμπτη, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβη Αναστάσιο Μητσιάλη στην Αθήνα.

Ο ίδιος τόνισε ότι εδώ και χρόνια μεταξύ των δύο πλευρών δεν υπήρχε επαφή. «Γι’ αυτό η επίσκεψη αυτή σπάει ένα παγόβουνο».

Δήλωσε, επίσης, ότι τον συνδέουν φιλικές σχέσεις με τον ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη.

«Τώρα πλέον έχουμε γίνει φίλοι. Όταν τεθεί θέμα για κάτι, μιλάμε με τα κινητά μας. Επί χρόνια αυτό γινόταν μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Ο απευθείας διάλογος είναι ο πιο υγιής διάλογος. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα ξεκίνημα» είπε στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ».

Ο Οζερσάι είναι ο πρώτος Τουρκοκύπριος αξιωματούχος που γίνεται δεκτός στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ως «διαπραγματευτής της «ΤΔΒΚ»». «Η κίνηση αυτή δεν έχει την έννοια της αναγνώρισης της ΤΔΒΚ από την Ελλάδα, ούτε της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία» διευκρινίζει σε απάντηση ερώτησης από την εφημερίδα. «Έγινε ρύθμιση, με την οποία η κίνηση δεν θα έχει την έννοια της αμοιβαίας αναγνώρισης» πρόσθεσε.

Ο πατέρας του, Χουσεΐν Οζερσάι, είχε σκοτωθεί το 1974, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων.

Ο ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής της λύσης του Κυπριακού. Στο ερώτημά της εφημερίδας «πώς ο γιος ενός πεσόντα υποστηρίζει τη λύση» απάντησε: «Για να μη γίνουν ξανά τα ίδια πράγματα και για να μη ζήσουμε τους ίδιους πόνους, απαιτείται λύση. Μεταξύ των πλευρών δεν υπάρχει επαφή, εδώ και χρόνια. Γι’ αυτό η επίσκεψη αυτή σπάει ένα παγόβουνο».

Ο τουρκοκύπριος διαπραγματευτής πέρασε το κατώφλι του υπουργείου Εξωτερικών λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Τούτο συμβαίνει εξαιτίας της προσπάθειας της Αθήνας να κρατήσει όσο το δυνατόν χαμηλότερα τους τόνους των «χιαστί συναντήσεων» που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας, κκ. Ευ. Βενιζέλο και Αχμέτ Νταβούτογλου αντιστοίχως.
Παράλληλα με τον κ. Οζερσάι (ο οποίος θα συνοδεύεται από τον «διευθυντή πολιτικών υποθέσεων» του «υπουργείου Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Γκιουνές Ονάρ και τον Γκιουλφέμ Βεζίρογλου Σεβγκιλί) βρίσκεται στην Άγκυρα ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής κ. Αν. Μαυρογιάννης (που θα συνοδεύεται από τον νομικό κ. Π. Πολυβίου). Εκεί συναντάται με τον μόνιμο υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου, τον άνθρωπο των «δύσκολων αποστολών» της τουρκικής διπλωματίας.
Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι η ελληνική πλευρά αισθάνεται σχετικά άβολα με την όλη διαδικασία των «χιαστί συναντήσεων». Αυτό είχε καταστεί σαφές και μετά την ανακοίνωση της διεξαγωγής τους τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και από την προσπάθεια του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά να αποδραματοποιήσει την κατάσταση μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον κύπριο Πρόεδρο κ. Ν. Αναστασιάδη. Άλλωστε, δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα προς άμεση συζήτηση. Ήταν όμως το αντάλλαγμα που είχε ζητήσει η Άγκυρα, ώστε να αποδεχθεί τη μετάβαση του ελληνοκυπρίου διαπραγματευτή στην Τουρκία.
Είναι επίσης σαφές όμως ότι η Αθήνα δεν σκοπεύει να δημιουργήσει προσκόμματα, αλλά να ακούσει την τουρκοκυπριακή πλευρά και να επαναλάβει ότι είναι έτοιμη να αποδεχθεί τη συμφωνία στην οποία θα καταλήξει η Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι ανεξάρτητο μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Παράλληλα, η επισήμανση από την Αθήνα των ωφελημάτων από την ενσωμάτωση όλης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την τουρκοκυπριακή πλευρά συνιστά άλλο ένα σημείο που ίσως συζητηθεί.
Από την άλλη πλευρά, η Λευκωσία επιθυμεί να επιτύχει έναν στόχο που από μόνος του είναι αρκετά σημαντικός: το άνοιγμα ενός καναλιού επικοινωνίας με την Άγκυρα ώστε να μπορούν να συζητούνται θέματα επί των οποίων οι αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά εκεί, όπως π.χ η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Συγκεκριμένη ατζέντα δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει, με σκοπό οι σχετικές συνομιλίες να έχουν πιο εποικοδομητικό χαρακτήρα.