Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει η κηδεία του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

Στη Λευκωσία συνεδρίασε το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου (ο Νίκος Αναστασιάδης επιστρέφει το βράδυ του Σαββάτου από το εξωτερικό) και αποφάσισε ότι στον Γλαύκο Κληρίδη θα αποδοθούν τιμές αρχηγού κράτους εν ενεργεία.

Τον επικήδειο λόγο θα εκφωνήσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, τόνισε ότι «ο αποχαιρετισμός μιας απαστράπτουσας πολιτικής και πολιτειακής προσωπικότητας που τίμησε την Κύπρο, την πολιτική και τις πανανθρώπινες αρχές και αξίες και που αναβάθμισε δημόσιες θέσεις δεν είναι εύκολο καθήκον».

Η σορός του αείμνηστου πρώην προέδρου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου (09:00-19:00), στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας.

Η καρδιά του Γλαύκου Κληρίδη σταμάτησε να χτυπά ανήμερα της 30ής επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους που ίδρυσε η Άγκυρα και ο Ραούφ Ντενκτάς.

Τη θλιβερή είδηση του θανάτου του πρώην Προέδρου ανακοίνωσε ο προσωπικός του γιατρός Ιωσήφ Κάσιος, o oποίος ανέφερε «ο μεγάλος ηγέτης έφυγε στις 6:20 μμ σήμερα».

Ο 95χρονος Γλαύκος Κληρίδης νοσηλευόταν τα τελευταία 24ωρα στην κλινική «Ευαγγελίστρια» στη Λευκωσία σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, χωρίς μηχανική υποστήριξη και απλά του χορηγούνταν η ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή. Η κατάσταση της υγείας του είχε χαρακτηριστεί μάλιστα μη αναστρέψιμη.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: Η φωνή του σίγησε σε δύσκολες ώρες

Τη βαθύτατη οδύνη του για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη εξέφρασε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

«Ο Γλαύκος Κληρίδης ανήκε στη γενιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έλαβε μέρος σε επικίνδυνες αποστολές ως αεροπόρος, επέζησε ως εκ θαύματος και μετά το τέλος του πολέμου αφοσιώθηκε στην πολιτική.

» Υπήρξε γενναίος στον πόλεμο, γενναίος και στην πολιτική. Ρεαλιστής και έντιμος, είπε πάντα την αλήθεια στο λαό και ποτέ δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος. Ποτέ δεν τον γοήτευσαν οι σειρήνες του λαϊκισμού.

» Αφιέρωσε τη ζωή στην Κύπρο και στο μακρό και συχνά δραματικό χρονικό του Κυπριακού, η παρουσία του ήταν πάντοτε χρήσιμη και θετική. Αποκορύφωμα της πολιτικής του δραστηριότητας ήταν η επιτυχής διπλή προεδρία του.

» Συνειδητός Ευρωπαίος, προετοίμασε την πατρίδα του για να γίνει μέλος της ΕΕ. Αξιώθηκε να δει αυτό το όνειρο να γίνεται πραγματικότητα. Η μοίρα δεν του επέτρεψε να επιτύχει τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, την οποία είμαι βέβαιος ότι θα πετύχαινε αν έμενε ένα χρόνο παραπάνω στην Προεδρία.

» Αλλά και μετά και μέχρις ότου ο χρόνος τον καταβάλλει, έμεινε ενεργός, όρθιος, αγέρωχος και η φωνή του ήταν πάντοτε φωνή σύνεσης ευθύνης και αλήθειας. Η φωνή αυτή δυστυχώς εσίγησε σε δύσκολες πάλι ώρες.

» Εκφράζω τη βαθύτατή μου οδύνη για την απώλεια παλαιού συντρόφου και φίλου και τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στον κυπριακό λαό.»