Ο κ. Π. Λαφαζάνης συνομιλεί τακτικά με τον κ. Αλ. Τσίπρα. Είτε λόγω του ρόλου του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ είτε λόγω της εσωκομματικής του δραστηριότητας μέσω του Αριστερού Ρεύματος, η επαφή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σχεδόν πάντοτε ουσιαστική –υπό την έννοια ότι ο ένας γνωρίζει τις θέσεις του άλλου και με βάση αυτό πορεύονται.
Το πρωί της προηγούμενης Πέμπτης, πολλοί στην Κουμουνδούρου ένιωσαν τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια τους ακούγοντας τον κ. Λαφαζάνη να δηλώνει σε τηλεοπτική του συνέντευξη «δεν είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε, εγώ δεν κοροϊδεύω τον κόσμο», έστω κι αν στην επόμενη φράση του σημείωνε: «Νομίζω ότι, επειδή έχουμε τη συναίσθηση των προβλημάτων και δυσκολιών, αυτά τα οποία έχουμε καταφέρει ως τώρα είναι αρκετά ως αφετηρία για μια κυβερνητική πολιτική, η οποία σιγά-σιγά θα αρχίσει να αποδίδει. Εμείς δεν υποσχόμεθα».
Επειτα από αυτά και τον σάλο που προκλήθηκε, οι κκ. Τσίπρας και Λαφαζάνης επικοινώνησαν λίγες ώρες αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκαν εξηγήσεις, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ παρέπεμψε τον πρόεδρο της ΚΟ στο ακριβές κείμενο των δηλώσεών του, επιμένοντας ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα από αυτές αλλά από την αποσπασματική τους παρουσίαση. Κάπου εκεί το επεισόδιο έληξε και η Κουμουνδούρου επιχείρησε να ρίξει τους τόνους.
Προς στιγμήν στους χώρους εκτός ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώθηκε η εντύπωση ότι ο κ. Λαφαζάνης σκοπίμως εξέφρασε και θέλησε να διαμορφώσει κλίμα στην κατεύθυνση που ψιθυρίζεται στο περιστύλιο της Βουλής και στα δημοσιογραφικά γραφεία: ότι μια πολιτική ανωμαλία αυτή τη στιγμή συνιστά ούτως ή άλλως επικίνδυνη εξέλιξη και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει με τρόμο το ενδεχόμενο ανάληψης της διακυβέρνησης υπό συνθήκες γενικής κατάρρευσης και πιστωτικής ασφυξίας, την οποία δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί, χωρίς στέρεες κομματικές δομές και μόλις τέσσερις μήνες αφότου εκτοξεύθηκε από το 4% στο 27%.
Από καμία εσωκομματική πλευρά δεν επιβεβαιώνεται ρητώς κάτι τέτοιο, έστω και αν την ίδια στιγμή πολλοί παραπέμπουν στα περιστατικά που προηγήθηκαν των τελευταίων εκλογών, όταν ο κ. Τσίπρας ήταν εκείνος που έλεγε ότι «το νόμισμα δεν είναι φετίχ», μια φράση που εκτιμάται πως ανέκοψε το ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ προς την πρωτιά στις κάλπες.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται πάντως ότι πίσω από τις γραμμές των όσων λέγονται τις τελευταίες ημέρες διακρίνεται η ουσιώδης διαφορά μεταξύ των όσων επιδιώκει ο κ. Τσίπρας και όσων υποστηρίζει ο κ. Λαφαζάνης.
Ο μεν πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, με το βλέμμα στραμμένο στην κυριαρχία των θέσεών του και στην ισχυροποίησή του διά της ομογενοποίησης και της αφομοίωσης των συνιστωσών, βλέπει το υπό διαμόρφωση κόμμα ως κορμό μιας μελλοντικής προοδευτικής κυβέρνησης, στην οποία πάντως παραμένει ασαφές ποιος άλλος θα μπορούσε να συμμετάσχει εφόσον παραστεί ανάγκη μετά τις επόμενες εκλογές. Ολα αυτά, με την Ελλάδα εντός ευρώ.
Ο δε κ. Λαφαζάνης επιμένει –και το επανέλαβε την Πέμπτη –ότι προϋπόθεση είναι η ενοποίηση της Αριστεράς. Είναι γνωστό ότι συνομιλεί με ένα τμήμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δεν κρύβει πως όταν μιλάει για το πρόγραμμα διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ εννοεί ότι σε αυτό πρέπει να περιλαμβάνεται και το σενάριο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Σύμφωνα με τη θεώρηση των πραγμάτων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτικά πρόσωπα που γνωρίζουν τη λειτουργία μηχανισμών, στις φράσεις του κ. Λαφαζάνη διακρίνεται μετά βεβαιότητας το διαχρονικό φαινόμενο που φέρνει την Αριστερά να παρουσιάζει σημαντικές αδυναμίες απέναντι στη διαχείριση της εξουσίας.
Αντιμέτωποι
Ποιος θα χρεωθεί τη ρήξη
Το ερώτημα κατά πολλούς θα είναι στο εξής αν οι κκ. Λαφαζάνης και Τσίπρας χωρούν κάτω από την ίδια πολιτική στέγη. Στο περιβάλλον του προέδρου της ΚΟ δεν κρύβεται η πολιτική ενόχληση για τα όσα λέει και πιστεύει ο κ. Λαφαζάνης. Δεν θέλουν να ακούν για πορεία εκτός ευρώ, επιμένουν ότι μπορεί να καταργηθεί το μνημόνιο αλλά να καταβληθεί η δόση της χρηματοδότησης, όπως δήλωσε από την Κρήτη την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας, και αναμένουν τα στραβοπατήματα της κυβέρνησης που θα φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ο κ. Λαφαζάνης και πολλοί στο Αριστερό Ρεύμα δεν δείχνουν να έχουν ως προτεραιότητα τη διακυβέρνηση της χώρας και πάντως όχι από ένα κόμμα στο οποίο δεν θα έχουν λόγο και ρόλο. Οπως λένε στελέχη που έχουν πλαισιώσει πλέον χωρίς επιφυλάξεις τον κ. Τσίπρα, «το Αριστερό Ρεύμα ενοχλείται όταν βλέπει διαδικασίες διεύρυνσης που περιορίζουν τον ρόλο του και τον λόγο του ή πρακτικές που θυμίζουν περισσότερο ΠαΣοΚ και λιγότερο Αριστερά. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι, π.χ., εξαιρετικά δύσκολο να συνευρεθεί πολιτικά ο Λαφαζάνης με τον Μητρόπουλο». Ωστόσο όλοι τονίζουν ότι ο κ. Λαφαζάνης δεν πρόκειται επ’ ουδενί να επιδιώξει ή να διακινδυνεύσει να χρεωθεί μια διασπαστική κίνηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