Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα καθώς η ελληνική πλευρά επιμένει σε διαθρωτικά μέτρα ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Μετά τις συνεχείς συναντήσεις του κ. Γ. Στουρνάρα με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών μετέβη το απόγευμα της Δευτέρας στο Μαξίμου για να ενημερώσει σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά.

Οι διαπραγματεύσεις

Οι επικεφαλής της τρόικας, Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, αποχώρησαν από το υπουργείο Οικονομικών μετά τις 2:00 το μεσημέρι και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, Εργασίας Γ. Βρούτση, και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη.

Από τις 15:30 υπήρξε συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη και στη συνέχεια υπήρχε συνάντηση ξανά με τον κ. Γ. Στουρνάρα η οποία και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6 μμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της τρόικας είχαν συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο όπου περιορίστηκαν σημαντικά οι απαιτήσεις της από το 1,9 δισ. ευρώ στα 1,5 δισ. ευρώ από τα οποία τα 750 εκατ. ευρώ θα είναι διαρθρωτικά μέτρα και τα 750 εκατ. ευρώ περικοπές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η τρόικα δεν έχει ξεχάσει τα 244 εκατ. ευρώ περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στρατιωτικών που υπάρχουν στο μεσοπρόθεσμο για το 2014 για τα οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα γίνουν περικοπές και ότι έχουν καλυφθεί από τις περικοπές του 2012 και 2013.

Παράλληλα η τρόικα δεν έχει αποσύρει από το τραπέζι τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας εξερχόμενος της σύσκεψης υποστήριξε ότι «δεν θίγονται μισθοί και συντάξεις» και ότι έγινε συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι προσεγγίσιμο το ποσόν των 700 εατ. ευρώ από διαρθρωτικές παρεμβάσεις υπονοώντας ότι η τρόικα θα δεχθεί το ποσόν των χρημάτων από εισφοροδιαφυγή που υπάρχουν στο πακέτο Βρούτση.