«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στο Μέγαρο Μαξίμου λόγω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, εν όψει και της συνεδρίασης του Eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

«Οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, αλλά είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι»
αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, αρνούμενο ότι υπάρχει εμπλοκή στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών.
Παράλληλα, από το πρωθυπουργικό επιτελείο διαψεύδεται ότι η τρόικα έθεσε διορία τριών ημερών για να διαβεβαιώσει τους πιστωτές ότι μπορεί η Ελλάδα να αντεπεξέλθει στους όρους της διεθνούς συμφωνίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αρνούνται ότι υπάρχουν εκκρεμότητες, αλλά διαφωνούν με την κριτική περί γενικής δυσαρέσκειας αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, καθώς και με τη συλλογή των φόρων ή τις υπηρεσίες Υγείας.

«Προφανώς υπήρχαν προβλήματα. Για αυτό έγινε και ο ανασχηματισμός· και η κυβέρνηση με νέα σύνθεση τρέχει να κλείσει θέματα και να διορθώσει λάθη ή παραλείψεις»
σημειώνει κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος και θεωρεί ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα δίνει μια μάχη σε δύσκολες συνθήκες.
Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, που είναι σε ανοικτή γραμμή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλο, έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης και υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους υπουργούς που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, καθώς και πλήρη ενημέρωση της πορείας των συζητήσεων με την τρόικα από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα.
Η εντολή του κ. Σαμαρά είναι να διευθετηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ζητήματα σε πολύ σύντομο χρόνο και ο Πρωθυπουργός επιθυμεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για τα περισσότερα προαπαιτούμενα. Βασικός στόχος είναι να επέλθει συμφωνία ως την Κυριακή με την τρόικα, αν και θεωρείται δύσκολο, ώστε στη συνεδρίαση του Eurogroup να εξελιχθούν όλα ομαλά με την επόμενη δόση.
Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πότε θα συναντηθεί ο Πρωθυπουργός με την τρόικα, αν και μία πιθανή ημέρα είναι η προσεχής Πέμπτη. Το μήνυμα όμως που εκπέμπεται από το πρωθυπουργικό γραφείο είναι ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν πιο γρήγορα και για αυτό δίνουν εγγύηση οι νέοι υπουργοί.
Παράλληλα και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορεί να υπάρξει περιθώριο για τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων. «Αυτό είναι αδύνατον. Δεν θα γίνει» λέει στους συνομιλητές του και αυτή την άποψη θα εκθέσει και στην τρόικα, ενώ θα αναζητηθούν άλλοι τρόποι για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.
Τα νέα μέτρα δεν μπορεί να είναι λύση, αναμένεται να επισημάνει ο κ. Σαμαράς και στη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στη συνάντηση που θα έχουν αύριο στο Βερολίνο, στο περιθώριο της ειδικής συνόδου για την ανεργία. Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να συζητήσει εκτενώς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα, ενώ στο επίκεντρο θα είναι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Η γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλη δημοσιονομική πίεση και πρέπει να υπάρξει χαλάρωση και ενίσχυση των αναπτυξιακών διαδικασιών με παράλληλη στήριξη της απασχόλησης.
Αυτό θα επισημανθεί και στον υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, με τον οποίο και θα συναντηθεί ο κ. Σαμαράς στην Αθήνα πιθανότατα την Πέμπτη, αλλά και σε δύο εβδομάδες στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 2 Ιουλίου 2013

HeliosPlus