Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στην τελετή απονομής στη νορβηγική πρωτεύουσα. Το βραβείο παρέλαβαν ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Θόρμπγερν Γιάγκλαντ ανέφερε ότι η ένωση κρατών «βοήθησε μια ήπειρο πολέμου να γίνει μια ήπειρος ειρήνης. Σε αυτή τη διαδικασία, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεχώρισε σημαντικά».

«Δεν είμαστε σήμερα εδώ συγκεντρωμένοι επειδή πιστεύουμε ότι η ΕΕ είναι τέλεια. Είμαστε εδώ συγκεντρωμένοι επειδή πιστεύουμε ότι στην Ευρώπη πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας μαζί» πρόσθεσε.

«Η αναζήτησή μας για ευρωπαϊκή ενότητα είναι σε εξέλιξη» είπε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παραλαμβάνοντας το βραβείο.

«Ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα βοηθήσει τον κόσμο να έρθει πιο κοντά, επιδιώκοντας την δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ειρήνη» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες ήταν παρόντες στην τελετή απονομής. Απών ήταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ αντιπροσωπεύει τη Βρετανία στην απονομή.

Οι παρευρισκόμενοι χειροκρότησαν όταν οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας σηκώθηκαν και έδωσαν τα χέρια.

Οι επικριτές δηλώνουν ότι η βράβευση είναι ακατάλληλη και τονίζουν ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει ξεσκεπάσει τις διαφωνίες που επικρατούν στην ένωση των 27 κρατών.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι τα χρήματα του βραβείου (περίπου 930.000 ευρώ) θα δοθούν «σε παιδιά που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» τα χρήματα.