Με όπλο το πρωτογενές πλεόνασμα πηγαίνει στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς για την προγραμματισμένη συνάντηση την προσεχή Παρασκευή στη γερμανική καγκελαρία με την Ανγκελα Μέρκελ.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αναζητεί κοινωνική ηρεμία εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα που προβλέπεται ότι θα διαρκέσουν και θα υπάρξει σύντομα συμφωνία αλλά και της πολεμικής σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνεχίζει να υψώνει τους αντιπολιτευτικούς τόνους, καλώντας ακόμη και κυβερνητικούς βουλευτές να βρεθούν απέναντι στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Η μεγαλύτερη αγωνία όμως που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου αφορά κυρίως τις εσωτερικές εξελίξεις στο ΠαΣοΚ, με δεδομένη και την κεντρική γραμμή για στήριξη του αντιπροέδρου κ. Ευ. Βενιζέλου.
Τα όσα διαδραματίζονται στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ προβληματίζουν το πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο θεωρεί ότι πρέπει ο κυβερνητικός εταίρος να στηριχθεί και να μην υπονομεύεται, διότι σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα έχει μείζον πρόβλημα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Πρωθυπουργός προετοιμάζεται για την επίσκεψή του στη Γερμανία και ευελπιστεί σε μια ουσιαστική κατ’ ιδίαν συνομιλία με την κυρία Μέρκελ. Σε αυτή τη συνάντηση θεωρεί ότι θα διαγνώσει τις προθέσεις της καγκελαρίας για την επόμενη περίοδο, ενώ θα ζητήσει τη στήριξή της έχοντας ως επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει τιτάνια προσπάθεια σε μια περίοδο μεγάλης ύφεσης.
Για την ελληνική πλευρά είναι κρίσιμο να τηρήσουν και οι πιστωτές τα συμφωνηθέντα καθώς η Αθήνα προτάσσει το επιχείρημα ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχει κάνει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος είναι μέχρι στιγμήςη μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί σε ανεπτυγμένη οικονομία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και με μεγάλη διαφορά.
Μάλιστα ο κ. Σαμαράς αναμένεται, πέρα από τα προφανή που θα επισημάνει περί των θυσιών του ελληνικού λαού, να τονίσει ότι η εφαρμογή του προγράμματοςέχει βελτιωθείαπό τότε που ανέλαβε ο ίδιος την πρωθυπουργία, ενώ θα υποστηρίξει πως οι εκθέσεις προόδου του ΔΝΤ έχουν γίνει πιο θετικές και έχουν επιτευχθεί δημοσιονομικοί στόχοι. Βεβαίως υπάρχουν και τρωτά σημεία στην ελληνική προσπάθεια, αφού βασικές μεταρρυθμίσεις παραμένουν σε πρώιμο στάδιο, όπως π.χ. η φορολογική μεταρρύθμιση, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η αναδιάρθρωση/κλείσιμο ζημιογόνων ΔΕΚΟ, οι ιδιωτικοποιήσεις κτλ.
Εν μέσω της προετοιμασίας για τη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο και καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται, χωρίς να έχει εξευρεθεί συμφωνία, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα που παραμένουν στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της Υγείας.
Η συνέχιση της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που αντιδρούν στο θέμα της διαθεσιμότητας αλλά και οι κινητοποιήσεις των γιατρών προκαλούν εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Οι φοιτητές και οι οικογένειές τους δεν χρωστάνε τίποτα»
δηλώνει ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, που είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Πρωθυπουργό, ενώ διαμηνύει στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνη ότι διάλογος έχει γίνει.
Στο άλλο μέτωπο, ένταση υπάρχει με τις συνεχείς κινητοποιήσεις των γιατρών του ΕΟΠΠΥ. Το κλίμα έχει βαρύνει αρκετά, ο υπουργός Υγείας κ. Αδ. Γεωργιάδης τους κάλεσε για διάλογο, αλλά μέχρι στιγμής η κοινωνία ταλαιπωρείται.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 18 Νοεμβρίου 2013

HeliosPlus