Ως σήμερα ήταν γνωστό ότι το υπουργείο Οικονομικών κυνηγά τους φοροφυγάδες. Τους τελευταίους μήνες όμως κυνηγά και τις ανεξάρτητες Αρχές, που μπορεί να μη φοροδιαφεύγουν, αλλά σπαταλούν σε μισθούς στελεχών τους περισσότερα από αυτά που τους επιτρέπει ο νόμος. Η αρχή έγινε με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπου ειδικό κλιμάκιο ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη ανεξάρτητη Αρχή δεν προέβη εγκαίρως στις μειώσεις μισθοδοσίας που θεσπίστηκαν με ειδικούς νόμους το 2010 και το 2011, ζητώντας τώρα τα ποσά αυτά να επιστραφούν στο υπουργείο Οικονομικών ως αχρεωστήτως καταβληθέντα. Φαίνεται ότι ανάλογες πράξεις έχουν κάνει και άλλες ανεξάρτητες Αρχές, των οποίων οι διοικήσεις καλούνται τώρα να επιστρέψουν μέρος του ποσού που κατέβαλαν ως μισθοδοσία. Για την υπόθεση αυτή έχει ήδη ενημερωθεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η οποία όμως ως σήμερα δεν έχει εγγράψει την υπόθεση αυτή στην Ημερήσια Διάταξή της.

Σύμφωνα με ειδικό πόρισμα που έχει κατατεθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποιήθηκε ένα πραγματικό «πάρτι» με τις αποζημιώσεις που ελάμβαναν τα στελέχη της για τη συμμετοχή σε συνεδριάσεις από το 2007 ως το 2010. Κατά την τριετία αυτή η κάθε παράσταση σε συνεδριάσεις αμειβόταν με 300 ευρώ για τον πρόεδρο και με 250 ευρώ για τους εισηγητές της κάθε υπόθεσης. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι 43 στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού αμείφθηκαν για περισσότερο αριθμό συνεδριάσεων από τις 150 που έχει θεσπιστεί ως ανώτατο ετήσιο όριο. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο πόρισμα των ελεγκτών, «για σημαντικό αριθμό συνεδριάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού καταβαλλόταν αποζημίωση στους ίδιους συμμετέχοντες για περισσότερες από μία συνεδριάσεις την ίδια ημερομηνία, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις πραγματοποιούνταν διαδοχικά ανά ημίωρο»!

Επίσης αναφέρεται ότι υπήρξε ημέρα που καταγράφηκαν ως επτά συνεδριάσεις, ενώ τα άτομα που συμμετείχαν σε δύο συνεδριάσεις την ημέρα έφθασαν τα 16! Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε σε μεγάλη κλίμακα ως το 2009, μειώθηκε σημαντικά από το 2010 και εξαλείφθηκε από το 2011, σημειώνει το πόρισμα.
Μετά το 2010 όμως παρατηρήθηκε ένα άλλο φαινόμενο. Ενώ με διαδοχικούς νόμους που ψηφίστηκαν επί κυβερνήσεως Παπανδρέου και επικυρώθηκαν από πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου μειώθηκε η αποζημίωση για τη συμμετοχή σε τέτοιες συνεδριάσεις, αρχικώς κατά 7% και από 1.1.2010 κατά 50%, η Επιτροπή Ανταγωνισμού καθυστέρησε πολύ να τις εφαρμόσει. Συγκεκριμένα το διάστημα 1.1.2010 – 28.2.2010 δεν διενεργήθηκε καμία μείωση στις αποζημιώσεις των συμμετεχόντων σε συνεδριάσεις, ενώ το διάστημα 1.3.2010 – 31.5.2010 διενεργήθηκε μείωση 7%. Από 1.6.2010 ως 31.3.2011 διενεργήθηκε επιπλέον μείωση 3% και μόνο μετά την 1.4.2011 υιοθετήθηκε η μείωση κατά 50%!
Ταυτόχρονα τον Δεκέμβριο του 2011 ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ. Κυριτσάκης ζήτησε από το Ελεγκτικό Συνέδριο να ανακληθούν οι μειώσεις και οι αποζημιώσεις να επανέλθουν στα επίπεδα του 2009.
Κατόπιν όλων αυτών, το υπουργείο Οικονομικών ζητεί από τις υπηρεσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού να προσδιορίσουν τις αποδοχές που καταβλήθηκαν στα στελέχη της παρανόμως και το συνολικό ποσό να επιστραφεί στο Γενικό Λογιστήριο.
Σύμφωνα με το ίδιο πόρισμα, ο πρόεδρος και οι εισηγητές της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν δικαιούνται να λαμβάνουν δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως ρητά προβλέπουν οι σχετικές κοινές υπουργικές αποφάσεις. Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Σπ. Ζησιμόπουλος εισέπραξε μη νόμιμα επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα το διάτημα 1.1.2004 – 31.12.2009 και ο νυν πρόεδρος κ. Κυριτσάκης και τέσσερις εισηγητές εισέπραξαν μη σύννομα επίδομα Χριστουγέννων το 2009 και επίδομα Πάσχα το 2010. Τα ποσά που εισέπραξαν ζητούνται τώρα να επιστραφούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι όλοι ανεξαιρέτως οι υπάλληλοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού εισπράττουν κανονικά τα ημερομίσθιά τους και τις ημέρες που απεργούν! Για τον λόγο αυτόν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους διέταξε τις υπηρεσίες της Αρχής να προσδιορίσουν τα ποσά που έλαβε κάθε υπάλληλος για αμοιβή σε ημέρες απεργίας από το 2004 ως σήμερα και να επιστραφούν στο υπουργείο Οικονομικών ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
Τα χρήματα αυτά θα παρακρατούνται κάθε μήνα σε ποσοστό 10% επί του μισθού τους μέχρι εξοφλήσεως της οφειλής τους, καθώς και από εκείνους που στο μεταξύ συνταξιοδοτήθηκαν. Αν αρνηθούν οι υπάλληλοι τη διαδικασία αυτή της επιστροφής, τότε θα τους καταλογιστούν από τον αρμόδιο οικονομικό επιθεωρητή και θα παρακρατηθούν από την Εφορία τους.
Την υπόθεση επιβεβαίωσε την Παρασκευή στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, χωρίς όμως να αποκαλύψει λεπτομέρειες. Απαντώντας ταυτόχρονα σε ερώτηση της βουλευτού της ΝΔ κυρίας Φωτεινής Πιπιλή, ανακοίνωσε ότι από 1.1.2013 μειώνονται κατά 20% επιπλέον οι αποδοχές των στελεχών των ανεξάρτητων Αρχών, αλλά και οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν για συμμετοχή σε συνεδριάσεις και τα έξοδα παράστασης.
Την ίδια στιγμή που οι υπάλληλοι των ανεξαρτήτων Αρχών παραπονούνται ότι το προσωπικό δεν επαρκεί για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων που τους καταγγέλλονται, αρκετά στελέχη έχουν αναλάβει και δεύτερη θέση στο Δημόσιο για να συμπληρώσουν τη μειωμένη μισθοδοσία τους, αξιοποιώντας το γεγονός ότι δεν θεωρούνται αποκλειστικής απασχόλησης. Ορισμένοι εξ αυτών απασχολούνται πλέον εκτός της Αρχής που υπηρετούσαν αρχικώς και σε άλλες συναφείς υπηρεσίες, ή άλλες θέσεις μετακλητών υπαλλήλων σε υπουργεία, μειώνοντας σημαντικά το ωράριο εργασίας τους στην αρχική τους θέση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