Σε «ηφαίστειο» έτοιμο να εκραγεί μετατράπηκε η Ολομέλεια κατά την συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την κατάργηση και συγχώνευση φορέων του Δημοσίου με αφορμή την (χωρίς προηγούμενο) κίνηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου η οποία ενώ κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής το έγγραφο αίτημα του κόμματός της για διενέργεια ονομαστικής ψηφοφορίας, στη συνέχεια και δίχως να συνεννοηθεί προηγουμένως με τον προεδρεύοντα κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, ανέβηκε στο προεδρείο και το πήρε πίσω!

Όταν το αντιλήφθηκε εκείνος ζήτησε το έγγραφο να επιστραφεί στην έδρα πάραυτα, κάνοντας γνωστό ότι «έγγραφο κατατεθέν στο Προεδρείο της Βουλής δεν απομακρύνεται». «Από την ώρα που κατατέθηκε δεν είναι δικό σας, ανήκει στο κοινοβούλιο», επισήμανε ο κ. Μαρκογιαννάκης, ενώ από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ προκλήθηκαν αντιδράσεις. Η κυρία Κωνσταντοπούλου, όρθια, φώναζε στον προεδρεύοντα «λέτε ψέματα», ενώ ζητούσε επιμόνως τον λόγο επί προσωπικού δίχως ωστόσο να της τον δίνει. «Εάν δεν επιστρέψετε αμέσως το έγγραφο και δεν σταματήσετε να φωνασκείτε θα σας ανακαλέσω στην τάξη», την προειδοποίησε ο κ. Μαρκογιαννάκης, ενώ η ένταση κορυφώθηκε σε όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

«Προτείνω να ηρεμήσουμε. Ούτε θέλουμε να υπεξαιρέσουμε κανένα έγγραφο ούτε τίποτα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης, επιχειρώντας να αιτιολογήσει την στάση της βουλευτού του κόμματος, η οποία ωστόσο δεν επέστρεφε το έγγραφο στην έδρα παρά τις επίμονες εκκλήσεις του προεδρείου. «Να επιστρέψετε το έγγραφο. Τι θα το κάνει η κυρία Κωνσταντοπούλου; Θα το πλαστογραφήσει, θα το διαρρεύσει;», είπε ο κ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος μάλιστα κάλεσε κλητήρα για να του παραδοθεί το έγγραφο.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε επιμόνως τον λόγο κατηγορώντας τον προεδρεύοντα ότι «λέει ψέματα» με αποτέλεσμα να την ανακαλέσει στην τάξη και να την προειδοποιήσει ότι αν συνεχίσει θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής, το οποίο είναι η αποβολή από την αίθουσα.

Σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στην αντιπαράθεση ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε ότι «το έγγραφο είναι δικό μας, εμείς το καταθέσαμε, δεν έχουμε κανένα λόγο να το πάρουμε, το καταθέσαμε για να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, έγινε ένα λάθος, παραλείψαμε ένα επιπλέον άρθρο και είπαμε να το προσθέσουμε. Δεν θέλετε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Μην το εμφανίζετε λοιπόν σαν υπεξαίρεση».

«Να καταθέσετε συμπληρωματικό έγγραφο. Θα μπορούσατε να έρθετε να το συζητήσουμε. Και όχι να έρχεται να παίρνει το έγγραφο και να φεύγει. Εδώ δεν είναι μπακάλικο», του αντέτεινε ο κ. Μαρκογιαννάκης, καθιστώντας σαφές ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ονομαστική ψηφοφορία αν το κρατάει στα χέρια της η κυρία Κωνσταντοπούλου».

Το συμβάν έληξε όταν ο κ. Λαφαζάνης πήρε το επίμαχο έγγραφο από τα χέρια της κυρίας Κωνσταντοπούλου και το πήγε ο ίδιος στο προεδρείο.

Επεισόδιο Ζωής – Κακλαμάνη

Είχε, προηγηθεί άλλο «θερμό επεισόδιο» μεταξύ της κυρίας Κωνσταντοπούλου και του πρώην Προέδρου της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη. Αφορμή ήταν οι αναφορές της βουλευτού περί παραβίασης του Συντάγματος αλλά και η επίθεσή της στον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μαν. Βολουδάκη, επειδή δεν την άκουγε και συνομιλούσε με βουλευτή. Ο κ. Κακλαμάνης αντέδρασε για την στάση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ: «Δεν είμαστε στην Α΄ Δημοτικού να μας κάνει μαθήματα η δασκάλα κυρία Κωνσταντοπούλου.

Αυτά δεν τα έκανε ποτέ στο Κοινοβούλιο ούτε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ούτε η Λίνα Αλεξίου, πατέρας και μητέρα της. Λυπάμαι που έχετε αυτή τη συμπεριφορά και δεν τους έχετε μοιάσει», είπε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής προκαλώντας την αντίδρασή της. Η κυρία Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε αήθεις, προσβλητικές τις προσωπικές στους γονείς της, τονίζοντας: «Εγώ ως νέα βουλευτής δεν έχω το προνόμιο που έχετε εσείς ως πρώην Πρόεδρος της Βουλής να μιλάτε όποτε θέλετε, με έναν Κανονισμό που τον φτιάξατε στα μέτρα σας και που τον παραβιάζετε κατ’ επανάληψη».