Κοινή οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από το ΠαΣοΚ, τους «58», άλλες Κινήσεις και κόμματα του χώρου, αλλά και τη ΔΗΜΑΡ –«θα συνεχίσουμε την ενοχλητική πρόσκληση», είπε- για τις ευρωεκλογές πρότεινε ο κ.Ευ. Βενιζέλος.

Μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση στελεχών, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, είπε ότι στόχος είναι μια εκδήλωση με τη συμμετοχή όλων και ότι θα κρατηθούν κενές οι θέσεις όσων δεν ανταποκριθούν ώστε «να υποδηλώνεται συμβολικά η καλόπιστη και ειλικρινής πρόταση μας».

Η Οργανωτική Επιτροπή θα οργανώσει μια συνδιάσκεψη μεγάλων μεγεθών από όπου θα προκύψει το ευρωψηφοδέλτιο. Η συγκρότηση του, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, θα γίνει με διαφανή και δημοκρατικό τρόπο. «Να σταματήσει η πρακτική της επιλογής και ουσιαστικά του διορισμού των ευρωβουλευτών από τους προέδρους των κομμάτων. Να αναδειχθούν πρόσωπα νέα, άξια, που αντιπροσωπεύουν τους δεσμούς με την κοινωνία, που να μπορούν να σταθούν επάξια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», επισήμανε.

Αναφερόμενος στη Δημοκρατική Παράταξη – με φανερές αιχμές προς τους 58- είπε ότι ήταν πάντα η παράταξη της ιστορικής και εθνικής ευθύνης, των δύσκολων αποφάσεων. Η Δημοκρατική παράταξη, πρόσθεσε, είναι ιστορικό και αξιακό. Ποτέ το ΠαΣοΚ ούτε της εποχής του 48% ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν είπαν ότι εκφράζουν το σύνολο της παράταξης, που είναι ρεύμα ιστορικό και ηθικό μέγεθος για τον τόπο. Χαρακτήρισε τους «58» καταλύτη για τη συνεννόηση του χώρου και επανέλαβε ότι το ΠαΣοΚ τους σέβεται όλους αλλά διεκδικεί και απόλυτο σεβασμό στο ρόλο και στην υπόσταση του, όχι ως ιστορικό μέγεθος ούτε ως κυβερνητικού εταίρου που εγγυάται τη σταθερότητα της χώρας. «Ετσι μπορούμε να πάμε στην Ελιά», είπε.

«Αυτό ισχύει και τώρα. Εμείς δεν κλείσαμε ποτέ την πόρτα σε κανέναν. Θέλαμε η ΔΗΜΑΡ να έχει σημαντικό ρόλο στην κυβέρνηση, προτείναμε κυβέρνηση συνεργασίας προοδευτική και φιλοευρωπαική, επιμέναμε για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης», σημείωσε.

«Δυστυχώς», πρόσθεσε, «από τον Ιούνιο του 2013, αντιμετωπίζουμε μια αντιφατική στάση από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία τελευταία αυτοπροσδιορίζεται ως αντικυβερνητική και θέτει ζήτημα εκλογών, χωρίς να λέει ποια κυβέρνηση θα προκύψει από αυτές. Μας βγαίνουν από αριστερά για την ηθική. Τι έχουν να πουν όσοι βίωσαν την κυβερνητική εμπειρία, ότι η εξουσία είναι εξ ορισμού μη ηθική; Ο πυρήνας του προβλήματος όμως είναι το ερώτημα: Υπάρχει άλλη πρόταση άλλο πρόταγμα για τη χώρας; Σε αυτό το ερώτημα δεν τοποθετούμαστε όλοι με την σαφήνεια και την καθαρότητα που απαιτείται», τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος, δεν άφησε ασχολίαστη ούτε την πρόσφατη αντιπαράθεση με την Αγ. Κωνσταντίνου για το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το ΠαΣοΚ, είπε, είναι μέλος εδώ και χρόνια, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι που πιστεύουν στις αρχές και στην πλατφόρμα του. «Τους λέμε ελάτε να κατεβούμε όλοι μαζί με το ψηφοδέλτιο του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος».

