Το ρίσκο της επιστροφής στη δραχμή υπάρχει, έπειτα από έναν κύκλο διαπραγματεύεων ή και αμοιβαίων εκβιασμών μεταξύ μίας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ευρωπαίων εταίρων ή Γερμανίας, παραδέχθηκε την Τρίτη σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρας.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα συνεργασιών, ακόμη και με δυνάμεις που συμμετέχουν σήμερα στην κυβέρνηση, ενώ δήλωσε σχεδόν βέβαιος ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να υποχωρήσει μέχρις ενός σημείου σε περίπτωση που απέναντι τους βρεθεί μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση αν έχει υπολογίσει το ρίσκο, μέσα από έναν εκβιασμό από την ελληνική πλευρά να επιστρέψει η χώρα
στη δραχμή και ενδεχομένως σε μια καταστροφή που θα είναι μεγαλύτερη της σημερινής, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Υπάρχει ο κίνδυνος αυτός, ναι. Και υπάρχει ο κίνδυνος αυτός διότι στο τέλος της μέρας δύο εκδοχές μπορεί να υπάρξουν. Ή να υποχωρήσει η Γερμανία και αυτό θα είναι μια νίκη όχι μόνο για τον ελληνικό λαό αλλά για όλους τους λαούς του Νότου ή να προχωρήσει σε επιλογές διάλυσης της ευρωζώνης ή κατακερματισμού της ευρωζώνης σε δύο ταχύτητες ή σε σενάρια τα οποία εν πάση περιπτώσει δεν είναι σήμερα και τόσο εύκολα να τα εξηγήσουμε με βάση τη λογική να το πω έτσι. Αλλά πότε δεν υπάρχει κόστος ή τίμημα όταν πάει κάποιος να δώσει μια μάχη;»

Παρά ταύτα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι «ο κυρίαρχος εκβιασμός από την πλευρά των φίλων μας των Γερμανών μπορεί να αντιστραφεί». Και προσέθεσε ότι μπορεί να αντιστραφεί επειδή η Γερμανία δεν θέλει την διάλυση του ευρώ. «Άρα λοιπόν αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο εμείς θα πούμε μάλιστα, δεν θέλετε; Και εμείς έχουμε λαϊκή κυριαρχία στην Ελλάδα, έχουμε δημοκρατία και όπως μας όρισε ο λαός θα πορευτούμε. Εμείς θα κάνουμε το δικό μας σχέδιο. Θα αντικαταστήσουμε το μνημόνιο με ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης το οποίο θα έχει επαναφορά στο κατώτατο μισθό το οποίο θα έχει τις τομές εκείνες στα εργασιακά γιατί δεν θέλουμε να πάμε σε μια ζούγκλα δεν θέλουμε να είμαστε μια συγκρίσιμη χώρα με την Ρουμανία ή την Βουλγαρία», ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε να βάζει νερό στο κρασί του σε ό,τι αφορά την ανάκληση, ή ακύρωση αποφάσεων που ενδεχομένως ληφθούν από την σημερινή κυβέρνηση. όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μεταξύ των άλλων. «Αν παρθούν κάποιες αποφάσεις όπως αυτές που ετοιμάζονται να πάρουν τώρα για τον ΟΠΑΠ, για τα δίκτυα, για τα δίκτυα του ΟΣΕ, για τα δίκτυα του αερίου, για την ΕΥΔΑΠ για το νερό που είναι και θέμα δημόσιας υγείας, δεν θα είναι η ίδια ευκολία μιας κυβέρνησης να ακολουθήσει μια άλλη στρατηγική. Θα ναι πολύ πιο δύσκολο. Μας δυσκολεύουν αυτές οι εξελίξεις, μας δυσκολεύουν αφάνταστα. Το τι θα πάρουμε πίσω και με ποια στρατηγική είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να το σχεδιάσουμε πάρα πολύ σοβαρά και με ποιο χρονοδιάγραμμα. Δεν έχουμε κάποιο μαγικό ραβδί».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση να κυβερνήσει με κάποιο από τα κόμματα που είναι σήμερα στην κυβέρνηση και έχουν στηρίξει τα μνημόνια, η απάντηση που έδωσε άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Είπε συγκεκριμένα: «Στην ζωή κανείς δεν πρέπει να λέει ποτέ. Σε οποιαδήποτε εκδοχή. Αλλά σας λέω με πολύ μεγάλη καθαρότητα δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να κυβερνήσουμε με μνημονιακό σχέδιο ή να βάλουμε νερό στο κρασί μας. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι ακόμα και αν δεν έχουμε την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή το οποίο θα το επιδιώξουμε θα βρεθούνε πολικές δυνάμεις και πρόσωπα που θα στηρίξουν μια νέα εθνική προσπάθεια».

