Σκληρή αντιπολίτευση κατά της κυβέρνησης και της μνημονιακής πολιτικής της εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσει εφ’ όλης της ύλης από τις 11:30 στο τηλεοπτικό κανάλι της ΕΤ1.
Εκτός από τον κ. Αντώνη Σαμαρά σκληρή κριτική άσκησε και στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού κ.κ. Ευ. Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Τους κατηγόρησε ότι πέρασαν από το σοσιαλισμό στην αγριότητα και από την άρνηση στη συνενοχή.

«Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είμαστε οπαδοί ενός ρεαλισμού που αγνοεί τη θέληση όσο και τη δύναμη των λαών. Θέλουμε για άλλη μια φορά να ξεκαθαρίσουμε, εμείς αν σε κάτι διαφέρουμε είναι ακριβώς αυτό. Δεν πρόκειται να πούμε «ναι» κάτω σε οποιαδήποτε συνθήκες», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Δε θα πούμε «ναι» στη διάλυση της κοινωνίας, στην καταστοφή της οικονομίας, δε πρόκειται να πούμε «ναι» στην εκποίηση της Ελλάδας», συνέχισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται να υποδεχτεί την τρόικα με μία ανθοδέσμη από «ναι». «Ναι» στο χαράτσι, «ναι» στις απολύσεις.
Ολη η προσπάθεια του κ. Σαμαρά είναι να πιέσει τους δειλούς εταίρους του να συναινέσουν και αυτοί ώστε να υπάρξουν νέες περικοπές σε μισθους και συντάξεις
»

«Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα σταθεροποίησης και ανάπτυξης», είπε ο κ. Τσίπρας. «Το μόνο που υπάρχει είναι η επέλαση των δανειστών να αρπάξουν ότι περισσότερο μπορούν και μάλιστα από τα φτωχά στρώματα του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στη Μεγαλόνηση είπε: «Η τραγωδία της Κύπρου είναι και δική μας τραγωδία και οι κυρίως υπεύθυνοι είναι οι θιασώτες του «ναι»».

Και κατέληξε τη συνέντευξή του λέγοντας: «Η δική μας απάντηση είναι ξεκάθαρη. Αντίσταση, Αντίσταση, Αντίσταση.

Θέλω να επαναλάβω. Για να αλλάξει τροπάριο αυτή η χώρα, πρέπει να αλλάξει επειγόντως κυβέρνηση
».

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι είναι έτοιμος να εκφράσει τη θέληση του λαού για αλλαγή πορείας, έχοντας στο πλευρό του την κοινωνία και οικοδομώντας συμμαχίες στον ευρωπαϊκό νότο κι όχι μόνο.

Τι θα πει πάση θυσία εντός του ευρώ;

Ανοικτά στη συζήτηση περί του εντός ή εκτός ευρώ, αναφέρθηκε ο κ. Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων που του απηύθυναν οι δημοσιογράφοι.

«Δεν αποτελεί επίκεντρο το θέμα του ευρώ. Το δίλημμα που έχουμε μπροστά μας δεν είναι αν θα είμαστε ή όχι στο ευρώ, αλλά το αν θα είμαστε ή όχι στη λιτότητα», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

«Το βασικό μας διακύβευμα είναι να αποφύγουμε την λιτότητα. Στόχος μας είναι να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στην ευρωζώνη, να σώσουμε την Ελλάδα μέσα στο ευρώ και όχι να σώσουμε το ευρώ πάση θυσία»

Σε δημόσιο έλεγχο να περάσουν οι τράπεζες

«Σήμερα ο ελληνικός λαός χρεώνεται τις τρύπες των τραπεζών. Για το λόγο αυτό οι τράπεζες πρέπει να περάσουν σε δημόσιο έλεγχο», είπε ο κ. Τσίπρας μετά από ερώτηση για το ποιές είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις συγχωνεύσεις και τις κρατικοποιήσεις των τραπεζών.

«Ο ευρωσκεπτικισμός θα γίνει -και δικαίως- πλειοψηφικό ρεύμα

Σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη και τον ευρωσκεπτικισμό που αναπτύσσεται, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για λογική εξέλιξη, καθώς κλονίζεται το αφήγημα της Ευρώπης. «Ο ευρωσκεπτικισμός θα γίνει -και δικαίως- πλειοψηφικό ρεύμα. Κι εμείς από την αρχή ήμασταν ευρωσκεπτικιστές, γιατί στηρίζουμε την Ευρώπη των κοινωνιών κι όχι την Ευρώπη των αγορών. Αυτοί που ηγούνται έχουν αντιευρωπαϊκή στρατηγική. Δικός μας στόχος είναι να επανθεμελιώσουμε την Ευρώπη» σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε: «Θα φτιάξουμε αριστερή κυβέρνηση με ριζοσπαστικές λύσεις, αλλά θα επιδιώξουμε να έχουμε στο πλευρό μας όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

Δεν πρόκειται να εκβιαστούμε

«Εμείς δεν πρόκειται να υποκύψουμε σε κανέναν εκβιασμό» είπε ο κ. Τσίπρας και αντιπαρέβαλε σχέδιο ισχυρής διαπραγμάτευσης σημειώνοντας: «Ακόμη και στην Κύπρο οι δανειστές δεν υλοποίησαν τις απειλές τους μετά το «όχι» της Βουλής, αλλά πρόταξαν ένα χρονοδιάγραμμα απειλών, με στόχο να εκβιάσουν το «ναί».