Το αίτημα για επαναδιαπραγμάτευση, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ξεκάθαρη άρνηση της τρόικας, επανέφερε ως βασικό προεκλογικό όπλο ο κ. Αντ. Σαμαράς και σε προεκλογικό ύφος, θέλοντας να σταματήσει την κριτική ότι η Ν.Δ. πλειοδοτεί στην παροχολογία, τόνισε με νόημα: «Χρειάζεται αλήθεια, ειλικρίνεια και σοβαρότητα. Μόνο έτσι θα βγούμε από την κρίση».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ., μιλώντας το μεσημέρι της Πέμπτης στο Διαγραμματειακό Όργανο του κόμματος, εμφανίστηκε αποφασισμένος να διαπραγματευτεί σκληρά ώστε να αποφευχθούν νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αντιπροτείνοντας περικοπές δαπανών.

Στην πορεία προς τις εκλογές και με εμφανή την προσπάθεια να αυξήσει το ακροατήριο της Ν.Δ. επέμεινε ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό ζήτημα., τονίζοντας την ανάγκη «να ανακαταλάβουμε τις πόλεις» και υπερασπίστηκε τα κέντρα φιλοξενίας για τους λαθρομετανάστες αλλά μακριά από τις πόλεις και σε συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς, θέλοντας να ενισχύσει και το φιλολαϊκό προφίλ της Ν.Δ. προανήγγειλε την κατάργηση του χαρατσιού, του ενιαίου τέλους ακινήτων που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και την αντικατάστασή του με ένα ενιαίο φόρο για τα ακίνητα.

Ο κ. Σαμαράς, ξεκίνησε την τοποθέτησή του με αναφορά στη λαθρομετανάστευση, στη σκιά των επιχειρήσεων «σκούπα» για τους λαθρομετανάστες που έχει ξεκινήσει στο κέντρο της Αθήνα, και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι διογκωμένο και δεν επιτρέπεται στρουθοκαμηλισμός.

«Να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας που έχουν καταληφθεί από παράνομους μετανάστες» είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε και πάλι ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση θα καταργήσει το νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια που έκανε την Ελλάδα μαγνήτη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεσμεύτηκε ότι πρέπει να γίνει διάλογος να υπάρξει συμφωνία με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε τα κέντρα φιλοξενίας να είναι μακριά από τις πόλεις, σε παλιά στρατόπεδα.

«Όχι να μεταφέρουμε το πρόβλημα από τη μια μεριά της Ελλάδας στην άλλη» ανέφερε και σημείωσε ότι σαν χώρα πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα, πριν πάμε να διεκδικήσουμε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική όπως συμφωνήθηκε με τον Ισπανό και τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό.

«Πρώτος στόχος να σταματήσει η εισροή , δεύτερος ο επαναπατρισμός. Να καταλάβουν όλοι ότι η Ελλάδα δεν είναι και δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι» τόνισε με έμφαση.

Για το φλέγον θέμα του χαρατσιού της ΔΕΗ που αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο κ. Σαμαράς εξήγγειλε ότι ως κυβέρνηση θα καταργηθεί το συγκεκριμένο τέλος και θα αντικατασταθεί με έναν συνολικό φόρο για τα ακίνητα πιο δίκαιο, πιο αποτελεσματικό και πιο ήπιο. Μέχρι όμως να υπάρξει περιουσιολόγιο θα ισχύει ένας φόρος τύπου ΕΤΑΚ, διευκρίνισε.

Ο κ. Σαμαράς θέλοντας να καθησυχάσει την κοινή γνώμη και ειδικά τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους για το νέο πακέτο μέτρων που έρχεται τον Ιούνιο, υπογράμμισε ότι θα γίνουν περικοπές σπατάλης, όχι οριζόντιες, και με ισοδύναμα μέτρα. «Όπου υπάρχουν αόρατες προστατευτικές ασπίδες να ξέρουν ότι θα τις τελειώσουμε και το εννοώ» είπε.

Στην προσπάθειά του να πείσει για την ορθότητα της πολιτικής του πρότασης, υποστήριξε ότι θα προωθηθούν οι περικοπές δαπανών ύψους 18,4 δισ. που είχαν περιληφθεί στο λεγόμενο Ζάππειο 2 και ξεκαθάρισε: «Είμαστε αντίθετοι σε οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αυτός είναι εύκολος τρόπος όταν είσαι κράτος αλλά φέρνει ύφεση και φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα».
Μάλιστα επανέφερε στο λεξιλόγιό του τον όρο διαπραγμάτευση, λέγοντας: «Διαπραγματευόμαστε σκληρά εναντίον τέτοιων μειώσεων σε κάθε στιγμή. Δεν πάει άλλο! Δεν είμαστε σαν αυτούς που δεν έκαναν όσα έπρεπε, δεν ήξεραν τι υπέγραψαν και δεν τα διάβασαν».

Συγκεκριμένα για τις συντάξεις ανέφερε ότι δεν υπάρχει δέσμευση για μείωση των συντάξεων αλλά για μακροχρόνια χρηματοδότηση του ασφαλιστικού και επανέφερε στο δημόσιο διάλογο την πρόταση της Ν.Δ. για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

«Θα βρούμε ισοδύναμα για τις χαμηλές συντάξεις. Χαμηλοσυνταξιούχοι και πολύτεκνοι είναι οι μόνες μας δεσμεύσεις» τόνισε με ένταση, στην προσπάθειά του να πείσει ότι δεν υπόσχεται η Ν.Δ. τα πάντα και στους πάντες και πως δεν ακολουθεί πολιτική αντίστοιχη του «λεφτά υπάρχουν».