Στους πολίτες και την διάθεσή τους να αντιδράσουν στην κυβερνητική πολιτική εναποθέτει πλέον τις ελπίδες του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κ. Αλ. Τσίπρας ετοιμάζεται για μια παρουσία με διπλό χαρακτήρα στην επικείμενη ΔΕΘ: το προσεχές Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη ως επικεφαλής των αντιδράσεων και των διαδηλώσεων, με αφορμή την παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, ενώ μία εβδομάδααργότερα θα επιστρέψει στην Θεσσαλονίκη, με τον θεσμικό του ρόλο, ως αρχηγός της αξιωματικής αντολίτευσης, προκειμένου να παρουσιάσει το επικαιροποιημένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην μνημονιακή πολιτική.

Την ίδια στιγμή όμως, η αναφορά του κ. Τσίπρα στους «βλαχοδήμαρχους» του ΠαΣοΚ, έχει προκαλέσει αμηχανία και αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα δε στην ΠαΣοΚογενή πτέρυγα, η οποία και αποτελεί σημαντική δεξαμενή ψηφοφόρων στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις – ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές. Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του βουλευτή επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δ. Τσουκαλά, ο οποίος μιλώντας την Δευτέρα στον ΒΗΜΑ fm, σημείωσε ότι δεν θα επέλεγε την φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση της ΚΕ το προηγούμενο Σάββατο.

Εν όψει αυτών, ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται και για έναν προεκλογικό αγώνα εντός και εκτός συνόρων, καθώς λίγες ημέρες πριν τις γερμανικές εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου θα βρεθεί στην Γερμανία και θα μιλήσει στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του Die Linke.

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε την Δευτέρα με το προεδρείο της ΠΟΕ ΟΤΑ, και κατέστησε σαφείς τις διαθέσεις του σε σχέση με την τακτική του κόμματός του για το προσεχές διάστημα.

«Είναι σαφές ότι αυτή η πολιτική διάλυσης της κοινωνίας δεν μπορεί να περάσει χωρίς αντιστάσεις. Σε τελική ανάλυση πιστεύουμε ότι δεν θα υλοποιηθεί, γιατί ο ελληνικός λαός, παρά το ότι σήμερα βρίσκεται σε μια φάση βουβής οργής,θα εκφράσει την αντίδρασή του, την αντίθεσή του και θα διεκδικήσει διέξοδο σωτηρίας, διέξοδο που θα σταματήσει την καταστροφή και θα δώσει την ευκαιρία να υπάρξει λύση πολιτική μέσα από τις κάλπες», τόνισε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Προσέθεσε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί «όλους όσους συνειδητοποιούν ότι η χώρα βρίσκεται σ΄ ένα μεταίχμιο κι ότι, αν συνεχιστεί για πολύ αυτή η πολιτική, υπάρχει ζήτημα κυριαρχίας της χώρας, μετά τα μαντάτα που έρχονται από τις εκλογές στη Γερμανία ότι επίκειται νέος δανεισμός και νέο μνημόνιο που θα έχει για πολλά χρόνιααγκιστρωμένητη χώρα και το λαό σε νέα μέτρα, σε εκποίηση της δημόσιας περιουσίας».

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ fm, εξέφρασε την άποψη από τον Οκτώβριο και μετά ανοίγει μια περίοδος που θα έχει έντονα τα χαρακτηριστικά της προεκλογικής μάχης και επανέλαβε ότι εν όψει αυτής και με ορίζοντα το αργότερο την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2015, «έχουμε ως καθήκον να πείσουμε περισσότερους και περισσότερο».

Συνάντηση γεωπολιτικού ενδιαφέροντος με τον ρώσο πρεσβευτή

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του επιχειρούν να αποκτήσουν και αναβαθμισμένο ρόλο και λόγο στο ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε την Δευτέρα με τον πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, κ. Βλαντίμιρ Τσχικβισβίλι, κατόπιν αιτήματος της ρωσικής πλευράς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της ρωσικής πλευράς, η οποία ως γνωστόν είναι αντίθετη με μία στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, αλλά πέραν του συγκεκριμένου ζητήματος, αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε και ο τομέας της ενέργειας, όπου η ρωσική κυβέρνηση επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα όσα εκτυλίσσονται στην Ελλάδα.

Η επαφή πραγματοποιήθηκε και εν όψει του σχεδιαζόμενου ταξιδιού του κ. Τσίπρα στην Μόσχα, για το οποίο πάντως δεν υπάρχει ακόμη συγκεκριμένη ημερομηνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγει να δεσμευτεί χρονικά για ένα έτοιμο ταξίδι, προτού ξεκαθαρίσει το τοπίο με το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών και διαφανεί το νέο σκηνικό στο πεδίο των εσωτερικών εξελίξεων στην Ελλάδα.