Υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος τάσσονται οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, με στόχο να διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό σύστημα, στα πλαίσια μιας μεγάλης εθνικής, πολιτικής και θεσμικής συμφωνίας «για έναν νέο καταστατικό χάρτη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μετά και την κοινή γραμμή για την επιχείρηση «καθαρά χέρια» και κάθαρση στον δημόσιο βίο.

Ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς που ετοιμάζεται να ανοίξει και επίσημα, τη συζήτηση για το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει, τουλάχιστον, η αναγκαία συναίνεση και των δύο άλλων πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, των προέδρων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος, θεωρείται επιβεβλημένη κίνηση κατά τον Πρωθυπουργό που πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θα μετεξελιχθεί το πολιτικό σύστημα και θα διαμορφωθεί το κατάλληλο θεσμικά περιβάλλον για τη «Νέα Μεταπολίτευση», όπως είναι ο χαρακτηριστικός όρος που προτάσσει.
Για τον κυβερνητικό συνασπισμό, αν και υπάρχουν διαφορές για τον χρόνο που πρέπει να ξεκινήσει η σχετική συζήτηση και καταγράφονται αποκλίνουσες απόψεις περί των αναθεωρητέων διατάξεων, η αναθεώρηση αποτελεί ένα πρώτο βήμα «κοινής εθνικής πορείας προς την κατεύθυνση του μετασχηματισμού του πολιτικού συστήματος και ανασυγκρότησης της ελληνικής πολιτείας».
Η συζήτηση αναμένεται να κορυφωθεί το επόμενο διάστημα, καθώς οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, έχουν σε ανύποπτο χρονικό σημείο, ταχθεί υπέρ των συνταγματικών αλλαγών, ενώ κοινή ήταν, όπως καταγράφτηκε παλαιότερα, η αντίληψη περί ευρύτατων αλλαγών στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Εσωτερικών, κ. Ευρ. Στυλιανίδη, τον αναπληρωτή του κ. Χαρ. Αθανασίου και στον γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Γ. Σούρλα, να προετοιμάζουν αυστηρή νομοθετική πρωτοβουλία για το λεγόμενο «πολιτικό χρήμα», δηλ. τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών.
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό – με τον οποίο συμφωνεί και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος που ήταν και ο πρόεδρος της επιτροπής της ΝΔ για την αναθεώρηση, αλλά και κ. Στ. Δήμας, εκ των πιο ένθερμων υποστηρικτών για θεσμικές αλλαγές – η ίδια η κοινωνία απαιτεί τομές και ρήξεις για να διαμορφωθεί ένα νέο πολιτικό σύστημα με άλλους κανόνες.
Με τη λογική ότι μέσα από την κρίση προβάλλεται η ιστορική ανάγκη για μεγάλες και βαθιές τομές στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, ενδέχεται ο κ. Σαμαράς, ακόμα και εντός του Ιανουαρίου ή το αργότερο έως τα μέσα Φεβρουαρίου, να παρουσιάσει δημόσια τις δικές του προτάσεις προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου και να δοθεί η εκκίνηση για τον δημόσιο διάλογο.
Ο συνταγματικός φάκελος Σαμαρά
Μεταξύ των προτάσεων που υπάρχουν στον φάκελο του κ. Σαμαρά, που είναι «ανοικτός» να αποδεχθεί και προτάσεις των άλλων κομμάτων, κυριαρχούν:
*θέσπιση ασυμβίβαστου του αξιώματος του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή,

*αλλαγή εκλογής και ενίσχυσης του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας,

*θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού,

*επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας,

*ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων,

*κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας (χρόνος παραγραφής) ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών,

*αλλαγή της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών,

*πρόβλεψη για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και ανάθεση του ελέγχου σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας,

*κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή,

*καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής,

*ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου,

*ενίσχυση του ρόλου των βουλευτών τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο,

*θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής,

*κατάργηση του θεσμού των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων και της αντίστοιχης αναβάθμισης του ρόλου των Γενικών Διευθυντών,

*ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου,

*ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων,

*αναθεώρησητων περί δημοψηφισμάτων διατάξεων, για την πρόβλεψη διενέργειας δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία,

*πρόβλεψη για την υποχρέωση κατάθεσης ετήσιου αναλυτικού απολογισμού από όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται από το κρατικό προϋπολογισμό,

*θεσμοθέτηση δύο μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών, Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με 5ετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής.

Προτάσεις ετοιμάζει και ο κ. Βενιζέλος
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, ως συνταγματολόγος, έχει ξεκάθαρη άποψη για το τι πρέπει να αλλάξει στο Σύνταγμα και ετοιμάζεται να καταθέσει τις προτάσεις του με συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει σε χρόνο που ο ίδιος θα επιλέξει.

Θέτει ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα των θεσμικών αλλαγών, ενώ ο ίδιος είχε παρουσιάσει την περασμένη άνοιξη τις προτάσεις του κόμματός του για την αλλαγή των όρων λειτουργίας του κράτους, μέσα από μια «βαθιά, ολική» αναθεώρηση του Συντάγματος.

Μάλιστα, όπως λένε πηγές της Ιπποκράτους, ο κ. Βενιζέλος έχει ολοκληρωμένη πρόταση και συγκεκριμένη φιλοσοφία για το πώς πρέπει να είναι το νέο Σύνταγμα και για το ποια άρθρα πρέπει να τροποποιηθούν, λόγω των συνθηκών.

Επίσης, και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κ. Φ. Κουβέλης προετοιμάζεται να συμμετάσχει στον δημόσιο διάλογο με ρηξικέλευθες προτάσεις που θα θωρακίσουν το νέο καταστατικό χάρτη της χώρας.