Οι εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχε στο Πεντάγωνο ο κ. Δ. Αβραμόπουλος.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας συναντήθηκε με τον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ και σύμφωνα με τις πληροφορίες η αμερικανική πλευρά δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για τα όσα συμβαίνουν σε Συρία και Αίγυπτο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Αβραμόπουλος επέμεινε ότι πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση και ότι μία στρατιωτική επέμβαση στη Συρία δεν θα ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο διότι θα έχει απρόβλεπτες επιπτώσεις.

Την ίδια στιγμή, οι δύο άνδρες συζήτησαν κατά την περίπου 45λεπτη συνάντησή τους επί του «οδικού χάρτη» που έχει προτείνει η αμερικανική πλευρά και τον οποίο απεκάλυψε «Το Βήμα της Κυριακής».

Ο «οδικός χάρτης», ένα κείμενο που δεν απαιτεί υπογραφή, καταδεικνύει ότι οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για συνεργασία τόσο σε διμερές όσο και σε νατοϊκό πλαίσιο με έμφαση στην ασφάλεια της Μεσογείου.

Υπάρχουν επίσης σκέψεις για ενίσχυση των κοινών ασκήσεων (με έμφαση στις ειδικές δυνάμεις και στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας), εν όψει και των προσαρμογών που αναμένονται στο ΝΑΤΟ από το 2014.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο της ναυτικής βάσης της Σούδας, καθώς και άλλων στρατιωτικών βάσεων που παρέχονται σε αμερικανικές δυνάμεις στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την αναβαθμισμένη αεροπορική βάση της Καλαμάτας.

Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη βάση χρησιμοποιήθηκε τόσο από δυνάμεις των ΗΠΑ όσο και άλλων χωρών στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της Λιβύης. Αυτός είναι ο λόγος που θα ζητηθεί η περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Μάλιστα, στην επίσημη ανακοίνωση του Πενταγώνου μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της βάσης της Σούδας.

«Ο κ. Χέιγκελ ευχαρίστησε τον κ. Αβραμόπουλο για τη συνέχιση της φιλοξενίας στην Ελλάδα των ναυτικών αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα που αποτελεί σημείο κλειδί για τους αμερικανικούς στρατηγικούς στόχους στην περιοχή. Η σημασία της έγινε εμφανής κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Unified Protector στη Λιβύη» αναφέρει η ανακοίνωση.

Σε δήλωση που έκανε μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Χέιγκελ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι «κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αναδείχθηκε ο κεντρικός, στρατηγικός ρόλος της χώρας μας στην ευρύτερη γειτονιά μας.

Η Ελλάδα, παρά και πέρα από την οικονομική κρίση, την οποία αντιμετωπίζει με σθένος, σχέδιο και αποφασιστικότητα, δεν παύει να είναι ένα σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας. Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ επίσκεψη ο πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Αντ. Σαμαράς και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα.

Είχαμε την ευκαιρία να αναφερθούμε και στα θέματα τα οποία πρόκειται να συζητήσει ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του εδώ και που έχουν να κάνουν με τον τομέα της Αμυνας».

Αλλωστε, στον ίδιο «οδικό χάρτη», η αμερικανική πλευρά εμφανίζεται διατεθειμένη να προσφέρει στην Ελλάδα αμυντικό υλικό που η ίδια δεν χρειάζεται. Ηδη γίνονται συζητήσεις για δέκα ελικόπτερα Chinook και άλλα συστήματα.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες για όλα αυτά θα καθοριστούν, όπως όλα δείχνουν, στην ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψη του αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μάρτιν Ντέμπσεϊ, στην Ελλάδα στα μέσα Σεπτεμβρίου.