Παράλληλα, θέλησε να «απενοχοποιήσει» την συνεργασία του με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τον τρόπο με τον οποίο δημοσιοποιήθηκε προ μερικών εβδομάδων. Ως προς το κοινό πεδίο που υπάρχει μεταξύ των δύο κομμάτων είπε, με ειρωνική διάθεση: «Βεβαίως όπως υπάρχει φαντάζομαι ανάμεσα στην Δημοκρατική Αριστερά του κυρίου Κουβέλη και στην Νέα Δημοκρατία του κυρίου Βορίδη και του κυρίου Άδωνη Γεωργιάδη. Φαντάζομαι ότι υπάρχει, υπήρχε παλιότερα τώρα δεν ξέρω γιατί τους βλέπω ότι η συναναστροφή τους έχει δέσει πάρα πολύ».

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε διατεθειμέμος να καθησυχάσει ότι δεν πρόκειται να … εφαρμόσει τον σοσιαλισμό, αλλά να σώσει την χώρα. «Εμείς λοιπόν θα καταθέσουμε με δημόσιο τρόπο ένα προγραμματικό πλαίσιο και θα ζητήσουμε, το οποίο δεν θα είναι, ομολογώ δεν θα είναι ο σοσιαλισμός δεν θα είναι, βρισκόμαστε σε μια φάση τώρα που κύριο δεν είναι να οδηγηθούμε από την βαρβαρότητα του σοσιαλισμού υπάρχουν πολλά στάδια μέχρι να φτάσουμε ως εκεί», είπε και συμπλήρωσε: «Θα είναι η σωτηρία της χώρας, και θα διεκδικήσουμε αυτό το προγραμματικό πλαίσιο να το στηρίξουνε και άλλες πολιτικές δυνάμεις ανεξάρτητα αν πολλές από αυτές ενδεχομένως να έχουνε σημαντικές διαφορές σε επιμέρους βήματα».

Για το περιβάλλον στο οποίο ενδεχομένως θα κληθεί να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Έχουν ήδη ετοιμάσει το σενάριο της επαναδιαπραγμάτευσης και της αντιμετώπισης μιας πιθανής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Θεωρώ λοιπόν ότι στο σενάριο αυτό έχουν δεδομένες κάποιες υποχωρήσεις που πιθανόν να κάνουν προκειμένου να προβούν σε μια συμφωνία».

Στο θέμα των συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το αν σε αυτό το πλαίσιο θεωρεί για παράδειγμα τον κ. Μπέπε Γκρίλο αξιόπιστο για να συμμαχήσει μαζί του απέναντι στους βόρειους, τόνισε: «Δεν με ενδιαφέρει αν είναι αξιόπιστος ή όχι, ποσώς με ενδιαφέρει. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι σήμερα η χώρα πρέπει να βρει συμμάχους. Αν είναι αξιόπιστος για την δική του πολιτική σκηνή ή όχι είναι δευτερεύων ζήτημα για μένα, είδαμε και τους αξιόπιστους τι κάνανε τα προηγούμενα χρόνια».

Ως προς τους ηγέτες του παρελθόντος, οι οποίοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρότυπα, ο κ. Τσίπρας είπε: «Εγώ θα σας έλεγα ότι εάν έπρεπε να βγάλω κάποια διδάγματα θα έπρεπε να μελετήσω τις συνθήκες που βίωσε ο Βενιζέλος που πέρασε παρόμοια ταραγμένες εποχές, και το μεταρρυθμιστικό σχέδιο το εμπνεύστηκε ο Καποδίστριας».