Η Γερμανία ήταν ανέκαθεν σκληρό καρύδι για την Ελλάδα. Η «σκληράδα» αυξήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια της κρίσης, όταν η οικονομικά ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης ανέλαβε τον δυαδικό ρόλο του προστάτη – τιμωρού των προβληματικών χωρών του Νότου. Αυτό δεν οφείλεται μόνο στη συντηρητική κυβέρνηση συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών – Ελεύθερων Δημοκρατών, η οποία βάζει φρένο σε κάθε ευρωπαϊκή πολιτική που θα έδινε ανάσα στα χειμαζόμενα κράτη, αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο με λίγες – αν και όχι αξιοκαταφρόνητες – εξαιρέσεις είναι ευθυγραμμισμένο σε αυτόν τον τομέα με την κυβέρνηση. Το SPD, που αρχικά υποστήριζε την έκδοση ευρωομολόγων, τάσσεται τώρα εναντίον τους. Με αυτό στρέφεται όμως και εναντίον του γάλλου προέδρου Ολάντ, ο οποίος τα εκθειάζει ως ένα από τα βασικά εργαλεία για την έξοδο από την οικονομική κρίση. Ο κ. Γιόαχιμ Πος, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD και υπεύθυνος για οικονομικά θέματα, δίνει μια συνολική εικόνα για τα παραπάνω.

Ποια είναι η θέση των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στην περίπτωση που η νέα ελληνική κυβέρνηση ζητήσει αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου;

«Εμείς έχουμε καταστήσει σαφές ότι αποκρούουμε την αλλαγή των όρων του μνημονίου. Είμαστε μόνο υπέρ συμπληρωματικών μέτρων που θα προωθήσουν την ανάπτυξη. Επίσης λέμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Η ανάπτυξη δεν θα πρέπει να στραγγαλιστεί από μια υπερμεγέθη και απότομη μείωση των χρεών, όπως συμβαίνει τώρα».

Αν όμως το μνημόνιο στη σημερινή μορφή του είναι βλαβερό, γιατί το υπερασπίζεστε ακόμη;
«Δεν υπερασπιζόμαστε τα πάντα. Αλλά αυτά που ζήτησε τις προάλλες στο Βερολίνο ο επικεφαλής της Αριστεράς (σ.σ.: ο Αλέξης Τσίπρας) είναι απαράδεκτα».

Στην Ευρώπη πλανιέται πάλι το φάντασμα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Θα μπορούσε το φάντασμα να πάρει σύντομα σάρκα και οστά ή πρόκειται απλώς για φήμες που αποβλέπουν στην αύξηση της πίεσης στην Αθήνα;
«Δύσκολο να πεις. Γεγονός είναι ότι αυτές οι απόψεις έχουν πληθύνει τελευταία και αυτό αυξάνει την πίεση για έξοδο. Εγώ πάντως ανήκω σε εκείνους που θέλουν την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης».

Τι λέτε για τις πρόσφατες προτάσεις να εισαχθεί στην Ελλάδα δίπλα στο ευρώ ένα δεύτερο παράλληλο νόμισμα, όπως το Geuro ή η νέα δραχμή;
«Τέτοιες ιδέες κυκλοφορούν σε κύκλους οικονομολόγων. Στην πολιτική δεν παίζουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κανένα ρόλο».

Ποια είναι η άποψή σας για την ελληνική πολιτική τάξη ύστερα από δύο χρόνια διαχείρισης της κρίσης;
«Δεν είναι μόνο τα δύο τελευταία χρόνια που παίζουν ρόλο αλλά δεκαετίες. Πρόκειται για μια πολιτική τάξη που δεν παρέλειψε κανένα λάθος. Οι πολίτες αντιδρούν αρνητικά με την ψήφο τους με την εμπειρία μιας ολόκληρης ιστορικής περιόδου, παρ’ όλο που πολλοί από αυτούς ήταν ενταγμένοι στο σύστημα. Διαφορετικά δεν εξηγείται η απότομη άνοδος των νέων πολιτικών σχημάτων».

Εσείς συνεχίζετε να υποστηρίζετε το ΠαΣοΚ;
«Τι άλλο να υποστηρίξουμε; Το ΠαΣοΚ ανήκει στη σοσιαλδημοκρατική οικογένεια. Αυτό τουλάχιστον επιχείρησε να βελτιώσει την κατάσταση. Οι συντηρητικοί ήταν πολύ χειρότεροι σε θέματα χρεών και κακοδιαχείρισης. Το ΠαΣοΚ είχε την ατυχία να είναι στην κυβέρνηση. Και αυτό το πληρώνει τώρα με μεγάλη απώλεια ψήφων».

Η εκλογή του Ολάντ στη Γαλλία ήταν και μια νίκη της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Θα επιταχύνει αυτό την εισαγωγή των ευρωομολόγων;
«Δεν νομίζω. Βραχυπρόθεσμα δεν βλέπω να γίνεται τίποτα. Οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες δεν υποστηρίζουν άμεσα κάτι τέτοιο. Αλλά και ο Ολάντ βλέπει ότι τα ευρωομόλογα θα έρθουν μόνο μετά την επίτευξη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ στη δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα συμπεριλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους».

Θα έρθουν πιο εύκολα τα ευρωομόλογα αν οι Σοσιαλδημοκράτες κερδίσουν τις γερμανικές εκλογές το 2013;
«Εμείς είμαστε ανοικτοί στη συζήτηση για τα ευρωομόλογα, αλλά αυτό δεν είναι κύριο μέλημά μας. Για την εισαγωγή τους υπάρχουν εξάλλου πολύ υψηλά νομικά εμπόδια τόσο από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης όσο και από τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης (σ.σ.: οι λεγόμενοι «σοφοί») έχει προτείνει αντ’ αυτών το λεγόμενο Σύμφωνο Απόσβεσης Χρεών που θα συγκεντρώσει και θα αποσβέσει εντός δύο δεκαετιών τα χρέη εκείνων των κρατών που ξεπερνούν το 60% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματός τους. Βλέπουμε θετικά αυτή την ιδέα. Στη δημοσιότητα υπερισχύει βέβαια η εντύπωση ότι είμαστε θερμοί υπερασπιστές των ευρωομολόγων. Αυτό δεν ισχύει όμως».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