Μαραθώνια η δεύτερη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της τρόικας, η οποία διήρκσησε περί τις 8, 5 ώρες, σε μια προσπάθεια να κλείσουν οι εκκρεμότητες του ελληνικού προγράμματος, ώστε το Eurogroup να δώσει το «πράσινο φως» για την -τμηματική όπως φαίνεται- εκταμίευση της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Στόχος των δύο πλευρών είναι η συμφωνία να έχει ολοκληρωθεί ως την Κυριακή. Ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε επί 5 ώρες στη σύσκεψη σημείωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις έτσι ώστε να υπάρχει συμφωνία κλιμακίων – τρόικας ως τις Stuff Level Agreement ως την Κυριακή έτσι ώστε να υπάρχει μια βάση για να αποφασίσει το Eurogroup τη Δευτέρα για τη δόση προς την Ελλάδα

Οι συμμετοχές στη σύσκεψη και η ατζέντα των συμμετεχόντων

Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι κκ. Αδωνις Γεωργιάδης, Αντώνης Μπέζας από το υπουργείο Υγείας, οι Γιάννης Μανιάτης, Θανάσης Παπαγεωργίου από το ΥΠΕΚΑ, Βασίλης Κεγκέρογλου από το υπουργείο Εργασίας, Χαράλαμπος Αθανασίου από το υπουργείο Δικαιοσύνης και Κωστής Χατζηδάκης από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Παρών και ο Γιάννης Εμίρης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι έτοιμο το νομοσχέδιο που θα ορίζει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. «Είναι θέμα διαχείρισης εάν θα μπει ως προαπαιτούμενο στο Μνημόνιο ή όχι» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες στα προαπαιτούμενα θα συμπεριληφθεί και το νέο ταμείο επενδυτικό που ετοιμάζεται.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει πρόβλημα με την τρόικα και δεν θα καθυστερήσει η διαπραγμάτευση λόγω του υπουργείου Ανάπτυξης» ανέφερε το ίδιο στέλεχος.

Από την πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι προχωρούν τα θέματα της ΔΕΗ και της απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που είναι προαπαιτούμενο του Ιουνίου και δεν έχει γίνει ακόμη.

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στην ΔΕΗ έως το τέλος του χρόνου. Για το 2014 δεν ξέρουμε, δεν μπορούμε να πούμε με τέτοιο μακρινό ορίζοντα» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΕΚΑ. «Θα έχουμε μειώσεις στο βιομηχανικό 10-15%» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Το clow back θα ισχύσει σε κλινικές και διαγνωστικά κέντρα αλλά δεν θα είναι ο ίδιος τρόπος» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Υγείας μιλώντας για τον περιορισμό των δαπανών του ΕΟΠΥΥ.

«Οποιος ξεπερνά το πλαφόν δεν θα πληρώνεται» ξεκαθάρισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «όποιος αρνηθεί ασφαλισμένο θα πετάγεται εκτός συστήματος διά παντός».

«Δεν υπερασπίζομαι την δικαιοσύνη του μέτρου, αλλά αποτελεί ανεπάρκεια του κράτους να ελέγξει τις δαπάνες» ανέφερε ο ίδιος.

Η Κομισιόν, διέψευσε δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η τρόικα έθεσε τελεσίγραφο τριών ημερών στην Αθήνα, για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

«Είναι μια ιστορία που βγαίνει από το πουθενά, δεν έχουμε θέσει καμία προθεσμία» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του εκπροσώπου του Όλι Ρεν, αναφερόμενος στο σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου.

Κατόπιν αυτών, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να συγκεντρώσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις σε ένα νομοσχέδιο – «σκούπα», που θα κατατεθεί στην Βουλή ώς την ερχόμενη Δευτέρα.