Διέξοδο διά της εκ νέου υποβολής αιτήματος για διεξαγωγή εκλογών αναζητεί πλέον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Αλ. Τσίπρας, σε μία περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι εσωτερικές πιέσεις για αποσαφήνιση της πολιτικής ταυτότητας και των στόχων του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην ΝΕΤ, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε επί της ουσίας να περιγράψει το νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί. Έτσι, υπερασπίστηκε τα ταξίδια του και τις διεθνείς επαφές του, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας στα ζητήματα διχογνωμιών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, και επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα πάντα, από τη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο, έως τις σχέσεις με τους «ολιγάρχες», τις αντιδημοκρατικές πρακτικές, την επίταξη εργασίας στο Μετρό, κλπ.

Η επιλογή πάντως να σπεύσει σε ένα τηλεοπτικό στούντιο αμέσως μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, έγινε δεκτή με αισθητή δυσφορία από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τη στιγμή μάλιστα που για τον λόγο αυτό και εξ αιτίας της κόπωσης του ταξιδιού, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για χθες συνεδρίαση της ΠΓ.

Κατόπιν αυτών, ο κ. Τσίπρας, έθεσε και πάλι το ζήτημα των εκλογών, προσδιορίζοντας τον χρόνο τους πριν τις αντίστοιχες γερμανικές του ερχόμενου φθινοπώρου, ούτως ώστε να επαναδιαπραγματευτεί, όπως ανέφερε, το νέο κούρεμα.

Παράλληλα επανέλαβε πως το μνημόνιο είναι νεκρό, ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένος πως ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη κι αν δεν επιτύχει αυτοδυναμία, θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση με πολιτικές δυνάμεις, ή πρόσωπα που θα προσχωρήσουν στις θέσεις του ή θα συμμετάσχουν σε μία προγραμματική συμφωνία.

Ο κ. Τσίπρας σε αρκετά σημεία εμφανίστηκε αμήχανος, ενώ απέφυγε κακοτοπιές και πιεστικές ερωτήσεις για τις εσωτερικές διαφωνίες στο κόμμα του, λέγοντας πως «δεν πρόκειται να διαγράψει βουλευτές και στελέχη του για τις απόψεις τους, καθώς δεν επιθυμεί ένα μονολιθικό κόμμα».

Στις ερωτήσεις για την δημοσκοπική ανάκαμψη της ΝΔ και ταυτόχρονη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε απλώς πως είναι παροδικά φαινόμενα.

Επιτέθηκε δε στον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, λέγοντας ότι «πανηγυρίζει για την καταβολή της δόσης, όταν αυτή βοηθά απλά για να μην χρεοκοπήσει το τραπεζικό σύστημα, αλλά όχι για να σωθεί η κοινωνία».

Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια του και την κριτική που δέχεται, απάντησε με επίθεση στην ΝΔ και τα «χαλκεία της» και σημείωσε ότι «θα είχα τρελαθεί, εάν έπαιρνα στα σοβαρά την κριτική, που μου ασκούν για τα ταξίδια που κάνω. Η δική μας θέση είναι σταθερή σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, να υπερασπιστούμε τη χώρα».

Για μία ακόμη φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία ανοχή στην παραβατικότητα, ενώ στα επί μέρους στοιχεία και με αφορμή την πρόσφατη αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με αφορμή την «πρόταση» του κ. Τ. Κουράκη περί επιβολής «χριστιανικού φόρου» για την μισθοδοσία των κληρικών, περιορίστηκε να πει ότι δεν αποτελεί επίσημη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και ότι το κόμμα του επιθυμεί ειλικρινή διάλογο με την εκκλησία.

Αναφέρθηκε πάντως ο κ. Τσίπρας σε «νέα εποχή στις σχέσεις αριστεράς και εκκλησίας».