Πρόσθεσε όμως ότι το ΕΣΚ δεν είναι ουδέτερο πολιτικά, έχει άποψη για την Ελλάδα και την Ευρώπη, έχει μέλη που παίζουν σημαντικό ρόλο στις κυβερνήσεις στη χώρα τους. Δεν είναι αδιάφορο το ΕΣΚ, συνέχισε, αν ένα κόμμα στηρίζει την κυβέρνηση ή αν λέει είμαι κι εδώ κι εκεί . «Το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν είναι παιδικός περίπατος », σημείωσε επειδή θα γίνουν σκληρές διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση του προοδευτικού Νότου.

Κατόπιν τούτων, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, είπε ότι το εκλογικό δίλημμα, είναι αν θα ολοκληρώσει η χώρα με ασφάλεια τη μόνη εφικτή στρατηγική εξόδου από την κρίση ή θα ακολουθήσει μια πορεία αβέβαιη, αόριστη, μια μη περιγραφόμενη επαρκώς επιλογή, που θα μας οδηγήσει να κάνουμε τον ίδιο κύκλο στο λαβύρινθο.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμα για:

Την κατάσταση της χώρας

Η πραγματικότητα είναι ζοφερή και επικίνδυνη. Βιώνουμε μια εντυπωσιακή και αδικαιολόγητη αντίφαση. Με χίλιους κόπους και βάσανα και με τις θυσίες του ελληνικού λαού, η χώρα είναι έτοιμη να κερδίσει το στοίχημα της οικονομίας και της εξόδου της χώρας από την κρίση. Έχουμε φάει το γάιδαρο και μας έμεινε η ουρά, αλλά η ουρά είναι δύσκολη και είναι κρίμα από το Θεό να μην κεφαλοποιήσουμε την τεράστια προσπάθεια που κάναμε. Όμως, οι κοινωνικοί και εθνικοί στόχοι ακυρώνονται με πάθος από την αντιπολίτευση και από συγκεκριμένους κοινωνικούς θύλακες. Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους στο εξωτερικό και στο εσωτερικό μια αντιπολίτευση που επενδύει στην αποτυχία της χώρας και υποδύεται ότι δεν καταλαβαίνει τι παίζεται διεθνώς. Τι θέλουμε από τους έξω; Ειλικρινή αναγνώριση των επιτευγμάτων του ελληνικού λαού, όχι ως χάρη αλλά αναγνώριση με πολιτική οξυδέρκεια ότι η χώρα είναι έτοιμη να βγει από το μνημόνιο και να επανέλθει ισότιμα στην κοινότητα των χωρών της Ευρωζώνης.

Στο εσωτερικό της χώρας όμως αντιμετωπίζουμε μια ένταση πρώιμης αλαζονείας, νέων και παλαιών φορέων που περνούν φάση μικρομεγαλισμού, που πάσχουν από μια εμμονική επιδίωξη της εξουσίας ως αυτοσκοπό . Αυτό το κλίμα υπονομεύει τις εθνικές κατακτήσεις και επιδιώξεις. Λειτουργεί στο εσωτερικό μια 5η φάλαγγα που λυπάται όταν η χώρα πετυχαίνει τις προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση.

Το νέο μνημόνιο
Το νέο μνημόνιο είναι ο συμβολισμός μιας χώρας που δεν είναι κανονική. Η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει έξοδο από τους ευρωπαϊκούς ελέγχους αλλά αποκατάσταση της θεσμικής ισοτιμίας της χώρας μας στην ΕΕ

Την τρομοκρατία και τα σκάνδαλα
Αναβιώνει το φαινόμενο της τρομοκρατίας, και ανακυκλώνεται η συζήτηση για σκάνδαλα και μίζες, υπαρκτά δυστυχώς. Η συζήτηση αυτή πληγώνει κατάκαρδα το πολιτικό σύστημα και ειδικά το ΠαΣοΚ που έχει ιστορική
ευθύνη γιατί εξέθρεψε στελέχη που πάτησαν πάνω στα μέλη και στο κόμμα και όχι μόνο δεν τίμησαν αλλά ατίμωσαν το ρόλο του δημόσιου λειτουργού. Επαινούμε και στηρίζουμε τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, αλλά θα έπρεπε να κινηθεί πιο γρήγορα γιατί οι πληροφορίες ήταν γνωστές από χρόνια.

