Να άρει το αδιέξοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επιχειρήσει ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς κατά τη συνάντηση που αναμένεται να έχει το πρωί της Κυριακής με τους εκπροσώπους των δανειστών στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ στην κυβέρνηση ξορκίζουν το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία και έχουμε νέα αποχώρηση από την Αθήνα των τροικανών.
Εν μέσω της κυβερνητικής κρίσης που δημιουργήθηκε, για μια ακόμη φορά, με πρωταγωνιστή τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντ. Μανιτάκη, ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, χωρίς όμως να υποχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με την άρνηση της τρόικας να δεχθεί το σχέδιο Μανιτάκη για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, θεωρούν ότι μπορεί στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των πιστωτών να βρεθεί κοινός τόπος.
Στο παρασκήνιο εκτυλίσσεται μια παράλληλη διαπραγμάτευση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ο οποίος φέρεται να έχει επικοινωνήσει με κορυφαίους παράγοντες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην προσπάθειά του να διαμορφώσει ένα πιο συναινετικό κλίμα.
Παράλληλα για τον κ. Σαμαρά αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία να προχωρήσει η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank και δεν υπάρχει διάθεση να υποχωρήσει, παρά τις πολλές και σοβαρές ενστάσεις που θέτει η τρόικα.
Σε αυτό το ρευστό κλίμα για τις διαπραγματεύσεις που συνδέονται άμεσα με την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ σε πρώτη φάση και σε δεύτερη των άλλων 6 δισ. ευρώ, τίθενται πολλά ερωτήματα από υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη για τη στάση της τρόικα, η οποία αν και αρχικά ήταν ένθερμη υποστηρίκτρια της συνένωσης, άλλαξε άποψη, οδηγώντας σε «περίεργες» σκέψεις για τα συμφέροντα που εκπροσωπεί τελικά.
Δεν κάνουμε πίσω
Ο πρωθυπουργός είναι συνεχώς συσκέψεις και την Παρασκευή έγινε εκτενής ανάλυση και συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και για τα ανοικτά θέματα που υπάρχουν. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από το οικονομικό επιτελείο, τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα, τον αναπληρωτή του κ. Χρ. Σταϊκούρα και τον υφυπουργό κ. Γ. Μαυραγάνη, ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κ. Τ. Μπαλτάκος, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός κ. Αθ. Σκορδάς (η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης παρέμεινε μόνο για το θέμα των κόκκινων δανείων), ο γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης κ. Δ. Βαρτζόπουλος και οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, οι κκ. Χρ. Λαζαρίδης και Στ. Παπασταύρος.
Εκεί αποφασίστηκε ότι η γραμμή της κυβέρνησης δεν αλλάζει, είναι δεδομένη και δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης, παρά τις ενστάσεις της τρόικα και τον κίνδυνο περαιτέρω περιπλοκής. «Δεν κάνουμε πίσω από τις γραμμές μας» είναι το χαρακτηριστικό μήνυμα που εκπέμπεται από το Μαξίμου.

Η κρίση με Μανιτάκη
Στο Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν όταν άκουσαν το βράδυ της Παρασκευής διαρροές από το περιβάλλον του κ. Μανιτάκη, ότι εάν είναι αυτός το πρόβλημα για τη δόση να παραδώσει το υπουργείο, αλλά και τα πυρά που εξαπέλυσε κατά του υπουργού Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα.
Στην τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που έγινε προ ημερών συζητήθηκε το σχέδιο Μανιτάκη και συμφωνήθηκε ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης του υπουργού με την τρόικα.
Παρά τις διαβεβαιώσεις και τις συζητήσεις που είχε ο κ. Μανιτάκης με την τρόικα δεν επετεύχθη συμφωνία και για πολλοστή φορά, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αναδεικνύεται ως το μεγάλο πρόβλημα.
Όμως η στάση του κ. Μανιτάκη συνδέεται άμεσα και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, τον κ. Φ. Κουβέλη, ο οποίος τον στηρίζει απόλυτα και δεν έχει καμία διάθεση, μετά τα όσα προηγήθηκαν πριν λίγες μέρες με το χαράτσι στα ακίνητα, να υποχωρήσει και να δείξει ότι σε ένα ακόμα θέμα βάζει…«νερό στο κρασί του».
«Αν το πρόβλημα για την εκταμίευση της δόσης των 8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα είναι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο Αντώνης Μανιτάκης δεν έχει καμία αντίρρηση να παραδώσει το υπουργείο στον Γιάννη Στουρνάρα, για να υπογράφει εκείνος ό,τι ζητάει η τρόικα».

Αυτή ήταν η διαρροή που έκαναν το βράδυ της Παρασκευής στενοί συνεργάτες του κ. Μανιτάκη, αλλά οι γνωρίζοντες κατάλαβαν αμέσως ότι αποτελούσε φράση του ίδιου του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αντιδρά στην απαίτηση της τρόικας να απομακρυνθούν 7.000 υπάλληλοι και εμφανίζεται έτοιμος να παραιτηθεί.
Όπως είναι κατανοητό, η εμπλοκή που υπάρχει με τον κ. Μανιτάκη, ενδέχεται να δημιουργήσει ευρύτερη κυβερνητική κρίση και να διαταράξει τις εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Παρά την έντονη ενόχληση που υπάρχει σε ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια για τον κ. Μανιτάκη, από το Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι ο Πρωθυπουργός ενόψει της συνάντησης με την τρόικα, στηρίζει το σχέδιο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Εξάλλου, και να ήθελε να γίνει κάτι άλλο, στην παρούσα χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να επιλεγεί μια άλλη λύση, ενώ παρά το γεγονός ότι ο κ. Μανιτάκης δεν συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, παρουσία του κ. Στουρνάρα, έλεγαν από την κυβέρνηση, ότι δεν υφίσταται παραγκωνισμός του και διευκρίνιζαν ότι σε αυτόν απεστάλησαν οι θέσεις της τρόικας για να απαντηθούν.
Το τραπεζικό αγκάθι

Το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις παραμένει η συγχώνευση Εθνικής Τράπεζας και Eurobank, για την οποία η τρόικα εμφανίζεται να διατηρεί πολλές επιφυλάξεις.
«Έχουν στυλώσει τα πόδια» αναφέρει υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή που μιλά για περίεργο παιχνίδι της τρόικα και επικαλείται το όφελος των 4 δις. ευρώ που θα προκύψουν από τις συνέργειες που είναι απόρροια της συγχώνευσης.
Δεν είναι λίγοι στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης που αφήνουν υπονοούμενα για τη στάση της τρόικα, μιλώντας ευθέως για στρατηγική αφελληνισμού του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.