«Δεν ενημερώθηκα ποτέ ούτε ζήτησα να ενημερωθώ για το περιεχόμενο ή για οποιοδήποτε άλλο ζήτημα αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ», δηλώνει ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στο τετρασέλιδο υπόμνημα που έστειλε στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την υπόθεση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «αυτό που με ενδιέφερε στην υπόθεση της λεγόμενης λίστας Λαγκάρντ, ήταν να έρθουν τα στοιχεία στην Ελλάδα και να επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διαπιστώσουν περιπτώσεις τυχόν φοροδιαφυγής».

Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίζεται ως «θύμα» της φημολογίας που αναπτύχθηκε δημόσια όπως και της «άκρατης σεναριολογίας και συνωμοσιολογίας» που επικράτησε σχετικά με την λίστα, όταν «με έκπληξη και οργή αντιμετώπισα τη συνειδητή, κατά την άποψή μου, προσπάθεια ορισμένων να εμπλέξουν στην υπόθεση τη μητέρα μου Μαργαρίτα Παπανδρέου για προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες».

Για τον κ. Παπακωσταντίνου

Ο κ. Παπανδρέου επιβεβαιώνει όσα είχε πει ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι τον είχε ενημερώσει για την ύπαρξη της λίστας, καθώς και για την παραλαβή της και είχε λάβει την εντολή να προχωρήσει. Ωστόσο, παίρνει αποστάσεις από τους συνολικούς χειρισμούς του κ. Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι «πάγια εντολή μου προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τους αρμόδιους φορείς ήταν να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για την πάταξη της φοροδιαφυγής». Κάτι, ωστόσο, που δεν έγινε.

Όπως αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός, ενημερώθηκε στα μέσα περίπου του 2010 από τον κ. Παπακωνσταντίνου «για τη δυνατότητα απόκτησης στοιχείων που αφορούσαν καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό». «Έδωσα εντολή να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για την απόκτησή τους», δηλώνει ο κ. Παπανδρέου, ενώ σημειώνει ότι μετά την παραλαβή του σχετικού υλικού ενημερώθηκε και πάλι από τον τότε υπουργό, οπότε και «επανέλαβα την πάγια εντολή μου να γίνουν οι δέουσες ενέργειες για την αξιοποίηση των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Για τον κ. Διώτη

Ωστόσο, με αιχμές επισημαίνει την μη αξιοποίηση των στοιχείων αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες, «φωτογραφίζοντας» το ΣΔΟΕ. Όπως τονίζει ο κ. Παπανδρέου «αυτό που με ενδιέφερε στην υπόθεση της λεγόμενης -όπως επικράτησε αργότερα να αποκαλείται- λίστας Λαγκάρντ, ήταν να έρθουν τα στοιχεία στην Ελλάδα και να επιληφθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διαπιστώσουν περιπτώσεις τυχόν φοροδιαφυγής», δηλαδή το ΣΔΟΕ. «Τίποτε άλλο», υπογραμμίζει, ενώ διευκρινίζει ότι «μοναδική μου έγνοια και πάγια εντολή μου, τόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση όσο και σε κάθε περίπτωση πιθανής φοροδιαφυγής, ήταν να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα απόκτησης στοιχείων για να μπορέσουν στη συνέχεια αρμόδιες υπηρεσίες να τα χειριστούν με ταχύτητα, νομική πληρότητα και αποτελεσματικότητα». «Αδειάζοντας» εμμέσως τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, ο κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι: «Πίστευα ότι με δεδομένη την πολιτική βούληση της κυβέρνησης, οι υπηρεσίες θα εξαντλούσαν κάθε δυνατότητα αξιοποίησης των στοιχείων». «Δεν είχα άλλωστε καμία ένδειξη ή πληροφορία ότι κάποιος επιθυμούσε ή θα επιχειρούσε να συγκαλύψει οτιδήποτε», προσθέτει.

Επίσης, δηλώνει ότι η λίστα Λαγκάρντ «δεν αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης στην οποία ήμουν παρών», ότι το επίμαχο υλικό «δεν θα μπορούσε ποτέ να αποτελέσει αντικείμενο επαφών μου με οποιονδήποτε παράγοντα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος στο Forum του Νταβός το 2011 ή αλλού, όπως έχει αβάσιμα υποστηριχθεί».

Η λίστα και οι συνομιλίες με τους Ελβετούς

Μάλιστα, ο κ. Παπανδρέου αποσυνδέει την πληροφορία για την ύπαρξη τέτοιων στοιχείων με τις συζητήσεις που είχε η χώρα με τις ελβετικές αρχές, αν και όπως υπογραμμίζει, «σε κάθε περίπτωση υπερίσχυε η πολιτική βούλησή μας να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς όλες τις δυνατές κατευθύνσεις ώστε να εντοπίσουμε πιθανές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και στοιχεία για αυτούς που τη διαπράττουν». Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος είχε δηλώσει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τον περασμένο Οκτώβριο ότι: «Ήταν γνωστό στο επιτελείο του Υπουργείου, με βάση τα σχέδια σύμβασης που είχε στείλει η Ελβετία, ότι θέτει ως όρο απαράβατο για τη σύναψη διμερών διακρατικών συμφωνιών φορολόγησης καταθέσεων να μην γίνει χρήση στοιχείων για καταθέσεις στην Ελβετία που έχουν υποκλαπεί».

Ο πρώην πρωθυπουργός αφού αναφέρεται στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του στην παραπάνω κατεύθυνση, σημειώνει ότι η απόκτηση της λίστας «αποτελεί μόνο μικρό δείγμα της συνολικής προσπάθειας που έγινε». «Η εν λόγω λίστα ήταν ένα και μόνο από την πληθώρα των θεμάτων που είχε ΄΄ανοίξει΄΄ η κυβέρνησή μου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής», αναφέρει.

Πάντως, στο ερώτημα αν «μπορεί κανείς σήμερα να είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη της υπόθεσης της λίστας», απαντά: «Προφανώς όχι. Ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος μπορεί να είναι ευχαριστημένος με την πορεία της συγκεκριμένης υπόθεσης».

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην κλήτευση του κ. Παπανδρέου στην επιτροπή, ενώ θα ζητήσει και την επανακλήτευση του κ. Βενιζέλου, καθώς και την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του με τον κ. Διώτη.