Το ΠαΣοΚ

Ο αγώνας μας είναι τραγικά δύσκολος αλλά είναι εθνικά αναγκαίος. Μας κατηγορούν ότι δεν αφήσαμε τον τόπο να ζήσει την εμπειρία της απόλυτης χρεοκοπίας και στήσανε ένα πανηγύρι μικροκομματισμού. Πολλοί αισθάνονται την κρίση και τις θυσίες ως προσωπική προσβολή, πενθούν για το χαμένο παράδεισο της μεταπολίτευσης την οποία κατακρίνουν και λοιδορούν. Λες και υπάρχει ένα προπατορικό αμάρτημα , όλους τους απάτησε η Εύα, που δεν ξέρουμε ποιά είναι και τελικά είναι το ΠαΣοΚ.

Να παραδεχθούμε ότι έγιναν λάθη, εσφαλμένες εκτιμήσεις και διαπραγματευτικοί χειρισμοί, δεν ειπώθηκε όλη η αλήθεια το 2009, δεν αντιδράσαμε αμέσως μετά τις εκλογές, ούτε προωθήσαμε συναινέσεις. Είναι όμως άλλο η αγωνία για τη σωτηρία της χώρας και άλλο το συλλογικό ψεύδος και οι αυταπάτες για ένα άλλο σχέδιο. Κατά βάθος ξέρουν όλοι ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β΄

Τον ΣΥΡΙΖΑ
Να τελειώνει η φάρσα περί μετενσάρκωσης του Ανδρέα Παπανδρέου και αντικατάστασης του ΠαΣοΚ. Εχουμε δύο σχήματα ΝΔ και ΠαΣοΚ από τη μια μεριά , ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ από την άλλη. Ποιο είναι το προοδευτικό και ποιο το συντηρητικό; Ποιο είναι το νέο και ποιο το παλιό; Τι προτείνουν για τη χώρα; Την εμμονή τους να αποκτήσουν την εξουσία; Με ποιους θα κάνει τους νέους συσχετισμούς στην Ευρώπη ο κ.Τσίπρας ως υποψήφιος του μικρού και περιθωριακού κόμματος της ευρωπαϊκής Αριστεράς; Με ποια κόμματα και ποιες κυβερνήσεις θα διαπραγματευτεί;

Δήλωση Ευάγγελου Βενιζέλου κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Κατ’ αρχάς αφού ξεκινάμε με το τελετουργικό, εύχομαι σε όλες και σε όλους σας καλή χρονιά με υγεία, αντοχή και αγωνιστικότητα. Εύχομαι το καλύτερο ατομικά σε εσάς και στις οικογένειές σας και τους ανθρώπους που αγαπάτε. Γιατί εσείς είστε το ΠΑΣΟΚ και η Παράταξη, οπότε όταν εσείς οι ίδιοι και οι οικογένειές σας είναι έτοιμοι για τον αγώνα και το ΠΑΣΟΚ έχει τις προϋποθέσεις της συσπείρωσης, της ανασυγκρότησης και μιας νέας δυναμικής παρουσίας.

Η χρονιά είναι πολύ δύσκολη, είναι χρονιά μεγάλης δοκιμασίας για όλη τη χώρα γιατί βγαίνουμε από την κρίση, αλλά αυτό πρέπει να το αποδείξουμε. Έχουμε την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε τη δοκιμασία των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, τη δοκιμασία των ευρωεκλογών, άρα χρειαζόμαστε πάρα πολλές ευχές.

Τώρα θα κόψουμε την πίτα με τις ευχές αυτές για το καλό της χρονιάς και όλων μας.