Δείπνο Βενιζέλου για την κεντροαριστερά οργανώθηκε την Τρίτη το βράδυ σε ξενοδοχείο της Πλάκας με θέα την Ακρόπολη. Στο δείπνο, το οποίο διήρκεσε από τις 7.30 – 11.15 μ.μ. συμμετείχαν περίπου 60 άτομα, στελέχη του ΠαΣοΚ, νυν και πρώην υπουργοί, συνδικαλιστές, εκπρόσωποι της αγοράς και των πανεπιστημίων. Ο λιτός μπουφές που προσφέρθηκε στους προσκεκλημένους δεν εμπόδισε, όπως αποδείχτηκε την πληθωρικότητα των τοποθετήσεων.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος παρουσίασε μια εισήγηση 14 σημείων, για θέματα όπως: η παγκοσμιοποίηση, οι γεωπολιτικές αλλαγές και η επίδραση τους στην περιοχή μας, οι ευρωατλαντικές σχέσεις, οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη, τα χαρακτηριστικά της κρίσης παγκοσμίως και η ελληνική παραδοξότητα, πως έφτασε η Ελλάδα στις οικονομικές συνθήκες του 2009, οι συνθήκες που δημιούργησε το μνημόνιο, o εκφασισμός της κοινωνίας, η κατάσταση της κυβέρνησης, οι εκλογές, το σχέδιο εξόδου από την κρίση, τι πρέπει να γίνει με το ΠαΣοΚ.
Επί της τοποθέτησης αυτής έλαβαν τον λόγο περισσότεροι από τους μισούς παρευρισκόμενους, και μίλησαν για την κρίση και τις συνέπειες τόσο στην κοινωνία όσο και στο πολιτικό σύστημα και στο ΠαΣοΚ. Τα ζητήματα αναλύθηκαν από διαφορετικές οπτικές γωνίες, αλλά υπήρξε στις τοποθετήσεις μια κοινή παραδοχή για τη φυσιογνωμία του ΠαΣοΚ, το οποίο θα πρέπει να μετατραπεί σε σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και για την ανάγκη να είναι ανοιχτό στις κινήσεις και στα ρεύματα της κεντροαριστεράς. Ασκήθηκε έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και στην πολιτική τακτική που ακολουθεί αλλά και σε όσους επιχειρούν την κατάτμηση της παράταξης χωρίς όμως να αναφερθούν σε ονόματα.
Αυτές οι τοποθετήσεις για τους κινδύνους από την κατάτμηση της παράταξης προκάλεσαν το αιχμηρό σχόλιο του κ. Βενιζέλου: «Φαίνεται ότι εκτός των άλλων παραμέτρων θα πρέπει να πάρουμε υπόψη μας και την κρίση μέσης ηλικίας. Όταν ο Γιούνκερ στα 59 του, έχει συμπληρώσει 18 χρόνια ως πρωθυπουργός και φεύγει από το Εurogroup και ο Ομπάμα θα τελειώσει τη δεύτερη θητεία του στα 57 του δεν μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι θα ξεκινήσουν καινούργια καριέρα πατώντας τα 60», είπε.

Η αιχμή για τον κ. Λοβέρδο ήταν ευθεία, όπως και η διαβεβαίωση του προέδρου του ΠαΣοΚ ότι το κόμμα χρειάζεται να θεσμοθετηθεί από την αρχή, έχοντας ισχυρά όργανα και δημιουργώντας τις συνθήκες για να εκφραστεί από τη νέα γενιά των στελεχών του.

Ο κ. Βενιζέλος, έθεσε και κάποια επιπλέον ζητήματα στο τραπέζι. «Πρέπει να απαντήσουμε», είπε, «στο ερώτημα ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, αν θέλουμε κυβερνήσεις συνεργασίας και τι εκλογικό νόμο θα έχουμε». Τοποθετήθηκε υπέρ της προσπάθειας συνεργασίας του κέντρου, αλλά όπως είπε το κέντρο στην Ελλάδα είναι μια πολιτική ταυτότητα και οι συγκρούσεις γινόταν πάντα ανάμεσα στους συντηρητικούς και τους δημοκρατικούς, πλην του εμφυλίου πολέμου για τον οποίο η χώρα πλήρωσε βαρύ τίμημα. «Δεν μπορούμε να ταυτίζουμε το κέντρο με την έννοια του κεντρισμού, επειδή είναι μια ταυτότητα που ιστορικά συνδέεται με την ωρίμανση της χώρας και της κοινωνίας», επισήμανε.
«Το ΠαΣοΚ είναι θύμα της κρίσης», τόνισε ο κ. Βενιζέλος. «Αλλά», συμπλήρωσε, «είναι και εγγυητής και καθοριστικός παράγοντας για τη σταθεροποίηση της χώρας».
Μεγάλη κουβέντα έγινε για το ποιό πρέπει να είναι το νέο μοντέλο ανάπτυξης, για την ανεργία και πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, με την αναθέρμανση της οικονομίας, την ενίσχυση της ρευστότητας, την κίνηση των μικροοικονομικών δεδομένων και τον ρόλο που έχει να παίξει το κράτους με την κευνσιανού τύπου έννοια σε ότι αφορά τις επενδύσεις και τα αναπτυξιακά σχέδια.
Στο δείπνο παρευρέθηκαν οι τέσσερις υπουργοί του ΠαΣοΚ κ.κ. Αθ. Τσαυτάρης, Ευ. Λιβιεράτος, Δ. Ελευσινιώτης, Δ. Κούρκουλας.
Από την ΚΟ και το στελεχιακό δυναμικό του ΠαΣοΚ προσεκλήθησαν όσοι έχουν αναλάβει τη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων του κόμματος ενόψει συνεδρίου: Μιχ. Χρυσοχοίδης, Ι. Μανιάτης, Π. Κουκουλόπουλος, Φ. Σαχινίδης, Θ. Μωραίτης, Οδ. Κωνσταντινόπουλος.
Επίσης, η εκπρόσωπος Τύπου κυρία Φώφη Γεννηματά που συντόνιζε τη συζήτηση, και οι: Δ. Καρύδης, Στ. Αγγελούδης. Ευγ. Γιαννακόπουλος, Χριστίνα Μανωλοπούλου, Γ. Κουτρουμάνης, Χρ. Πρωτόπαπας, Αθηνά Δρέττα, Νάντια Γιαννακοπούλου, Ι. Δατσέρης, Π. Μπεγλίτης, Ν. Ανδρουλάκης, Χρ. Δερβένης, Γ. Σιακαντάρης, Γ. Βερνίκος. Οι γγ Γ. Καλατζής, Ι. Ιωαννίδης, πρώην γγ όπως ο Σπ. Πλασκοβίτης, ο πρόεδρος του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλιας και οι πρώην υπουργοί Π. Καψής και Γ. Τζωρτζάκης.

Από το συνδικαλιστικό χώρο οι Ι. Παναγόπουλος, Δ. Ασημακόπουλος, Χρ. Σπρίτζης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Γ. Κυδωνάκης, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζα Γ. Ζαννιάς.

Επίσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, της αγοράς αλλά και των πανεπιστημίων, όπως οι Κ. Καρτάλης, Ανδρ. Ανδρεόπουλος, Κ. Μποτόπουλος, καθώς και η ομάδα των νέων επιστημόνων που ετοιμάζει το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας το οποίο θα συζητηθεί στο συνέδριο του ΠαΣοΚ.